Komşuya da zeytin dalı

Komşuya da zeytin dalı

Dış politikada ‘sil baştan’ manevraları... Ankara’nın ‘Rabia’ üzerinden en sert ifadeleri kullandığı Mısır’la 8 yıl sonra yeni sayfa protokolü, Yunanistan için de işletildi. Atina’da mevkidaşını kucaklayan Çavuşoğlu “Sorunları iyi komşulukla çözeceğiz” dedi. Akdeniz ve Ege hamleleri olumlu karşılandı ancak ‘Madem bunu yapabiliyorduk neden sorunlarda pranga olan yol izledik’ değerlendirmeleri yapıldı.

Doğu Akdeniz’deki gaz geriliminden Libya’ya kadar hassas başlıklarda Türkiye, uzun süre ortak politika gütmekte zorlandı. Sıkıntılı tabloda en öne çıkan unsur ise dış politikada rasyonel kriterlere göre hareket edilmemesi oldu.

Gelinen noktada Ankara, kopma noktasındaki ilişkileri rehabilite etmek için yeni süreç başlattı. Sisi karşıtlığı üzerinden iç politikaya malzeme edilen Mısır’la ilişkiler normalleşme aşamasına girdi.

EGE’DE SAVAŞ TAMTAMLARINDAN POZİTİF GÜNDEME GEÇİŞ

Riyad’ın ipleri geren kararlarına rağmen Suud’la da ilişkileri toparlama çabası gündeme geldi. Son adım ise kısa süre öncesine kadar sert mesajların verildiği Ege’de geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşı Dendias ile görüştü. Pozitif ilişki vurgusu yapan Çavuşoğlu “Uzun süredir çözüm bekleyen meselelerin iyi komşulukla çözülmesini istiyoruz” dedi. Erdoğan ile Miçotakis’in NATO zirvesinde görüşeceğini duyurdu.

manset-1-haziran.jpg

Ankara’nın dış politikada rasyonel adımlara dönme çabasında olduğu, Mısır ve Körfez’le sil baştan sürecin işletildiği dönemde Atina ile de samimi atmosfer esti. Çavuşoğlu, mevkidaşı Dendias’ın gerilimli Türkiye ziyaretinden 1.5 ay sonra Atina’daydı. İki bakanın kucaklaşması dikkat çekti.

Ziyaretin pozitif bir havada geçtiğini belirten Çavuşoğlu “Artık somut projeler üzerinde eylem ve iş birliği odaklı çalışmaya başladık. 25 maddede görüş birliğine vardık” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’ın davetine icabet ederek önceki gün Yunanistan’a gitti. Batı Trakya’da Türklerle bir araya gelen Çavuşoğlu, dün Atina’da resmi temaslarda bulundu.

Dendias’ın, 15 Nisan’da geldiği Ankara’da Çavuşoğlu ile yaptığı basın toplantısı günlerce tartışılmıştı. Dendias’ın, mülteci sorunu konusunda provokatif sözleri görüşmenin gergin geçmesine neden olmuş, iki başkent arasındaki gerilim zirve yapmıştı.

Çavuşoğlu’nun karşılık atıştığı Yunan mevkidaşı ile Atina’da samimi pozlar vermesi dikkat çekti. Yunanistan ile 25 maddede görüş birliğine varıldığını ifade eden Çavuşoğlu, iki ülkenin aşı sertifikası konusunda da uzlaştığını duyurdu.

Çavuşoğlu, şunları söyledi: “5 yıl aradan sonra Yunanistan’da olmaktan mutluluk duyuyorum, Dendias’a daveti için teşekkür ediyorum. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Dendias ile görüşmelerimizde bölgesel konularda konuştuk. Yunan tarafıyla artık somut projeler üzerinde eylem ve iş birliği odaklı çalışmaya başladık.

25 maddede görüş birliğine vardık. Ulaştırmadan enerjiye, turizmden çevre, ticaret ve geniş yelpazede birçok iş birliği alanında ilgili kurumlarımız bundan sonraki süreçte bir araya gelecek. İmzalanacak mutabakat zabıtları ve tesis edilecek mekanizmalar aracılığıyla somut iş birliği projelerini hayata geçirmek konusunda mutabık kaldık.

Bu konularda Türkiye olarak gerekli iradeye sahip olduğumuzu söylemek isterim. Yunanistan’da da aynı iradeyi görmekten mutluluk duyduk. Böyle giderse bu konularda hızlı adımlar atabiliriz ve çok hızlı mesafe kat edebiliriz.”

Ayrıca Türkiye ve Yunanistan, Kovid-19 aşılarının karşılıklı tanınması konusunda anlaşmaya vardı. Çavuşoğlu “Biz de daha önce AB üyesi olan Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan ile anlaşmaya varmıştık. Bugün vardığımız mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu katkı yapacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in 14 Haziran’da gerçekleşecek NATO Zirvesi’nde görüşeceğini duyuran Çavuşoğlu “Uzun süredir çözüm bekleyen sorunlarımız var bunların uluslararası hukuk nezdinde çözülmesini istiyoruz. Her iki tarafında iradesi vardır. Türkiye olarak, Yunanistan ile ön koşulsuz ve ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için diyaloga, görüşmelere hazırız” ifadelerini kullandı.

Dendias da ılımlı mesajlar verdi: “Görüşmede sadece ikili ilişkileri değil, Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkileri konusunu da tartışma fırsatı bulduk. Tabi ki birçok konuda fikir ayrılıklarımız, pozisyon farklılıklarımız var. Bugünkü görüşmemizin amacı, bir ilk anlaşma sürecini başlatmaktı.

Eğer bu mümkün olabilirse daha sonra da aşamalı olarak zaman içerisinde bir normalleşme yönünde ilerlemek istiyoruz. Bu çerçevede ekonomik iş birliği program listesi üzerinde anlaşma sağlandı. Koronavirüs aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardık. Her iki ülke vatandaşları da aşı olmuş vatandaşlar ya da test sonuçları negatif olan vatandaşlar, karşılıklı olarak iki ülkeyi ziyaret edebilecekler.”

BIDEN, ERDOĞAN’A ‘YAKIN ÇALIŞMA ARZUMUZ VAR’ DEDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Yakın çalışma arzumuz var’ dedi” açıklamasını yaptı. Atina ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğu, ABD-Türkiye ilişkileriyle ilgili “Yeni yönetimin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını da görüyoruz, daha iyi diyalog daha iyi ilişki. Buna genel anlamda Suriye de dahil. Önümüzdeki süreçte ya ben Washington’a gideceğim ya da Blinken buraya gelecek. Tarihi belli değil” dedi.

Sözde Ermeni Soykırımı açıklamasının ilişkileri olumsuz etkilediğini ‘ancak iyi ilişki arayışı olduğunu’ belirten Çavuşoğlu “ABD, YPG politikasından henüz vazgeçmiş değil, olumlu adımlarını görmedik” diye konuştu.

ABD ile S-400 gerilimine de değinen Çavuşoğlu “S-400’ler yüzde yüz bizim kontrolümüzde olacak. Birçok teknisyeni eğitime gönderdik Rus askeri uzmanı Türkiye’de bulunmayacak. Hal böyleyken başka bir ülkeden ‘kullanmayın’ teklifini kabul etmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN