CHP'li vekiller Meclis gündemine taşıdı: Sahte ilaç alarmı

CHP'li vekiller Meclis gündemine taşıdı: Sahte ilaç alarmı

Geçen yıl 8 milyon 456 bin 901 sahte ve sentetik ilacın ele geçirildiğinin ortaya çıkması sonrası tehlike saçan gelişme Meclis gündemine taşındı. Tedbirlerin alınması için TBMM’de tartışma komisyonu kurulmasını talep eden CHP’li Yüceer “İlaç fiyatlarının, talebin ve kâr marjının yüksekliği sentetik ecza ile sahte ve kaçak ilaç pazarının hızla büyümesine neden oluyor” dedi.

Geçen yıl çeşitli dönemlerde aralarında kanser ilaçlarının da olduğu toplam 8 milyon 456 bin 901 tablet sentetik ve sahte ilacın ele geçirildiğinin ortaya çıkması, tehlikenin geldiği boyutu ortaya koydu.

Alarm zillerini çaldıran gelişme sonrası CHP’li vekiller harekete geçerek olayı Meclis gündemine taşıdı. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, gazeteci Murat Ağırel’in ‘devlet kurumları eliyle hastalara verilen, ‘İclusig’ adlı ilacın sahte olduğunun ortaya çıktığını’ yazmasının ardından, ‘sahte ve sentetik ilaç’ iddialarını Meclis gündemine getirdi.

İlaç tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle piyasada sahte ve sentetik ilaçların arttığına dikkati çeken Yüceer “2021’de 8 milyon 456 bin 901 tablet sentetik ecza ele geçirildi. İlaç fiyatlarının, talebin ve kâr marjının yüksekliği sentetik ecza ile sahte ve kaçak ilaç pazarının hızla büyümesine neden oluyor” dedi. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi veren Yüceer “Uluslararası İlaç Güvenliği Enstitüsü’nün 2019 araştırmasına göre zayıflama ilaçlarından kanser ilaçlarına, ağırı kesicilerden cinsel gücü artırıcı ilaçlara kadar her türlü ilacın sahtesi yapılmakta ve sahte ilaç trafiğinden çok yüksek kâr elde edilmektedir. Gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Mecliste bir araştırma komisyonu kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çeşitli tıbbi hastalıkların tedavisinde de kullanılan halk arasında sıklıkla ‘yeşil reçeteli ilaçlar’, ‘sentetik ecza’ olarak biliniyor. Bu ilaçların uygun süre ve doz dışında kullanımı tehlikeli.

‘SAĞLIK BAKANI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU MU?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından yurt dışından ithal edilerek kan kanseri hastalarında kullanılan ICLUSIG ilacının sadece ağrı kesici içerdiği iddialarıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Söz konusu ilaçla ilgili Sağlık Bakanlığı bünyesinde herhangi bir araştırma, inceleme veya soruşturma yapılmış mıdır? Sağlık Bakanlığı 2019 yılından bu yana bilinen bu ilaç sahtekârlığı ile ilgili olarak neden sessiz kalmıştır? Uzun zamandır bilinen bu sahte ilaç alımlarına ilişkin herhangi bir suç duyurusunda bulunulmuş mudur? Herhangi bir dava açılmış mıdır” diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN