CHP'li belediyelerin içki yasağında imzası yok

CHP'li belediyelerin içki yasağında imzası yok

Alkol satışı yasağında neler oluyor? Tam kapanma uygulamasında önce içki satışı yasak denildi. Sonra gelen tepkiler nedeniyle geri adım atıldı ve yasak kararını 21 il valiliği Hıfzısıhha Kurulları kararı ile uygulamaya başladı. Peki neden sadece 21 il yasak kararı aldı? 8 CHP'li belediyenin imzası olduğu iddia edilen yasak kararında CHP'li belediyelerin imzasının olmadığı ortaya çıktı. İşte avukatların yargıya taşımayı planladıkları içki yasağı sürecinin farklı açılardan detayları...

İlk olarak 2020 yılının Aralık ayında pandemi nedeniyle uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında tekel büfeleri kapalı olacak  ve aynı zamanda alkol satışı yapılan marketlerde de satışa izin verilmeyecek kararı alınmıştı. Tepkiyle karşılanan karar pandemi bahanesiyle yaşam tarzına müdahale olarak algılanıp tartışmalara neden olmuştu. Şimdi ise 29 Nisan'da başlayan 3 haftalık tam kapanma uygulamasıyla birlikte başlayan alkol yasağına dair tartışmalar devam ederken 21 ilin Hıfzısıhha Kurulları'ndan alkol yasağı kararları çıktı. Bu kentlerden 8’i CHP’li belediyelerce yönetiliyor. Belediye başkanlarının valilikler tarafından açıklanan kararlarda imzalarının bulunmadığı ortaya çıktı. En son İstanbul Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu'nun yasak kararı aldığını duyurdu. Peki alkol yasağında son durum ne? Tüm yönleri ile içki yasağı...

HIFZISSIHHA KANUNUNDA BU YASAĞIN YERİ YOK

Hıfzıssıhha Kanunu’nda bu konuda karar alınmasına yönelik düzenleme bulunmamasına rağmen il hıfzıssıhha kurulları, içki satışının yasaklanması konusunda kararlar aldı. 21 kent arasında, İzmir, Antalya, Kırklareli gibi CHP’li belediyelerin yönettiği kentlerin de var. Ancak İzmir, Aydın, Bolu, Antalya ve Kırklareli belediye başkanları, kendilerinin ya da temsilcilerinin yasak kararına imza atmadıklarını açıkladı. Bunun üzerine, bu kentlerdeki valilikler, kamuoyuna duyurdukları, CHP’li başkanların da imzasının olduğunun göründüğü kararları sitelerinden kaldırdı. İlgili valiliklerden, imza atmadığını söyleyen başkanların imzasının yer aldığı belgelerin nasıl oluşturulduğuna dair bir açıklama gelmedi. Avukatlar, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Avukat Ali Gül sosyal medya paylaşımında şu bilgiyi verdi:

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: TUNÇ SOYER'İN İMZASI YOK


AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: ÖZLEM ÇERÇİOĞLU'NUN İMZASI YOK


KIRKLARELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET SİYAM KASIMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA 

Ali Gül'ün açıklamalarından sonra Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu da. açıklanan karara imza attığı iddiasını yalanladı.

Kesimoğlu, Aktaş’a, "Böyle bir durum söz konusu bile değil yayınlanan kararı incelersen toplantıya Başkanvekilimin katıldığını ve onun da imzadan imtina ettiğini görebilirsin. Sen bana şart koşacağına açıkça takipçilerine burada beni ve kurumumu haksız yere suçladığını bildir lütfen" yanıtını verdi.

mehmet-siyam-kesimoglu.jpgMehmet Siyam Kesimoğlu

Daha sonra ise "Ortada bir yanlış anlaşılma var. Kurulun sekreteryası Sağlık İl Müdürlüğü’ne aittir, konu üyelerce çevrimiçi olarak görüşülür, orada evraka bağlanır ve ilan edilir. Alkol yasağı konusunda tavrımızı ilettik ve notumuz düşülerek evrak yeniden yayınlandı Bir art niyet söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

Aktaş, Kırklareli’ndeki durumun, karşı oy kullanmayan başkan vekilinin imzadan imtina etmesinden kaynaklandığını, bu yüzden oybirliği ile karar alınmış gibi açıklama yapılmış olabileceğini kaydetti.

Aktaş’ın açıklamalarından bir süre sonra, belediye başkanlarının, "imza atmadık" açıklamasını yaptıkları kentlerin valilikleri, oybirliği ile alındığı söylenen kararları sitelerinden kaldırdı.
Aralarında Çanakkale’nin de olduğu bazı kentlerde ise belediye başkanları kararda imzalarının bulunduğunu doğruladılar

ali-gul.jpgAvukat Ali Gül

AVUKATLAR: İÇKİ YASAĞI DİYE BİR ŞEY YOK

Hukukçular, herhangi bir kanunda, içki satışının yasaklanabileceği konusunda düzenleme yer almadığını, pandemi ile içki satışı arasında ise kamu yararı açısından bağlantı kurulamayacağını belirterek, yasak kararının, "kanunsuz" olduğu yönünde görüş bildirdi.

Avukat Ali Gül ve içerisinde yer aldığı avukat grubu, bu kararları inceledi ve ilgili bazı belediyelere sorduklarında, "Kararda imzamız" yok yanıtını aldı. Gül, skandalı sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

BELEDİYE BAŞKANLARINA SORMADAN KARAR ALDILAR

"Süreci yeniden kısaca özetlemek istiyorum. Alkol satışını ilk olarak bir sözle yasakladılar. Fiilen bu yasağı uygulamaya çalıştıkları yerler oldu. Biz tepki gösterince, buyrukla devlet yönetilemez deyince il hıfzıssıhha kurullarında apar topar karar almaya başladılar.

21'den fazla ilde bu kararları apar topar çıkardılar. Belediye başkanları bu kurulların üyesi. Belediye başkanlarına danışmadan, bir toplantı bile yapmadan bu kurullardan oybirliği ile karar yazdırıp yayınladılar. Bu karara dayanarak esnafın alkol satışını zorla engellediler.

İzmir, Aydın, Bolu ve Antalya başkanları şu ana kadar açıklama yaptılar ve kararı imzalamadıklarını söylediler. Oysa ki valilik bu kararı yayınlayıp işleme aldı bile. Böyle bir hukuk skandalı olamaz, burası sizin babanızın malı mı? Devlet memuru musunuz beylerbeyi misiniz?

ki-yasagi.jpg
NEDEN HER İLDE YASAK KARARI ALINMADI?

Bu İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını da her ilde almadılar. Anladığım kadarıyla İçişleri Bakanı'na daha yakın isimler apar topar gelen talimatla bir temel hak ve hürriyeti yasaklamışlar. Alkol satışını kanunla bile yasaklayamazsınız diyorduk, adamlar sahte belgeyle yasaklamışlar.

Dava hazırlığı için bunları kontrol etmesek bu skandalı ortaya çıkartamayacaktık. Hala bir açıklama yapmayan belediyeler var, umuyorum ki onlar da imzalamamıştır. Fakat onlardan açıklama bekliyoruz, suç duyurularının temeli bu açıklamalar olacak.
Bu skandalın haberini yapacak gazeteciler var mıdır? Aksi takdirde üstüne hiçbir açıklama bile yapmadan geçirecek bunu valilikler ve hükümet."

SAHTE EVRAK İÇİN SUÇ DUYURUSU

İzmir başta olmak üzere birçok kentte avukatlar, içki yasaklarına karşı açmaya hazırlandıkları dava dilekçelerine, "sahte evrak" düzenlendiği iddiasını da eklediler.

ki-yasagi-valilik.jpg

DÜNDEN BU GÜNE ADIM ADIM İÇKİ YASAĞI

*Saat 22.00'den sonra alkol satışı yasaklandı.

*Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin ‘özendirici görüntülerine' yer verilmesi yasaklandı.

*Alkollü içki üretenlerin teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtması yasaklandı.

*Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere; otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışı yasaklandı.

*Trenlerde alkol satışı yasaklandı. 

*2020 Aralık ayında da salgın nedeni ile  hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasaklarında da içki yasağı gündeme geldi. Fakat o dönem hayat tarzına karışılıyor denilerek tepki çekmişti

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN