Binlerce kişinin bilgileri çalındı! Aralarında siz de olabilirsiniz, TC, IBAN, tapu, plaka... 10 dolara bilgiler satılıyor

Binlerce kişinin bilgileri çalındı! Aralarında siz de olabilirsiniz, TC, IBAN, tapu, plaka... 10 dolara bilgiler satılıyor

Binlerce vatandaşın yine kişisel bilgileri çalındı! Kişisel bilgileri çalınan o vatandaşlar arasında siz de olabilirsiniz. Birçok kişinin TC, IBAN, tapu, plaka ve daha birçok bilgisi sızdırıldı. Resmen 10 dolara kişisel bilgileri satıyorlar. İşte konuya ilişkin detaylar…

Ara ara gündeme gelen bu tarz olaylardan bir yenisi daha yaşandı. Bazı internet sitelerinin insanların kişisel bilgilerin çaldığı bilinen bir gerçek. Hatta bu sitelerden birçok bilgiye ulaşıldığı, kişisel hakların ihlal edildiği de biliniyor. Bu kapsamda yine bir internet sitesinin kullanıcıların verilerini çaldığı ortaya çıktı.

TC KİMLİK NUMARASINDAN PLAKASINA KADAR…

İçişleri Bakanlığı’nda bulunan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’ndeki (MERNİS) “Ad-soyad, T.C. kimlik numarası, aile, soy, adres, hastane bilileri ile cep telefonu numaraları” gibi bilgiler bu internet sitesinde yayımlandı. Öte yandan birçok bilginin yer aldığı bu siteye VPN kullanmadan da erişilebiliyor.

capture-20231018174547156.jpg

İnternet sitesi 10 ila 90 dolar arasında tüm bu kişisel bilgileri satıyor. İnternet sitesinde haftalık 10, aylık 20 ve yıllık 90 dolar üyelik ücreti ile “Evlilik, soyağacı, tapu, işyeri, meslek, ehliyet, araç, plaka, okul ve üniversite, ilaç ve İBAN” bilgilerine ulaşılabiliyor. Şuan için sitede 13 bin 328 kişinin olduğu ve herhangi bir kayıtları bulunmadığı biliniyor.

ÇAĞRILARA YANIT GELMEDİ

Elde edilen bilgilere göre TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Başkanı Cem Nuri Aldaş, daha öncede bu tarz sorunların yaşandığını ve oda olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne yazı gönderdiklerini lakin yanıt gelmediğini açıkladı.

yeni-proje-005.jpg

Aldaş, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sadece e-Devlet yöneticisi olan Türksat ‘e-Devlet’te veri tutulmuyor’ diye yanıt verdi. Bu kadar verinin e-Devlet dışındaki yerlere, yani ayrı ayrı 20-30 yere sızılarak elde edilmesi mümkün değil diye düşünüyorum. Geçmişte farklı dönemlerde farklı durumlarla karşılaştık. 2019’da kredi kartı bilgileri çalındı. Başka bir dönem seçmen kütükleri çalındığı bilgisi yayıldı. Sorularımıza hiç yanıt alamadık. Şimdi de bazı verilerin satıldığı anlaşılıyor. İnsanların adreslerine bu şekilde kolayca ulaşılabilmesi cinayete dahi yol açılabilir. İnsanların adreslerinin öğrenilmesi, çalıştığı yerin öğrenilmesi tehlikeli bir durum. Bu tür sızmalara karşı kolaylıkla önlemler alınabilir. Uygulamaların güvenlik testlerinin yapılması gerekiyor.”

DENETİMLER ARTMALI

Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın bu sürece aktif olarak katılması gerektiğini belirten Aldaş, “Mesleki denetim olmalı. Şimdi son skandalda, bir açık olduğu ve hâlâ güncellenen yeni bilgilere erişildiği, mekanizmanın hâlâ işlediği ve veri akışının sürdüğü anlaşılıyor. Yani veri sızıntısı olan açık hâlâ kapatılmamış. Deprem gibi durumlar dahi internet yavaşlatılırken ama kişisel verilerin yayınladığı siteye hâlâ müdahale edilmediğini görüyoruz. Hızlıca tedbir alınmalı ve kamuoyuna bir açıklama yapılmalı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN