Deprem uzmanlarından seçim öncesi adaylara ‘İstanbul’ çağrısı: Tonlarca betonun altında ölürüz

Deprem uzmanlarından seçim öncesi adaylara ‘İstanbul’ çağrısı: Tonlarca betonun altında ölürüz

Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından deprem gerçeği Türkiye'nin gündeminden uzun süre düşmedi. Deprem uzmanları yerel seçimler yaklaşırken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan isimlere kritik uyarılarda bulundu. Uzmanlar, "Aday olan isimlerin İstanbul'u depreme hazırlayacak vizyonu olmazsa tonlarca betonun altında kalır ölürüz." dedi.

2024 yılı Mart ayının son pazar günü olan 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi partilerin özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük illerde aday belirleme hazırlıkları devam ediyor.

İstanbul'da 7'nin üzerinde olması beklenen depreme ilişkin adaylara uyarılarda bulunan Türkiye'nin önde gelen deprem ve afet uzmanları, oy verecek vatandaşların da bilinçli olmasının önemine vurgu yaptı.

'ADAYLARIN DEPREM UZMANI DANIŞMANLARI OLMALI'

Adayların kentsel dönüşüm sözlerine ilişkin konuşan İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Yöneticiler açık fikirli olmalı, farklı görüşleri dinlemeli ve bunu bir süzgeçten geçirmelidir. Belediye başkanından daha ziyade etrafındaki danışmanlar önemli belki de çünkü onlar karar veriyor. Belediye başkanlarının bu konuyu bilen, deprem uzmanı danışmanlarının olması lazım." dedi.

İstanbul'da olacak bir deprem bütün seçmenleri etkileyeceğini söyleyen Prof. Dr. Yaltırak, "O nedenle siyasi görüş, ekonomik seviye ayırt etmeyecek. Herkesin ortak sorunuyla karşı karşıyayız. Bütün adayların aynı fikirde olması lazım, farklı fikirde olmaları beklenemez." ifadelerini kullandı.

'TONLARCA BETONUN ALTINDA KALIR ÖLÜRÜZ'

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da "İstanbul'u depreme hazırlayacak vizyon olmazsa biz bir kat atarız belediye başkanı bize göz yumar ama tonlarca betonun altında kalır ölürüz. Belediye başkanı bir şey demezse dere yatağında bina yaparız bodrum katı satar para kazanırız ama birileri gelir orada oturur bir gece yağmur yağar insanlar boğularak ölür" dedi.

'İSTANBUL'DA SEÇİLECEK ADAY AFET YÖNETİMİNİ BİLMELİDİR'

İstanbul'da beklenen depremin Avrupa Yakası'nda daha çok hissedileceğini belirten Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "İstanbul'un en kötü yer yapısı Avrupa Yakası'nda Sarayburnu'ndan Çatalca'ya kadar olan kısım deprem güvensiz yerdir. İstanbul'da da en kötü yapılaşmanın olduğu yerler Marmara kıyılarıdır." diye konuştu.

Adaylara ilişkin konuşan Prof. Dr. Ercan, "Belediye başkanının kentsel dönüşümü, İstanbul'da yapılaşma türünü iyi bilmesi lazım. Seçilecek kişinin yer bilimci, jeofizik mühendisi, inşaat mühendisi, mimar, şehir plancısı olmasında çok büyük yarar görüyorum. İstanbul'un en büyük sorunları deprem ve ulaşımdır. Seçilecek adayın afet yönetimini çok iyi bilmesi lazım" açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN