Çavuşoğlu ve Dendias Atina'da böyle kucaklaştı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşı Dendias'ın Türkiye ziyaretinden yaklaşık 1 ay sonra Yunanistan'a gitti. Çavuşoğlu'nun, ilişkileri koparma noktasına getiren sözler sarf eden Dendias'la samimi pozları dikkat çekti. Öte yandan bugün kameralar karşısına geçen iki bakan, iki ülke arasında 25 maddede görüş birliğine varıldığını açıkladı.

SEDA ÇAKIR | KARAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'ın davetine icabet ederek dün Yunanistan'a gitti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın, 15 Nisan'da geldiği Ankara’da, Bakan Çavuşoğlu ile yaptığı basın toplantısı günlerce tartışma konusu olmuştu. Dendias’ın, mülteci sorunu konusunda provokatif sözleri görüşmenin gergin geçmesine neden olmuş, ilişkiler neredeyse kopma noktasına gelmişti.

310520210946150537898.jpg
15 Nisan'da Ankara'da gerçekleşen görüşmeden bir kare

SICAK KARŞILAŞMA

Bakan Çavuşoğlu'nun Yunanistan ziyareti, nisan ayında Ankara'da yaşanan gerilimin ardından, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi hedefiyle ilk karşılıklı temas olması açısından önem taşıyordu.

Çavuşoğlu’nun kameralar karşısında tartışma yaşadığı Yunan mevkidaşı Dendias ile sıcak karşılaşması ve samimi bir şekilde sarılmas dikkat çekti.

İşte o kareler:

310520210947130533151.jpg

310520210946530533777.jpg

YUNANİSTAN İLE 25 MADDEDE GÖRÜŞ BİRLİĞİ

Öte yandan Bakan Çavuşoğlu, Dendias ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Yunanistan ile 25 maddede görüş birliğine varıldığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, iki ülkenin aşı sertifikası konusunda uzlaştığını duyurdu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"5 yıl aradan sonra Yunanistan'da olmaktan mutluluk duyuyorum, Dendias'a daveti için teşekkür ediyorum. Bugün Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Dendias ile görüşmelerimizde bölgesel konularda konuştuk.

Yunan tarafıyla artık somut projeler üzerinde eylem ve iş birliği odaklı çalışmaya başladık. 25 maddede görüş birliğine vardık. Ulaştırmadan enerjiye, turizmden çevre, ticaret ve geniş yelpazede birçok iş birliği alanında ilgili kurumlarımız bundan sonraki süreçte bir araya gelecek. İmzalanacak mutabakat zabıtları ve tesis edilecek mekanizmalar aracılığıyla somut iş birliği projelerini hayata geçirmek konusunda mutabık kaldık.

Bu konularda Türkiye olarak gerekli iradeye sahip olduğumuzu söylemek isterim. Yunanistan'da da aynı iradeyi görmekten mutluluk duyduk. Böyle giderse bu konularda hızlı adımlar atabiliriz ve çok hızlı mesafe kat edebiliriz.

20210531-2-48544232-65661667.jpg
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (solda), Yunan mevkidaşı Nikos Dendias (sağda)

AŞI SERTİFİKASI ANLAŞMASI

Dendias'ın söylediği gibi aşı sertifikası konusunda mutabık kaldık. Biz de daha önce AB üyesi olan Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan ile anlaşmaya varmıştık. Bugün vardığımız mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu katkı yapacaktır

Uzun süredir çözüm bekleyen sorunlarımız var bunların uluslararası hukuk nezdinde çözülmesini istiyoruz. Her iki tarafında iradesi vardır. Türkiye olarak, Yunanistan ile ön koşulsuz ve ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için diyaloga, görüşmelere hazırız."

Ayrıca Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 14 Haziran'da gerçekleşecek NATO Zirvesi'nde görüşeceğini duyurdu.

20210531-2-48544232-65661668.jpg

Bakan Dendias'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Görüşmede sadece ikili ilişkileri değil, Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkileri konusunu da tartışma fırsatı bulduk. Tabi ki birçok konuda fikir ayrılıklarımız, pozisyon farklılıklarımız var Yunanistan ve Türkiye olarak.

Bugünkü görüşmemizin amacı, bir ilk anlaşma sürecini başlatmaktı. Eğer bu mümkün olabilirse daha sonra da aşamalı olarak zaman içerisinde bir normalleşme yönünde ilerlemek istiyoruz. Bu çerçevede ekonomik iş birliği program listesi üzerinde anlaşma sağlandı.

Yine koronavirüs aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardık. Her iki ülke vatandaşları da aşı olmuş vatandaşlar ya da test sonuçları negatif olan vatandaşlar, karşılıklı olarak iki ülkeyi ziyaret edebilecekler."

NE OLMUŞTU?

Dendias ve Çavuşoğlu, 15 Nisan'da Ankara'da görüşmüş, ardından düzenlenen basın toplantısında Dendias'ın sözleri gerginliği yol açmıştı. Doğu Akdeniz'de her zaman hakça paylaşımdan yana olduklarını belirten Çavuşoğlu, diyalog sürecini ön koşulsuz olarak sürdürmek istediklerini belirtmişti. Dendias ise Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini belirtmesinin yanı sıra, mülteci sorununun Türkiye tarafından kullanıldığını, Ayasofya ve Kariye'nin camiye dönüştürülmesinden bahsettiğini söylemişti. Çavuşoğlu da canlı yayında Dendias'ın sözlerine tepki göstererek, "Basının önünde ülkemi ve milletimi ağır bir şekilde itham ederseniz benim cevap vermem gerekiyor, teşekkür ediyorum" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN