Böcek profesöründen korkutan uyarı: Kış uykusuna yatmadılar, kan emmeye devam ediyorlar! O belirtiler varsa...

Böcek profesöründen korkutan uyarı: Kış uykusuna yatmadılar, kan emmeye devam ediyorlar! O belirtiler varsa...

Kasım ayı ile birlikte havalar giderek soğumaya başladı. Soğuk havalar ile birlikte sineklerin yuvalarına girmesi bekleniyordu ancak her yerde sinek kaynıyor. Peki bu sinekler zararlı mı? Böcek uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Çetin'den korkutan uyarı geldi. Kış uykusuna yatmadılar, kan emmeye devam ediyorlar! O belirtiler varsa koşa koşa hastaneye gidin. O hastalığa neden oluyorlar. İşte detaylar haberimizde...

Salgın hastalıklarının bu kadar yayılmasının nedeni sivrisineklerdir. Kasım ayında soğuk havalarının etkisini göstermesiyle birlikte sineklerin yuvalarına girmesi bekleniyordu ancak ortalık sinek dolu. Peki bunun nedeni ne? Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin'den korkutan uyarı geldi. Kış uykusuna yatmadılar, kan emmeye devam ediyorlar! O belirtiler varsa koşa koşa hastaneye gidin. Amansız hastalığa yakalanmış olabilirsiniz.

Yaşanan iklim krizi hayvanların davranış değişikliğine neden oluyor. Özellikle ilk bahar ve yaz aylarında yoğun görülen sivrisinek popülasyonu, kış aylarında da etkisini sürdürmeye devam etti. Bunun en büyük nedeni sıcak havaların etkisini göstermesinden kaynaklı. Gelen son dakika uyarısı ise herkesi şoke etti.

bocek-profesorunden-korkutan-uyari-kis-uykusuna-yatmadilar-kan-emmeye-devam-ediyorlar-o-belirtiler-varsa-2.jpg

UZMAN İSİMDEN KORKUTAN UYARI: HIZLA ARTIYORLAR

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, iklim değişikliği nedeniyle sivrisinek popülasyonunun arttığını belirterek şunları söyledi:

"Normal şartlarda sivrisineklerin kışın uykuya geçmesi veya soğuktan etkilenip ölmeleri gerekiyordu. Bu sivrisinekler soğuk olmadığı için maalesef ölmüyorlar. Hala kan emmeye ve yumurtlamaya devam ediyorlar. Bu da gelecek yılın sıkıntılı geçeceğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu senede geçen yılkine benzer dönemde bir kış geçirirsek ve mayıs ile haziranda yağışlı bir dönem geçirirsek sivrisinekle baya uğraşacağız gibi gözüküyor. Normalde kasım ayı başında sivrisineklerin uykuya yatması gerekiyordu. Ancak son 25 gün içerisinde kış uykusuna yatmayan bu hayvanlar, tekrar insanlara saldırdılar ve kan emdiler, ardından yumurtladılar. Bu da kışa giren popülasyonlarının sayıca artmasına sebep oldu. Baharda daha fazla sinek hayatta kalacak. Bahar aylarında yoğun bir popülasyonla başlayacaklar"

bocek-profesorunden-korkutan-uyari-kis-uykusuna-yatmadilar-kan-emmeye-devam-ediyorlar-o-belirtiler-varsa.jpg

KAN EMMEYE DEVAM EDİYORLAR!

Sineklerin evlerdeki su birikintilerine sıklıkla geldiğini belirten Çetin, "Konutlarımızın etrafında içinde su birikecek her türlü ortamı kontrol etmemiz lazım. Vatandaşlarımız kuraklık ve yağış olmaması sebebiyle evlerin etrafındaki bitkileri sulamak için su biriktiriyorlar. Bu birikintilerin üzerlerini kapalı tutmaları gerekiyor. Su birikebilecek her türlü kabın üzerini örtmek lazım. Aksi taktirde bu türdeki sineklerin yumurtaları burada açılacak ve bahar aylarında ergin sineklerle karşılaşacağız. Vatandaşlarımızın bu konuda uyarılması gerekiyor. Sadece ilaçlama yaparak bu sorunu çözemeyiz. Bu sinek konutların etrafını sevdiği için belediyenin göremediği noktalarda üreyebiliyorlar." uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN