CNN Endonezya Murat Ülker'i anlattı: Bir işi başarılı bir şekilde sürdürmenin örneği

CNN Endonezya Murat Ülker'i anlattı: Bir işi başarılı bir şekilde sürdürmenin örneği

CNN Endonezya, bir işi başarılı bir şekilde sürdürmenin kurmaktan daha zor olduğunu belirterek bu konuda olumlu bir örnek olarak ünlü iş insanı Murat Ülker'i anlattığı bir yazı yayımladı.

CNN Endonezya, Yıldız Holding eski Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker hakkında bir yazı yayımladı. Yazıda Ülker'in, Orta-Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinin en büyük yiyecek-içecek şirketi olan Yıldız Holding'i yükseltmeyi başararak aile şirketinin küresel pazara girmesini sağladığı anlatıldı.

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA GİDEN YOL

Safyra Primadhyta'nın kaleme aldığı yazı şu şekilde:

"21 Mart 1959'da İstanbul, Türkiye'de doğan Murat Ülker, 1944 yılında ünlü bisküvi şirketi Ülker'i kuran Sabri Ülker'in oğludur. Murat Ülker, liseden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde İşletme bölümünde okuyarak aile şirketinin varisi olmaya hazırlandı. Ardından 1982 yılında Amerikan Fırıncılık Enstitüsü'nde profesyonel olarak fırıncılık eğitimi almaya karar veren Ülker, burada çeşitli eğitimlere katıldı.

1984 yılında aile şirketi olan Ülker Grubu'na katıldı. O zamanlar Ülker Grubu sadece bisküvi üretmekle kalmamış, kurabiye, kraker, çikolata gibi diğer ürünleri de üretmeye başlamıştır. Aslında şirketin kendi buğday unu üretim hattı da var.

ÇALIŞARAK YÜKSELDİ

Patronun oğlu olmasına rağmen, Ülker o dönem yüksek bir pozisyonda yer almadı. Başlangıçta, kontrol departmanında personel olarak çalıştı. Ardından, müdür yardımcılığından genel müdürlüğe kadar yavaş yavaş pozisyonu yükseldi.

Yıllar geçtikçe, Ülker Grup'un işi daha çeşitli hale geldi. Son olarak, yönetim 1989 yılında şirketin adını Yıldız Holding olarak değiştirmeye karar verdi.

1-004.jpg

ŞİRKETİ BÜYÜTTÜ

Becerileri sayesinde babası, Ülker'i 2000 yılında Yıldız Holding CEO'su olarak atadı ve 2008'de de yönetim kurulu başkanlığını devraldı. Babasının güveni boşuna değildi. Bir vizyoner olarak Murat Ülker, şirketi genişletmeye cesaret etti. Sadece üretim hacmini artırmakla kalmayıp, başka işletmeleri de bünyesine katarak ürün çeşitlendirmekten çekinmedi.

Örneğin 2001 yılında şirket, o dönemde Türkiye'nin üçüncü büyük sakız üreticisi olan Baycan'ı satın aldı. Murat Ülker, bir yıl sonra Çamlıca'yı satın alarak şirketin meşrubat işini güçlendirdi. Sonuç olarak, beş yıl içinde Yıldız Holding'in gelirini ikiye katlamayı başardı.

Ülker, sadece evde değil, yurtdışındaki diğer F&B işletmelerine de bakıyor. Örneğin Yıldız Holding, 2007 yılında Belçika'nın ünlü çikolata şirketi Godiva'yı 850 milyon dolara satın aldı. Yıldız, 2014 yılında İngiliz bisküvi şirketi United Biscuits'i ise 3.4 milyar dolar karşılığında devraldı.

Yıldız Holding, küresel ölçekte atıştırmalık işinin yönetimini kolaylaştırmak için 2016 yılında Pladis Food'u kurdu. Pladis, Godiva, İlker, United Biscuits ve Londra, İngiltere merkezli şekerleme şirketi DeMet's'in birleşmesinin bir yan kuruluşu. 2020'de Pladis yaklaşık 3 milyar sterlin gelir elde etti.

Yıldız Holding'in şu anda 13 ülkede üretim yapan 46 fabrikası var.

'SAYGI, DAVRANIŞLA GÖSTERİLİR'

Ülker, görev süresi boyunca, çalışanlarının kendisine "Bey" demelerini yasakladı. Sadece "Murat" olarak anılmak istiyordu. Bir röportajında, "Birine adıyla hitap etmek bana kaba gelmiyor. Saygı, birinin diğerine hitap şekliyle değil, davranışıyla gösterilmeli " dedi .

2020 yılında Murat Ülker, yönetim kurulu başkanlığını yeğeni Ali Ülker'e devretti. Ancak Yıldız'ın yüzde 63'üne sahip olduğu için Türkiye'nin en zengin insanlarından biri olmaya devam ediyor.

Forbes, 20 Mayıs 2022 itibarıyla Murat'ın toplam servetinin 4,7 milyar dolara denk geldiğini söylüyor. Forbes 2022 Dünyanın En Zengin İnsanları Listesi'nde de 601. sırada yer alıyor.

SANAT KOLEKSİYONCUSU

Murat Ülker sanatsever olarak bilinir. Birçok sanat eseri toplar ve genellikle ülkesindeki sanat sergilerine sponsor oluyor. Ayrıca sanat eserlerini kendisine en yakın olanlarla paylaşmayı seviyor. "Güzel eserlerim varsa bunları paylaşmak beni mutlu ediyor. O kadar çok tablom var ki, onları saklamalı mıyım?" diye bir açıklaması var.

Sanatın yanı sıra, basketbol başta olmak üzere spor dünyasıyla da ilgilenmektedir. Fenerbahçe’nin ana sponsorlarından biri Ülker'dir.

Murat Ülker, şu anda zamanını eşi ve üç çocuğuyla İstanbul'da geçirmektedir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN