Cezası az suçlar nelerdir, hangileri? Hangi suçlara af gelecek?

Cezası az suçlar nelerdir, hangileri? Hangi suçlara af gelecek?

Yeni infaz düzenlemesinin geleceği haberinden sonra bir çok mahkum ailesi hangi suçlara af geleceğini ve cezası az olan suçları araştırmaya başladı. İşte detaylar...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan af düzenlemesi bekleyenlere sinyal niteliğinde açıklamalarda bulundu. Yeni infaz düzenlemesiyle alakalı konuşan Bozdağ genel af beklentilerine de yanıt vermiş oldu. Peki 2023'de genel af mı gelecek, işte yanıtı...

2023'TE AF MI GELECEK?

Bu tarz söylemlerin şiddetini arttırmaya başladığı bir dönemde herkes remi kanattan bir açıklama gelmesini beklerken olaya son noktayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ koydu. Bozdağ açıklamasında “"Cezasızlık algısını ortadan kaldırmak maksadıyla cezası az suçlarda yeni bir infaz uygulamasını gündeme getirmeyi ve Türkiye'ye kazandırmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

HANGİ CEZALARA AF GELECEK?

Yeni infaz düzenlemesinde hangi suçlara af geleceği ise merak konusu oldu. Buna yönelik bir açıklama henüz yapılmadı fakat 2020 örnek alınırsa terör, cinayet, uyuşturucu, kadına şiddet ve cinsel suçlar haricinde, cezanın yarısı oranında infaz uygulanması bekleniyor. Bu yılda yani 2020 yılında "Milli istihbarat kanunu kapsamına giren suçlardan mahkum olanlar” kapsam dışında bırakılmıştı. Aynı zamanda 2020 senesinde denetimli serbestlik 1 yıllık maktu uygulaması da aynı şekilde korumuştu.

Açık ceza infaz kurumunda bulunan ve koşullu salıverilmelerinde 1 yıl kalan iyi halli sayılan mahkumların cezalarının da denetimli serbestlik adı altında infazına ilişkin kara da muhafaza edilmişti.

Bunların yanı sıra alınan bir başka hükümle birlikte 0-6 yaş grubu çocuğu olanlar ile 70 yaşını bitirmiş mahkûmlar için uygulanan denetimli serbestlik süresi 4 yıla düşürülmüştü.

2020 yılında yapılan düzenleme ile ağır hastalık, engelli durumu ya da kocama gibi sorunlar sebebiyle hayatını idame ettirirken bir başka kişiye ihtiyaç duyan 65 yaşını bitirmiş mahkumlar da denetimli serbestlikten faydalanmışlardı.

2020 yılında bazı cezalarda da artışa gidilmiş ve örgüt kurmak, tefecilik yapmak, canavarca hisle kasten yaralama suçunu işleyenlerin cezalarında artış sağlanmıştı. Çıkarılan bu kanunla beraber yaklaşık 90 bin hükümlü kanundan faydalanmıştı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN