Çoğu kişi bilmediği için bu parayı almıyor! Günlük asgari ücret tutarında ödeme: Almadıysanız hemen kontrol edin

Çoğu kişi bilmediği için bu parayı almıyor! Günlük asgari ücret tutarında ödeme: Almadıysanız hemen kontrol edin

Çoğu vatandaş bunu bilmiyor! Bilmediği için ise bu parayı almıyor! Miktar günlük asgari ücret tutarında... Almadıysanız hemen kontrol etmekte fayda var...

İş Kanunu'na göre, doğum yapan kadın işçilere ve evlat edinen kadın veya erkek işçilere yarım çalışma ödeneği veriliyor. Bu ödeneğin, İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca belirli şartlar ve kriterlere göre uygulandığı bir süreç bulunuyor.

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

14279311-1200x675.webp

Yarım çalışma ödeneği, doğum öncesi ve sonrası toplam 16 haftalık (çoğul gebeliklerde 18 hafta) rapor süresinin bitiminden itibaren yarım gün çalışma ve yarım gün izin hakkını içeriyor. İlk doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü ve sonraki doğumlarda ise 180 gün yarım çalışma süresi tanınıyor. Bu süre, çoğul doğumlar için 30'ar gün uzatılıyor. Ayrıca, çocuğun engelli doğması durumunda doğum sayısı fark etmeksizin 360 gün yarım çalışma hakkı veriliyor. İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin alan işçilere İşsizlik Fonu'ndan yarım çalışma ödeneği veriliyor.

EYLÜL AYINDA SADECE 741 KİŞİ YARARLANDI

15999211-1200x675.webp

Habertürk'te yayınlanan habere göre, yarım çalışma ödeneği uygulaması 2016 yılında başladı. Bu tarihten itibaren sadece 41,319 kişi bu ödeneği aldı. Toplamda 160.5 milyon lira ödeme yapıldı. Bu sayı 2021 yılında artış gösterdi fakat 2023 yılı itibarıyla azaldı. Hatta Eylül ayı itibarıyla sadece 741 kişi bu haktan faydalandı.

GÜNLÜK ÖDEME TUTARI 443,67 TL

17394197-1200x675.webp

Yarım çalışma ödeneğinin miktarı, işçinin çalıştığı işyerinden aldığı ücret ne kadar olursa olsun, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar uygulanır. Bu ödenekten sadece damga vergisi kesilir. Güncel olarak, 2023 yılının ikinci yarısı itibarıyla günlük ödenek tutarı 443,76 TL düzeyindedir.

KİMLER FAYDALANABİLİYOR?

bakandan-odeme-mujdesi-hesaplarinizi-kontrol-edin-paralar-yatiyor-1-1200x675.jpg​​​​​​​

Yarım çalışma ödeneğinden doğum yapan kadın işçilerin yanı sıra 3 yaşından küçük çocuk evlat edinen kadın veya erkek işçiler de faydalanabilirler. Ödeneğin miktarı, işçinin çalıştığı işyerinden aldığı ücret ne kadar olursa olsun, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar uygulanır ve sadece damga vergisi kesilir.

Yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için belirli şartlar ve başvuru süresi bulunur. İşçinin son 3 yılda en az 600 prim gününün olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışması ve çocuğun hayatta olması gereklidir. Başvuru, analık hali izninin bitiminden itibaren 30 gün içinde İŞKUR'a yapılmalıdır, aksi takdirde eksik ödeme yapılır. İşveren, yarım çalışma süresince sadece çalıştırılan sürenin ücretini öder, sigorta primlerini yatırırken kalan yarısının sigorta primleri İşsizlik Fonu tarafından karşılanır. İşsizlik Fonu asgari ücret üzerinden prim ödemesi yapar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN