Çanakkale'yi tehdit eden santrale ilişkin umut veren bilirkişi raporu: Orman dokusuna zarar verir

Çanakkale'yi tehdit eden santrale ilişkin umut veren bilirkişi raporu: Orman dokusuna zarar verir

Çanakkale'yi tehdit eden Kirazlıdere Termik Santrali'ne karşı başlatılan hukuk mücadelesinde umut veren bilirkişi raporu... Raporda, 'ÇED olumlu' kararının süresinin dolduğu onaylanırken, santralin ormanlarda yaratacağı tahribata ilişkin de görüş bildirildi.

EDA NARİN | KARAR

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde ormanlık alana yapılması planlanan Kirazlıdere Termik Santrali’ne ilişkin bölge halkının mücadelesi sürüyor. Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu, 2015’te revize edilerek tekrar “ÇED olumlu” raporu verilmişti. Bunun üzerine Biga Kirazlıdere Kalkındırma Güzelleştirme Derneği, 9 Haziran 2022 tarihinde itirazın zımmen reddine ilişkin yürütmenin durdurulması ve iptaline ilişkin dava açtı.

Dava kapsamında bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, plan değişikliğinin yapıldığı tarihte “ÇED olumlu” kararının geçerlilik süresinin dolduğu ve üretim lisansının verildiği tarihte “ÇED olumlu” kararının olmadığının anlaşıldığına yer verildi. Bu nedenle üretim lisansının “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği”nin ilgili hükümlerine aykırı biçimde verildiğine dair görüş bildirildi.

‘ÇED OLUMLU’ RAPORU NE KADAR GEÇERLİ?

Bilirkişi raporunda, ‘ÇED olumlu’ raporunun geçerlilik süresine dair “‘ÇED Olumlu’ kararı verilen proje için 5 yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda ‘ÇED Olumlu’ kararı geçersiz sayılır” ibaresine yer verildi.

Bilirkişi raporunda şu eksiklere dikkat çekildi:

  • Planlama alanı sınırları tanımı tam olarak yapılmadı.
  • Planlama sürecinde alınması gerekli ve plana yasal dayanak teşkil eden kurum ve kuruluş görüşleri planlama alanı kapsamayacak şekilde eksik alındı. (EPDK lisansı, orman izni, ÇED izinleri)
  • Planlama alanı tanımında maddi hata yapıldı.
  • Üretim lisansı “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine istinaden aykırı biçimde verildi.
  • Planın tesislerden karayoluna geçiş yolu bağlantısı yapılabilecek kesimleri planlanmadı.
  • Ana ulaşım yollarına bağlantısı yapılmadan hazırlandı.
  • Çıkmaz yol konumunda yer aldı.
  • Kamu yararı niteliği taşımıyor.
  • Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nde belirlenmiş olan şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına aykırı olarak yapıldı.
  • Orman Alanlarının koruması ilkesine aykırı biçimde yapıldı.
  • Orman ön izin ve kesin izinlerinde bu yol bağlantısı için izin alınmadığı, planlama alanını tanımlayan koordinatlı saha içinde olmadığı, yine aynı şekilde EPDK lisansını tanımlayan koordinatlı saha içinde de olmadığı planlama alanı sınırları tanımının tam olarak yapılmadığı dolayısıyla da planlama sürecinin ve plan onamasının bu eksik verilere dayandırılarak yapıldığı tespit edildi.

'YENİ SANTRAL GİRİŞİMİ ÇOK AÇIK ŞEKİLDE ZARARLI'

Davanın avukatlarından Ümran Aydın, Lapseki’deki Kirazlıdere Termik Santrali tehlikesi ve bilirkişi raporuna ilişkin karar.com’a değerlendirmelerde bulundu. Yörenin Lapseki ile Bandırma arasında tüm sahil hattı boyunca kurulacak 10 ayrı termik santral tehdidi altında bulunduğunu belirten Aydın, “Ne yazık ki bunların ikisi de Kirazlıdere Termik 1 ve 2 santralleri. Bu bölge yoğun santral nedeniyle hem deniz kirliliği hem de hava kirliliğinden halihazırda muzdarip iken yeni santral girişimi çok açık şekilde zararlıydı” dedi.

'KIYI HATTI CAN ÇEKİŞİYOR'

Aydın, bilirkişi raporunda bölgenin orman dokusuna zarar vereceğine değinildiğinin altını çizerek, santral için orman izinlerinin mevcut olmadığını hatırlattı. Aydın, “Marmara Denizi’nde yaşanan ısı yükselmesi ile sahil bandının ve turizminin ölümü anlamına gelecek bu projeden vazgeçilmesini umuyoruz Halihazırda mevcut ikişer ünitesi olan santraller ile bu kıyı hattı zaten can çekişiyor” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN