Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Polonyalı mevkidaşından ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Polonyalı mevkidaşından ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan, "Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması için mutabık kaldık" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Duda'yı Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. İki lider, tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. Duda ve Erdoğan, çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişmeleri ele aldık. Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması için mutabık kaldık. Mart'ın 24'ünde NATO Liderler Zirvesi'nde, kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatı bulabiliriz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"24 MART'TA NATO LİDERLER ZİRVESİ'NE KATILACAĞIM"

"Stratejik ortağımız ve müttefikimiz Polonya Cumhurbaşkanı Duda'yı misafir etmekten özellikle memnuniyet duyuyorum. Görüşmemizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna bağlamındaki gelişmeleri ele aldık. Ayın 24'ünde tekrar NATO zirvesi olacak. Bu zirvede de kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatı bulabiliriz. Çünkü Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler devam ediyor."

"DİPLOMATİK ÇABALAR HIZLANDIRILMALI"

"Ne gibi adımlar atılabilir bunları değerlendirme imkanı bulacağız. Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması için mutabık kaldık. Dışişleri Bakanım Moskova'da temaslarda bulunuyor. Yarın da Ukrayna'ya geçecek. Yoğun bir diplomasi sürdürüyoruz. Bunun yanında da Polonya'ya istişarelerimizi sürdüreceğiz. Polonya savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergiliyor. Her türlü takdirin üstünde olan bu ev sahipliğinden dolayı da Duda'yı tebrik ediyorum. 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak Polonya'nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları en iyi Türkiye anlar. İnsani yardımların Ukrayna'ya ulaşması konusunda gösterdikleri çaba takdire şayandır."

"Konseyin ilk toplantısını bu yılın 2. yarısında Varşova'da gerçekleştirmek için hız vereceğiz Ticaret hacmimiz 8,3 milyar dolara ulaştı. 10 milyar dolarlık hedefimizi çok yaklaşmış durumdayız. Savunma sanayideki işbirliğimizin gelişmesinden dolayı da memnunuz. Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesinde Polonyalı dostlarımızın tutumunun devam edeceğine inanıyorum."

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın açıklamaları şöyle:

"ERDOĞAN'IN BARIŞ İÇİN NE KADAR UĞRAŞTIĞINI BİLİYORUM"

"Geçen sene savunma alanında çok güzel bir iş birliği başlattık. Son 30 yıl içinde Türkiye'ye gelen Polonyalı turistlerden de bahsedebiliriz. İki ülke arasında kurulan dostluk ve ticari ilişkiler var. Türkiye coğrafi ve siyasi anlamda çok önemli bir devlet olarak bu bölgede barışın sağlanmasında çok büyük bir rol oynuyor. Bugünkü en önemli konu Ukrayna'daki mevcut durumdu. Sayın Erdoğan'a çok teşekkür ettim, barış için ne kadar çok uğraştığını biliyorum. Polonya'da mülteci sayısı 2 milyona ulaştı. Türkiye stratejik bir noktada olduğu için sizin fikriniz bizim için çok kıymetlidir. Burada geçirdiğim bir kaç saat benim için çok kıymetli. Siz de benim gibi Ukrayna Cumhurbaşkanı ile iletişim halindesiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN