BAĞ-KUR'lu emeklilere sevindiren haber! SSK'lılar gibi erken emeklilik formülü hayata geçiyor

BAĞ-KUR'lu emeklilere sevindiren haber! SSK'lılar gibi erken emeklilik formülü hayata geçiyor

Milyonların yüzünü güldüren EYT düzenlemesinin ardından emeklilikte ikinci tarihi reform için düğmeye basıldı. BAĞ-KUR'lu olarak çalışan milyonlarca esnafın, işverenin emekliliği için gerekli prim gün sayısının düşürülmesi için kollar sıvandı. İşte detaylar...

Milyonlarca BAĞ-KUR'lunun gözü, emeklilik reformuna çevrildi. 9000 prim günüyle emekli olabilen BAĞ-KUR'luların, SSK'lılar gibi 7200 günden emekli olması gündeme geldi. Kimlere bu yolun açılacağı merak ediliyor. Bu kapsamda çeşitli formüller de gündemde.

Takvim'den Çığıl Ön Yener'in haberine göre, halen yeni sigortalı olan bir SSK'lının tam emeklilik için 7200 prim gününü tamamlaması gerekiyor. BAĞ-KUR'lularda ise 9000 prim günü şartı aranıyor. İkinci emeklilik reformuyla prim gün şartının BAĞ-KUR'lularda da 7200 güne çekilmesi bekleniyor. Bu durumda BAĞ-KUR'lular 1800 gün prim daha az ödeyerek emekli olabilecek. Prim şartı 5 yıl erken tamamlanacak.

İSTEĞE BAĞLIYI DA KAPSAR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu çalışmayı anlatırken önce, "Küçük esnafı koruyacak bir modele ihtiyaç var" dedi, ardından da istihdama göre emeklilik prim gün sayısını düşüreceklerine değindi.

Bu çerçevede düzenlemenin kapsamında öncelikle bakkal, berber, kuaför, marangoz ve terzilerin de aralarında yer aldığı milyonlarca küçük esnaf yer alacak. Öncelikle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde prim gün şartının 7200'e çekilmesi bekleniyor.

Ancak kapsama diğer BAĞ-KUR'luların da eklenmesi bekleniyor. Bu durumda tüm işverenler daha az primle emekli olabilecek. Hatta isteğe bağlı sigorta ödeyenler de kapsama girebilecek. Burada bir kademeli sistemin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. Ancak bunlar çalışmaların ardından belli olacak.

PRİMİ EKSİK OLANLAR BEKLEMEDE

Prim şartının herkes için mi, yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olanlar için mi geçerli olacağı da çalışmalarda ele alınacak. Burada beklenti, halen çalışanları da kapsaması yönünde.

Düzenlemeye 'yasanın çıktığı tarihten sonra sigortalı olanlar' şeklinde bir ifade eklenmediği sürece mevcut BAĞ-KUR'luları da kapsayacak. Bu durumda halen emeklilik için prim gün sayısını tamamlamaya çalışan BAĞ-KUR'lular için önemli bir imkan ortaya çıkacak.

5400 GÜN DE 4500'E ÇEKİLİR Mİ?

Prim gün şartı masaya yatırılırken, kısmi emeklilik de gündeme gelecek. SSK'lılarda kısmi emeklilik için istenen prim gün sayısı ilk sigortalı olunan tarihe göre farklılık gösteriyor. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlarda 3600 olan prim gün şartı, bu tarihten sonra iş hayatına atılanlarda 4500'e çıkıyor.

BAĞ-KUR'lularda ise tarih fark etmeksizin 5400 prim günü isteniyor. Burada da prim gün şartının indirilmesi bekleniyor. Kısmi emeklilikte de primler eşitlenirse BAĞ-KUR'lular 900 gün avantaj yakalayarak 4500 prim günüyle emekli olabilecek.

1261 GÜN FORMÜLÜ TARİH OLUR MU?

Prim gün şartının eşitlenmesi halinde, 3,5 yıl kuralına da ihtiyaç kalmayacak. 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanların hangi kurumdan emekli olacağını, son 3,5 yıldaki çalışmaları belirliyor.

Son 7 yıllık sigortalılık süresinin yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanlarda ise tüm çalışma hayatında en çok prim ödenen kurum belirleyici oluyor. Eğer prim eşitliği gelirse BAĞ-KUR'luların daha az prim ödemek için 1261 gün SSK'lı çalışması durumu ortadan kalkacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN