Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık hakkında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından hazırlanan 7 Temmuz 2025 tarihli resmi sağlık kurulu raporu, cezaevi koşullarında kalmasının hayati tehlike yaratabileceğini ortaya koydu. Rapora göre, Çalık’ın mevcut sağlık durumu yeni bir kan kanseri geçirme riski taşıyor.
Avukatları tarafından kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, söz konusu tıbbi değerlendirmenin yalnızca savunma makamı tarafından değil, Adli Tıp Kurumu dahil tüm yargı mercilerince de dikkate alınması gereken bilimsel bir belge olduğu vurgulandı.
"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA"
Rapora göre Başkan Çalık’ın kemik iliğinden alınan örnekte, lösemiye işaret eden hücrelerin sınır değere ulaştığı tespit edildi. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin ciddi ölçüde zayıfladığı, vücudunun mikroplara karşı savunmasız hale geldiği, beyaz kan hücrelerinde belirgin düşüş görüldüğü aktarıldı. Avukatlar, bu durumun ağır enfeksiyonlara ve ateşli hastalıklara yol açabileceğini belirtti.
Açıklamada, “Kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye bağlı güçsüzlük de göz önünde bulundurulduğunda, uzman doktorlar cezaevi koşullarının müvekkilimiz açısından hayati risk taşıdığı konusunda net uyarılarda bulunmuştur” denildi.
TAHLİYE TALEBİ SUNULDU
Tüm bu değerlendirmeler doğrultusunda, 8 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuruda Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 103. maddesi gereği acil tahliye talep edildi. Dilekçeye, devlet hastanesi onaylı sağlık kurulu raporu da eklendi.
"YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLEMEZ"
Murat Çalık’ın avukatları Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, Cihan Ünal ve Melih Koçhan imzasıyla yapılan açıklamada, yaşam hakkının en temel insan haklarından biri olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Yetkili tüm makamları, bilimsel ve vicdani bu çağrıyı dikkate alarak müvekkilimizin derhal tahliyesi için harekete geçmeye davet ediyoruz” denildi.


