Bakan Kurum: Fatih'te tarihi surların üzerine millet bahçesi yapılacak

Bakan Kurum: Fatih'te tarihi surların üzerine millet bahçesi yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Fatih'teki tarihi surların üzerine millet bahçesi yapılacağını açıkladı. Kurum, surların Fatih Belediyesi tarafından restore edilip millet bahçesine çevrileceğini söyledi.

İstanbul Kentsel Dönüşüm Toplantısı'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fatih'teki tarihi surların üzerine millet bahçesi yapılacağını açıkladı.

Fatih'te tarihi surların üzerine yapılan otel konusuna da değinen Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yıkım ve tarihi değeri ortaya çıkaracak adımları attıklarını dile getirerek, surların Fatih Belediyesi tarafından restore edilip millet bahçesine çevrileceğini söyledi.

20-02/21/screenshot_10.jpg

Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle:

'1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü sağladık. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile 1 milyon sosyal konut yaptık ve dönüştürülmesi gereken birçok alanda projeler başlattık. Bakanlığımız bünyesinde 2019 yılında 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık ve bunun 25 bini İstanbul'da. İstanbul'daki projelerimiz içerisinde Başakşehir'de, Üsküdar'da, Fatih'te, Ataşehir'de, Bahçelievler'de, Güngören'de, Bağcılar'da birçok ilçemizde projelerimizi başlattık. Gaziosmanpaşa'da projelerimiz devam ediyor, Kağıthane'de yine aynı şekilde projelerimiz devam ediyor, Bayrampaşa'da alanlarda çalışmalarımız var.

ESENLER'E YENİ KONUTLAR YAPILACAK

Bu proje çerçevesinde 2021 yılına kadar 15 bin konutun yapımını tamamlıyoruz. 5 bin konutu Esenler ilçesinde Sayın Başkanımız 2021 yılına kadar yıkıp bu sağlam, güvenli konutlara taşıyacak. 10 bin rezerv konutu da yine çeperdeki ilçelerimize dağıtacağız ve ihtiyacı olan kentsel dönüşümde anlaşmış, projelerini başlatmış tüm ilçelerimize rezerv konut olarak sunacağız ve bu süreci hep birlikte gönül birliği içerisinde yürüteceğiz.

20-02/21/screenshot_11.jpg

Valiliğimiz, Büyükşehir ve 39 belediye başkanlığımızla hep birlikte tek bir duruş sergileyerek, riskli ve ağır hasarlı binaların yıkım sürecini hızlı bir şekilde başlatmış oluyoruz. Başkanlarımızla Elazığ ve Malatya'da yapmış olduğumuz çalışmaları hepimize yol göstermesi açısından paylaştık. Oradaki enkaz kaldırma, hasar tespit ve yeni konutların yapım çalışmalarını ve tecrübelerimizle belediyelerimizle paylaşma fırsatı bulduk. İstanbul'da da daha iyisini, güzelini ve daha hızlısını yapacak irade ve kararlılığı ortaya koymuş olduk.

BAKANLIK BÜNYESİNDE KOMİSYON KURULACAK

Belediyelerimizin strateji belgesi çalışmalarının bir kısmı tamamlandı, bir kısmı da devam ediyor. 12 ilçemizden strateji belgesi geldi. Diğer belediye başkanlarımız da süratli bir şekilde bu belgeleri tamamlayarak, İstanbul'un bütününde kentsel dönüşüm sürecini yürütecek adımları ve hamleleri atmış olacağız.

Hep birlikte bir koordinasyon içerisinde tek bir duruş sergileyerek, İstanbul'un dönüşümü, vatandaşlarımızın riskli binalardan çıkarılarak sağlam, güvenli konutlarda oturma sürecini yönetecek bir komisyon, bir irade oluşturarak ve o komisyonun alacağı kararlara da hep birlikte uymak suretiyle dönüşüm sürecini daha da hızlı hale getirecek adımı atmış oluyoruz. Bu komisyon kendi içinde kentsel dönüşüm sürecinde yerinde, hızlı, gönüllü dönüşüm prensipleriyle vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek, hızlı bir şekilde dönüşüm sürecini yürütecek, dönüşüm sürecinde kira yardımı, taşınma yardımı, arsa kamulaştırma gibi tüm düzenlemeleri yapacak. Birçok kanun ve düzenleme yaptık ancak bu düzenlemelerde bir eksiklik varsa, gördüğümüz eksiklikleri yapacağımız yeni kanuni düzenlemelerle kontrol altına alacak ve sürecin önünü açacağız.

20-02/21/screenshot_14.jpg

"SİYASİ BİR KAYGI GÖZETMEYECEĞİZ"

Yine bu komisyonumuz bünyesinde tarihsel dönüşümü, riskli binaların dönüşümü, afet riskine karşı dönüşümü yönlendirecek ve bu anlamda bir irade ortaya koyacak çalışmayı yapacaklar. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak  maddi-manevi ve teknik desteği vereceğiz. Bedeli ne olursa olsun biz bu kentsel dönüşüm sürecini yapacağız, tamamlayacağız.

Burada siyasi bir kaygı gözetmeyeceğiz. Ben, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak, ne kadar bakanlık yaptığım, ne kadar uzun süre bu koltukta oturduğum önemli değil. Benim bu koltukta otururken İstanbul için, ülkemiz için, kentsel dönüşüm için, vatandaşımızın sağlığı için doğru bir adım atıp atmadığım önemlidir. Bunu da net bir şekilde söylemek istiyorum. Eğer ben bu işleri yapabiliyorsam Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devam edeyim. Belediye başkanlarımız bu işleri yapabiliyorsa eğer başkanlıklarına devam etsinler. Ama biz bu işleri yapamıyorsak, bu görevlerde olmayalım istiyoruz. Ortak bir dille, ortak bir eylemle, siyaset üstü bir bakış açısıyla bunu inşallah başaracağız. Valimizle, belediye başkanlarımızla el ele vererek, vatandaşlarımızla bu kentsel dönüşüm sürecini tamamlayacağız.

20-02/21/screenshot_12.jpg

Bir kez daha analarımız ağlamasın, ocaklarımıza ateş düşsün istemiyoruz. Bir kez daha Yeşilyurt Apartmanı gibi binaların altında çocuklar, anneler, babalar kalsın istemiyoruz. Vatandaşlarımızdan da özellikle şunu rica ediyorum: Gelin riskli binalarımız için risk tespiti talebinde bulunalım. Biz bu birlikteliğe destek vereceğiz. Belediyelerimizle birlikte el ele verelim. Enkaz altında hayat aramak yerine hayatı yapacağımız kentsel dönüşümle birlikte sağlıklı, güvenli, sosyal altyapısı olan konutlarımızda arayalım diyorum."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN