Bu bölgede zemin sıvılaşması var, konut yapmayın! Uzman isim haritada göstererek tek tek anlattı

Bu bölgede zemin sıvılaşması var, konut yapmayın! Uzman isim haritada göstererek tek tek anlattı

Kahramanmaraş depremi sonrası yıkılan binaların yerine yeni konutların yapımına başlandı. Fakat deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, Hatay bölgesinde zemin sıvılaşması olan yerleri göstererek bu bölgelere herhangi bir yapı yapılmaması uyarısında bulundu. İşte, Kahramanmaraş ve Hatay'da zemin sıvılaşması olan yerler...

Deprem felaketinin üzerinden aylar geçmesine karşın bölgede enkaz kaldırma çalışmaları hâlâ devam ediyor. Şubat ayında Kahramanmaraş ve Hatay merkezli deprem, on binlerce insanın ölümüne, yüz binlerce binanın yıkılmasına neden oldu.

Bölgede TOKİ aracılığıyla yeni konutların yapılacağı yerler belirlenerek inşaat çalışmalarına başlandı. Fakat uzmanlar, zemin etüdü yapılmadan konut yapımına başlanmasını eleştirdi.

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, Hatay bölgesinde zemin sıvılaşması olan yerleri haritada paylaşarak konut yapılmaması gerektiğini söyledi.

kahramanmaras-zemin-sivilasmasi.jpg
Kahramanmaraş zemin sıvılaşma haritası

KAHRAMANMARAŞ VE HATAY'DA NERELERDE ZEMİN SIVILAŞMASI VAR?

Baturhan Öğüt'ün paylaşımları şöyle:

Buradan yetkililere sesleniyorum:

6 Şubat depremi ardından bu flood'daki zeminlerin büyük deprem sonrasında zemin sıvılaşması tehlikesi altında olduğunu gösterdi.

Ayrıca 6,0 Göksun 6,4 Samandağ-Defne depremi ardından Amik Ovası ve Göksun-Taşoluk arasındaki zeminin sıvılaşması tehlikesi altında olduğunu görebiliyoruz.

Zemin sıvılaşmasının yapılarımızı yıkım eşiğine getirmemesi için yeni yapılacak yapıların, özellikle ZE zemin tipine (gevşek kum-çakıl-kil) yapılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca yumuşak alüvyonel zeminlerde ivmelenme gal (cm/sn²[pga'nın]) yer hareketinin yoğun ve yüksek olduğunu düşünürsek ki ivmelenmenin yüksek olduğu yerler en çok yıkımı alan yerledir. Bu tip zeminlere yapılaşma izni vermeyin imara kapatın.

hatay-zemin-sivilasmasi.jpg
Hatay zemin sıvılaşma haritası

İmar iznini ya da yapacağınız yeni yapıları;

* ZA (Sağlam,sert kayalar)
* ZB (Orta sağlam,sert kayalar)
* ZC (Orta sıkı kum, kil zayıf kayalar)

Bu tip zeminlere yapınız.

Özellikle ZA ve ZB zeminlerde ivmelenme ZD ve ZE tipi zeminlere nazaran daha düşük olur aynı şekil zemin sıvılaşmasıda,Nitekim 6 şubat depremlerinde yıkımın yoğun olduğu yerler çoğunlukla ZD ve ZE zemin ayrıca yumuşak ve alüvyonel zemin üzerine kurulu yerlerdir, sebebi depremin yüzey dalgası-love dalgasının ivmelenmeyi artırırken bir yandanda rezonans etkisi oluşturmasıdır.

Bu tip zeminlere yapı yapılacaksada mutlaka jeoloji, jeofizik yüksek mühendisi ve jeoteknikçilerin zeminde yapacağı araştırma sonucunda ortaya sonuçla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde yıkım tekrardan kapımızı çalabilir. Saygılarımla.

hangi-bolgelerde-zemin-sivilasmasi-var-4.jpg

ANLIK VE SON DEPREMLER HARİTASI

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN