CHP'li Gök Bakan Kurum'a sordu: Mamak'taki köpekler hangi gerekçeyle toplandı ve neredeler?

CHP'li Gök Bakan Kurum'a sordu: Mamak'taki köpekler hangi gerekçeyle toplandı ve neredeler?

CHP Milletvekili Levent Gök, Ankara’nın Mamak ilçesindeki köpeklerin hiçbir hukuki dayanak olmadan toplanmaları ve olaya tepki gösteren kişilerin darp edilmesini TBMM gündemine taşıdı. Gök; Bakan Kurum’a, “Saldırgan olduklarına ilişkin rapor bulunmamasına ve küpeli olmalarına karşın köpekler hangi gerekçeyle Mamak Belediyesi çalışanları tarafından toplanmıştır? Süreçte toplanan köpeklerin sayısını ve bu köpeklerin nerede tutulduğunu açıklar mısınız?” sorularını yöneltti.

Ankara'da Mamak Belediyesi ekiplerinin küpeli bir köpeği saldırgan olduğu iddiasıyla almaya çalışmasına engel olmak isteyen Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı avukat Tuğba Gürsoy, dün; ekiplerin kendisine "Hakim, savcı, avukat kim gelirse gelsin, bize karışamaz. Biz bu köpekleri topladık" dediklerini aktardı. Köpek, avukat Gürsoy’un tüm itirazlarına rağmen ekipler tarafından alındı.

AVUKAT TAŞTEKİN: DARP EDİLDİM

Baronun Hayvan Hakları Merkezi yöneticileri köpek alındıktan sonra Mamak Belediyesi’nin barınağının önüne gitti. Burada merkezin yöneticisi avukatlar ile belediye yetkilileri arasında tartışma çıktı. Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Güven Rıza Taştekin belediye çalışanları tarafından darp edildi. Taştekin ise “Boynuma darbe aldım, dizlerime vurdular. Parmağım morardı” dedi. Mamak Belediyesi, “Çalışmalar esnasında Veteriner Müdürlüğü’nün görevini yapmasına engel olmak isteyen görevlilere saldıran ve yalan haber yayan şahıs hakkında yasal işlemler başlatılmıştır” dedi.

'BELEDİYENİN AÇIKLAMALARI İLE GÖRDÜKLERİMİZ UYUŞMUYOR'

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, yaşananları TBMM gündemine taşıdı. Gök; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu değerlendirmeyi yaptı:

“24 Kasım 2022 tarihinde sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntülerde Ankara’nın Mamak İlçesi’nde meydana gelen köpek ölümleri ve hukuksuz köpek toplama girişimleri gözlemlenmiştir. Konuyu takip eden hayvan severlerin araçlarının önü belediye çalışanlarınca kesilmiş, Mamak’taki köpek barınağına girmek isteyen yurttaşlarımız darp edilmiştir. Köpek ölümlerine ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama paylaşan Mamak Belediyesi söz konusu sokak hayvanlarından bir tanesinin trafik kazası sonucu öldüğünü ifade etmiş, görüntülerdeki diğer köpeklerin saldırgan köpekler olduğunu, ölen köpek ile aynı araca konulduklarını açıklamıştır. Görüntülerde yer alan can dostlarımızın tamamı kan içerisinde ve hayatını kaybetmiş haldedir. Belediyenin açıklamaları ile sözü geçen videoda şahit olduklarımız birbiriyle uyuşmamaktadır.

'HUKUKİ DAYANAK OLMADAN KÖPEKLERİ TOPLAMAYA ÇALIŞTILAR'

Bir diğer yandan başka görüntülerde ise saldırgan raporu olmayan, küpeli köpeklerin toplanmaya çalışıldığı görülmüştür. Hayvan severlerin uyarılarına rağmen Mamak Belediyesi çalışanları hukuki dayanakları olmadığı halde köpekleri toplamaya çalışmışlardır. Sözü geçen olayların ardından hayvanların hayatından endişe eden yurttaşlarımız Mamak’taki köpek barınağını gezmek istemiş, Mamak Belediyesi çalışanları tarafından içeri alınmamışlar ve sonrasında aynı görevliler tarafından darp edilmişlerdir. Akşam saatlerinde jandarma güçleri yurttaşlarımıza müdahale etmiş ve hayvan severleri barınaktan uzaklaştırmaya çalışmıştır. Sokakların güvenliğini sağlama bahanesiyle bir hayvan katliamına girişildiği düşünülmektedir. Süreçte zarar gören bütün hayvanların ve darp edilen insanların hukuku korunmak zorundadır.”

'KAÇ KÖPEK TOPLANDI VE NEREDELER?'

Gök, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

“Sosyal medyada infiale sebep olan videodaki köpeklerin tamamı kanlar içerisindedir. Mamak Belediyesi bir köpeğin trafik kazasında öldüğünü diğer köpeklerin saldırgan olduğunu açıklamıştır. Saldırgan olduğu iddia edilen köpeklerin neden kanlar içerisinde olduğunu açıklar mısınız? Saldırgan olduklarına ilişkin rapor bulunmamasına ve küpeli olmalarına karşın köpekler hangi gerekçeyle Mamak Belediyesi çalışanları tarafından toplanmıştır? Süreçte toplanan köpeklerin sayısını ve bu köpeklerin nerede tutulduğunu açıklar mısınız? Köpeklerin hayatından endişe ederek Mamak’taki hayvan barınağını görmek isteyen yurttaşlarımız neden içeri alınmamışlardır? Barınak girişinde çıkan arbedede yaralanan yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız? Yurttaşlarımızı darp eden belediye çalışanlarına ilişkin herhangi bir resmi süreç başlatılacak mıdır? Köpek toplama araçlarını takip eden yurttaşlarımızın önünü kesen belediye çalışanlarına ilişkin herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Mamak Belediyesi konuya ilişkin Bakanlığınıza herhangi bir bilgi vermiş midir? Belediyelere Bakanlığınız tarafından sokak hayvanlarına ilişkin herhangi bir tavsiye veya yol haritası gönderilmiş midir?”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN