Aynı hat üzerinde bulunuyorlardı! Fas'ı yıkan deprem İstanbul'u vurur mu? Merak edilen soru yanıt buldu

Aynı hat üzerinde bulunuyorlardı! Fas'ı yıkan deprem İstanbul'u vurur mu? Merak edilen soru yanıt buldu

Fas'ın El-Huz bölgesinde 8 Eylül’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem felaketinin ardından İstanbul'u ayağa kaldırdı. Yaşanan korkunç depremde 2 bin 901 kişi hayatını kaybederken 5 bin 530 kişi ise yaralandı. Yaşanan depremin ardından 'Fas'ı yıkan deprem İstanbul'u vurur mu?' sorusu merak konusu oldu. Deprem Profesörü Şener Üşümezsoy, merak edilen soruyu ilk defa yanıtladı. Aynı hat üzerinde bulunuyorlardı! Büyük İstanbul depremine hazır olun!

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olurken binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yaşanan korkunç felaketin ardından gözler Büyük İstanbul depremine çevrildi. Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İstanbul depremi kaç büyüklüğünde meydana gelecek?' sorularını araştırırken Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem herkesi korkuttu. Yaşanan depremin İstanbul'u etkileyip etkilemeyeceği merak konusu olurken deprem Profesörü Şener Üşümezsoy'dan korkutan açıklama geldi. Herkes önlemini alsın! İşte detaylar haberimizde...

FAS'I YIKAN DEPREM İSTANBUL'U VURUR MU?

8 Eylül gecesi Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremlerde 3 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Yaşanan korkunç depremin ardından gözler Büyük İstanbul depremine çevrildi. Vatandaşlar 'Fas depremi İstanbul depremini tetikler mi?' sorusunu araştırırken deprem profesörü Şener Üşümezsoy'dan peş peşe açıklamalar geldi. Fas’taki depremin yolunun hem Kuzey Anadolu fayından hem de Doğu Anadolu fayından geçtiğinin altını çizen Üşümezsoy, şunları söyledi:

"Akdeniz’deki küresel plaka sınırlarının Kuzey Anadolu fayı, Marmara Denizi’nin güneyinden geçerek Yunanistan’da Halkidiki’den, Mora Yarımadası’na geçip, İtalya’nın güneyinden Tunus’tan Fas’a giden bir hat izlemektedir. Aynı şekilde Doğu Anadolu fayı ise Amanos Dağları’nın doğusundan Amik ovasından, Kıbrıs’ın güneyine buradan da Rodos’a Girit’e ve İtalya’da yine çizmenin topuğunda birleşmektedir. Bu da Tunus’a ve Fas’a gitmektedir. Bu hat da Fas’taki 7 büyüklüğündeki depremi oluşturmuştur."

gfgfgf-2023-09-13t100329-269.jpg

DEPREM UZMANI UYARDI: HAZIRLIKLI OLUN

Bu depremin ters fay çözümü olarak Atlas Dağları’nın yükselmesi ile oluşan bir deprem olduğunu belirten Prof. Üşümezsoy, "Marekeş’te Atlas Dağları’nın ters fayda yükselmesiyle oluşan bu deprem yanal atımlı bir deprem oluşturmuştur ve bu fay hattı gerek Atlas dağlarındaki detay haritayla hem de Akdeniz’in tabanından geçen plaka sınırlarının hareketiyle Doğu ve Kuzey Anadolu fayına giden yolu göstermektedir. Bu anlamda Akdeniz’deki ana plaka hattı, Doğu Akdeniz bölgesindeki ana plaka hattının batı uzunda ikisi birleşerek Atlantik Okyanusu’na çıkmaktadır." dedi.

hghg-31.jpg

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

17 Ağustos depreminin üzerinden 24 yıl geçti ancak yaşanan acılar yüreklerden silinmedi. Marmara bölgesinin halen 1999 yılındaki depremin yorgunluğunu yaşadığını belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Kuzey kolu kırması için gereken 6 milyarlık giga tonluk gücü toplamadan deprem yapamaz" dedi. Ercan, olası yeni bir İstanbul depreminin ise 2045 yılından önce gerçekleşmesinin beklenmediğini belirtti. Buna göre olası yeni bir İstanbul depreminin ise 2045 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN