Banka hesabınızı kontrol edin: Tüm emeklilere ödenecek! Cumhuriyet ikramiyesi geliyor

Banka hesabınızı kontrol edin: Tüm emeklilere ödenecek! Cumhuriyet ikramiyesi geliyor

Bir kereye mahsus olmak üzere emekliye Cumhuriyet ikramiyesi verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. İkramiye için iki seçenek üzerinde çalışılıyor. İkramiyeye bugün gerçekleştirilecek Bakanlar Toplantısı'nda son şeklinin verilmesi bekleniyor. İşte, Cumhuriyet ikramiyesinde son durum...

Ek zam bekleyen milyonlarca emekliye Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel Cumhuriyet ikramiyesi verileceği konuşuluyor. Bir kereye mahsus olacak ikramiye kararının bugünkü Bakanlar Toplantısı'nda verilmesi bekleniyor.

CUMHURİYET İKRAMİYESİ NE KADAR OLACAK?

Toplantıda son şekli verilecek ikramiye için 1000 TL ve 5 bin TL'nin üzerinde çalışıldığı öğrenildi. 1000 TL'lik ikramiyenin toplam 14.2 milyar TL, 5 bin TL'lik ikramiyenin de toplam 71 milyar TL faturasının olduğu hesaplandı.

Sabah'ta yer alan habere göre, orta bir noktada buluşulması hedefleniyor. İkramiyenin Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR olmak üzere SGK'ya bağlı tüm emeklileri kapsayacağı belirtildi.

PRİM DÜZENLEMESİNDEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Ayrıca Bakanlar Toplantısı'nda 9000 prim ile emekli olan BAĞ-KUR'lular için 7200 prim günü masaya yatırılacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle BAĞ-KUR'lular için 5 yıl erken emeklilik fırsatı doğacak.

Milliyet'e açıklamalarda bulunan ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanı AK Parti Kongresi'nde her ne kadar emekli memura demiş olsa dahi tüm emeklilere ilişkin kapsamlı bir düzenleme yapılacak. Düzenleme hem SGK, hem BAĞ-KUR hem de memur emeklilerini kapsıyor. Burada kapsamın geniş düşünülmesi gerekir.

Burada kapsam geniş olacağı için yetiştirilebilirse ara dönemde yetişmezse sene sonunda olacağını öngörüyoruz. Şu anda Kabine toplantısından sonra yapılacak açıklama önemli, beklentimiz en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye çıkarılması, daha sonra kapsamlı düzenlemenin yılbaşı itibarıyla yapılmasıdır.

Düzenlemenin ara dönemde mi yoksa yıl sonunda mı olacağına ilişkin kesin bir bilgimiz yok. Kabine toplantısı sonrası yapılacak açıklamada BAĞ-KUR'un 9000 olan prim gününün 5 yıl düşürülerek 7200 güne indirilmesi gündemde. Düzenlemenin ara dönemde olması değil sene başında olmasını bekliyoruz. En düşük emekli maaşı beklentimiz 7500 TL'den 10 bin TL'ler seviyesine artırılması.

SGK ve BAĞ-KUR ve memur emeklisine ilişkin beklentimizde memur emeklilerini ayırmak gerekiyor. Çünkü memur emeklilerinde toplu sözleşme zammı söz konusu. SGK ve BAĞ-KUR emeklileri için ise 3 aylık enflasyon farkı yüzde 25.11 oranı şu anda ceplerinde.

Memur emeklilerinde ise toplu sözleşme zammı var. Burada üç ayda oluşan yüzde 25.11'den haziran ve temmuz ayında eklenen yüzde 6 toplu sözleşme zammını çıkarıyoruz, 19 kalıyor. 19'un üzerine ise yüzde 15 toplu sözleşme zammını ekliyoruz. Burada toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 9’luk refah payı artışı var. Bu da yüzde 34'lük artışa tekabül ediyor. Memur emeklilerinin yüzde 34'lük zammı ceplerinde. Burada daha 3 aylık enflasyon daha gelecek. Bununla birlikte en az yüzde 40-45'lik artış olacağını tahmin ediyorum."

EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Maaş zammında olası formüller yeniden konuşuluyor. Çalışmalara göre, kademeli olarak seyyanen ve yüzdelik zammı içeren bir düzenleme olabilir. İlk formüle göre yeni ekonomi adımının iyi gitmesi sonucunda ek zam verilecek.

Bu noktada en düşük emekli maaşında taban aylıkların 10 bin TL olarak revize edilmesi en güçlü formül olarak dikkat çekiyor. İkinci formül kapsamında ise seyyanen zam söz konusu. Bu noktada da tüm emeklilerin maaşlarına 2 bin ile 3 bin TL arasında zam verilmesi formülü bulunuyor.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, özellikle 2021 yılından sonra hızla artan enflasyon ve buna bağlı olarak emekli aylıklarındaki iyileştirmelerin daha çok alt sınır aylığının yükseltilmesi suretiyle yapılması nedeniyle emekli aylıkları ile ödenen primler arasındaki bağ ortadan kalktı.

Yüksek kazanç üzerinden prim yatırarak uzun süre çalışan kişi ile asgari ücret üzerinden prim yatırıp asgari prim günüyle emekli olanların aylıkları arasında fark kayboldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyuna emekliye zamla ilgili açıklamanın ilk kabine toplantısı sonrasında yapılacağını açıkladı. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında 'bu yıl sonuna doğru' ifadesini kullanması nedeniyle emekliye refah zammının ocak ayından itibaren uygulanması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN