Valilikler devrede: İl il içki yasağı kararı

Valilikler devrede:  İl il içki yasağı kararı

İçişleri Bakanlığı'nın 'tam kapanma' genelgesinde yer almayan alkollü içki satışı yasağı valiliklerin eli ile uygulamaya başlandı. Bursa, Antalya, Kütahya ve Kayseri'nin ardından İzmir'de de valilik eliyle alkollü içeceklerin satışı yasaklandı.

Tam kapanma kararından sonra alkollü içeceklerin satışının yasaklanması tartışma konusu oldu. Hukukçular böyle bir yasak için kanun değişikliği gerekir derken, genelgede yer almamasına rağmen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu alkol satışının yasak olduğunu söyledi.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, kişisel Twitter hesabında "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" paylaşımında bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yasakla ilgili net bir düzenleme olmadığını, açıklanan kabine kararları ve İçişleri Bakanlığı genelgesinde hiçbir yasağa rastlayamadıkları için satışlara devam edileceğini söyledi. Kısıtlamanın ilk günü bazı tekel bayileri ve marketler alkollü içki satışı yaparken bazıları yapmadı. Şimdi de valilikler tek tek alkollü içki yasağı kararını duyurdu. İşte yasak olan iller....

ki-yasagi-izmir.jpg

31 NİSAN: İZMİR VALİLİĞİ'NDEN İÇKİ YASAĞI

İzmir'de yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma sürecinde, alkol ürünlerinin satılmasının yasaklandığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, Vali Yavuz Selim Köşger başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunda, kentte alınacak tedbirlerin görüşüldüğü belirtildi.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 27.04.2021 tarihli genelgesi ve 21.04.2021 tarihli İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına göre tam kapanma döneminde tekel büfelerinin kapalı olması gerektiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"İlimiz İl Hıfzıssıhha Kurulunun 10.12.2020 tarihli ve 2020/144 nolu kararındaki 'sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde açık kalmasına izin verilen her türlü market, bakkal gibi iş yerlerinde sokağa çıkma kısıtlaması süresince alkollü içecek satışı yapılmaması' maddesine istinaden 29.04.2021-17.05.2021 tarihleri arasında market, bakkal, büfe gibi yerlerde alkollü içecek satışına izin verilmemesine, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195. Maddesi kapsamında gerekli adlî işlemlerin başlatılmasına oy birliğiyle karar verilmiştir."

kayseri-icki-yasagi.jpg

30 NİSAN: KÜTAHYA VALİLİĞİ'NDEN YASAK KARARI

Kütahya'da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı doğrultusunda, 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00'e kadar sürecek tam kapanma döneminde satışına kısıtlama getirilen ürünlerle ilgili marketler gerekli önlemleri aldı.

Kütahya Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bazı- basın yayın organlarında, kentte faaliyet gösteren marketlerde alkol satışına izin verildiği yönünde haberler yer almaktadır. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın gereği duyulmuştur. Kamuoyunun malumu olduğu üzere 17 Mayıs'a kadar sürecek sokağa çıkma kısıtlaması 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00 itibarıyla başlamıştır.

kutahya.jpg

Bu kapsamda İl Hıfzıssıhha Kurulunun 08.12.2020 tarihinde almış olduğu karar uyarınca bu tarihten itibaren kısıtlama günlerinde marketlerde alkol satışı kısıtlaması tüm 81 ilde olduğu gibi ilimizde de uygulanmaya devam etmektedir. Ayrıca yine haberde bahsedilen tekel büfelerinin faaliyetleri de İçişleri Bakanlığımız tarafından yayımlanan genelgede belirtilen istisna kapsamında olmadığından yine 81 ilde olduğu gibi il Hıfzıssıhha Kurulumuzun almış olduğu karar gereğince kısıtlama süresince sınırlandırılmıştır. Belirtilen sınırlandırmalara aykırı hareket edenler hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddelerince adli ve idari işlemler uygulanacaktır" 

ki-yasagi-bursa.jpg

30 NİSAN: ANTALYA VALİLİĞİ'NDEN YASAK KARARI

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada 17 Mayıs'a kadar ildeki tekel büfelerinin kapalı tutulacağı, market, bakkal gibi yerlerden "alkol ürünü" satılmayacağı belirtildi.

İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu'nun bugün yaptığı olağanüstü görüşmesinde aldığı kararları duyuran valilikten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İçişleri Bakanlığı’nın 27.04.2021 tarih 7576 sayılı Genelgesine göre tam kapanma döneminde tekel büfelerinin kapalı olması gerekmektedir. Bu kapsamda; 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19:00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05:00’e kadar sürecek olan tam kapanma döneminde, ilimiz genelinde bulunan tekel büfelerinin kapalı tutulmasına, market, bakkal, büfe gibi yerlerde de alkol ürünü satılmamasına..."

ki-yasagi-kayseri.jpg

30 NİSAN: BURSA'DA DA YASAKLANDI

Bursa Valiliği tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

"26.04.2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'e kadar uygulanmak üzere "tam kapanma" kararı alınmış ve tam kapanma döneminde uygulanacak temel usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı'nın 27.04.2021 tarih 7576 sayılı Genelgesi ve 27.04.2021 tarih 28 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile duyurulmuştur.

ki-yasagiantalya.jpg

KAYSERİ VALİLİĞİ'NDEN YASAK KARARI

Kayseri İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada; "1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddelerine istinaden 30/ 04 / 2021 tarihinde ilimizde alınacak tedbirleri görüşmek üzere İlimiz Valisi Şehmus Günaydın’ın başkanlığında İl Hıfzıssıhha Kurulu üyelerinin iştiraki ile toplanmış olup aşağıdaki kararlar alınmıştır.

İçinde bulunulan tam kapanma döneminde önceki hıfzıssıhha kararlarımızla alınan tedbirlere ilave olarak; tekel Büfelerinin kapalı olmasına ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde alkol ürünlerinin satılmasına, vatandaşlarımızın zaruri ihtiyaçlarının giderilebilmesi amacıyla 2021/22 sayılı kararımızda yer alan; 'ilimizde hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan işletmeler, İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarımız doğrultusunda kapalı olduğundan; müşteri yoğunluğunun düşürülerek bulaş riskinin azaltılması amacıyla hafta sonu açık olan marketlerin ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan reyonlarının veya bunların bulunduğu katların 23.04.2021 tarihinden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde ve hafta sonları satışa kapatılmasına', şeklindeki maddenin yürürlükten kaldırılmasına,
Yukarıda alınan kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin ise Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

eskisehir-icki-yasagi.jpg

ESKİŞEHİR'DE İÇKİ İÇME YASAĞI

Eskişehir il sınırları içinde umuma açık yerlerde ruhsatlı olsa da içki satışı yasaklandı. 
    
Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla Eskişehir ili hudutları dahilinde umuma mahsus yerlerde alkollü içeçeklerin içilmesi yasaklandı. Kararda, bu yasağa uymayanlar hakkında cezai işlemi yapılacağı da yer aldı.


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN