CHP'li Gürer'den emekli aylık bağlama oranı artırılması için kanun teklifi: Emekli, bayramı gönlü kırık karşıladı

CHP'li Gürer'den emekli aylık bağlama oranı artırılması için kanun teklifi: Emekli, bayramı gönlü kırık karşıladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde sayısal olarak en büyük toplumsal gruplardan biri olan emeklilerin yaşadıkları maddi kaygılar her geçen gün arttığına dikkat çekti. Emekli aylık bağlama oranı artırılması için kanun teklifi veren Gürer, "Emekli bayramı gönlü kırık karşıladı. 2020 yılında 45 kilogram olan kurbanlık koyun bin lira iken bayram ikramiyesi ile bir koyun alınırken bugün iki bin lira olan bayram ikramiyesi ile bir koyun dahi alamaz durumdadır." ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çoğunluğu açlık sınırının altında kalan emekli maaşlarının artırılmasında hesaplanan büyüme oranlarının yeniden belirlenmesi için TBMM Başkanlığı'na Kanun Teklifi verdi.

'EMEKLİNİN MAAŞINI KUŞA ÇEVİRDİLER'

Günümüzde emeklilerin büyük bir çoğunluğu açlık sınırı altında emekli aylığı alırken neredeyse tamamına yakınının da yoksulluk sınırı altında emekli aylığı aldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu: "Emekli hakkı olanı almalıdır. Emeklinin bayramda da yüzü gülmedi. Bayram ikramiyesi en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıydı. Emekli her gün gelen zamlarla yaşamı iyice daraldı.Yokluk içindeki yaşam sürdürüyor.Emekli torununa bayramda harçlık veremez duruma düşürüldü. 2020 yılında 45 kilogram olan kurbanlık koyun bin lira iken bayram ikramiyesi ile bir koyun alınırken bugün iki bin lira olan bayram ikramiyesi ile bir koyun dahi alamaz durumdadır. Vekaletle kesilen kurban için dahi emekli ikramiyesi yetmemektedir.Ülkenin en yüksek para birimi iki yüz lira bir kilo et dahi alamamaktadır."

fetihruer.jpg
Ömer Fethi Gürer

Emeklinin enflasyonla beraber yaşadığı problemlere değinen Fethi Gürer, gıda fiyatlarının artışına da dikkat çekti. Gürer şu sözleri kaydetti:

"İşçi,emekli,memur sabit ve dar gelirli herkesimin zamlarla beli bükülmüştür. Seçim sonrası hergün gelen zamlar ve dövizdeki değişkenlik çalışan sabit geliri olanlara yandım anam dedirtmektedir. Enflasyon ve döviz lira karşısında kazandığı değer artışı asgari ücret cebe girmeden erimesine neden olmuştur. Yoksulluk yaygınlaşırken dar ve sabit gelirli nasıl yaşayacağım kaygısı içindedir.TÜİK hesapladığı yöntemle dahi yıllık enflasyon yüzde 40’dır.Gerçek enflasyon özellikle gıda da dört kat daha yüksektir. Emekli enflasyona ezdirilmektedir. Emekli ve yoksulları korumak insanlık görevidir. İşçi,memur ve emekli ücretleri düşük olması geçim sıkıntısı derinleştirmiştir."

AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜZDE 70 OLMALI

Emeklilerin büyük bölümünün maaşının asgari ücretin dahi altında kaldığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sebeple aylık bağlama oranlarının yüzde 70,25 yılın üzerinde günü olanlar için yüzde 2 eklenerek hesaplanması ve emekli aylıklarının ilerleyen süreçte değerinin koruması adına hem ilk maaş bağlanırken hem de maaş artışları hesaplanırken büyüme oranının tamamının dikkate alınması emekli yoksulluğunun önüne geçmek adına atılacak önemli bir adım olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

GÜRER'DEN KANUN TEKLİFİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi şöyle:

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (29) numaralı bendinde yer alan “sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızının % 30’unun” ibaresi “sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızının %100’ünün” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- 5510 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Aylık bağlama oranı %70’tir. Aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden fazla olanlar için söz konusu süreyi aşan her 360 gün için %2 eklenerek hesaplanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak her hâlde aylık bağlama oranı %70’ten aşağı hesaplanamaz”
MADDE 3- 5510 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.500 Türk lirasından” ibaresi “asgari ücretin net tutarından” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 96- Son tahsis talep tarihi bakılmaksızın, 506 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanan yaşlılık aylıkları bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanır.
Sigortalının yaşlılık aylığı bağlama oranının belirlenmesinde %70 taban aylık bağlama oranı esas alınır. Taban aylık bağlama oranı, sigortalının tahsis talep tarihi itibarıyla 9000 günden fazla ödediği her 360 günlük yaşlılık sigortası primi için (2)’şer artırılır.
Yaşlılık aylığının aylık bağlama oranı %85’ten fazla olamaz.
Bu maddeye göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmaz”
MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN