Dipsiz Göl'deki rezalete nihayet soruşturma

Dipsiz Göl'deki rezalete nihayet soruşturma

Gümüşhane'de bulunan doğa harikası Dipsiz Göl'de yasal define izni verilmesinin ardından toprakla kapatılmasına nihayet Kültür ve Turizm Bakanlığı el attı. Rezalet ile ilgili soruşturma başlatan Bakanlık'tan "Dipsiz Göl'de gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda gölün kurumasına sebep olunmuştur. Bakanlığımızca ilgililer hakkında soruşturma başlatılmıştır" açıklaması yapıldı. Gümüşhane Valiliği ise gölün rehabilitasyonu için çalışma yapılacağını açıkladı.

Gümüşhane'de bulunan doğa harikası Dipsiz Göl'de yasal define izni verilmesinin ardından toprakla kapatılmasına nihayet Kültür ve Turizm Bakanlığı el attı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dipsiz Göl'de gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, gölün kurumasına neden olduğunu ve ilgililerin haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu.

19-11/16/4e18505a25e26a94e124c4f93c09e01e.jpg

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada "Gümüşhane'de bulunan Dipsiz Göl'de gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda gölün kurumasına sebep olunmuştur. Bakanlığımızca ilgililer hakkında 15.11.2019 tarih ve 372 sayılı onay ile soruşturma başlatılmış ve görevden uzaklaştırılmışlardır" ifadelerine yer verildi.

19-11/16/ece07a5d5ecff6ed271afcddc0c7b083.jpg

GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ'NDEN İKİNCİ AÇIKLAMA

İkinci kez açıklama yapan Gümüşhane Valiliği, Dipsiz Göl'ün rehabilitasyonunun sağlanabilmesi için akademisyenler ve teknik elemanlarla görüş alışverişi içerisinde planlamalar yapıldığını duyurdu.

Valilik'ten yapılan yazılı açıklamada, Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içinde bulunan yerde verilmiş olan ruhsata bağlı olarak gerçekleştirilen çalışmalar esnasında ve sonrasında basın yayın organlarında çeşitli haberler ve yorumlar yer aldığı belirtildi. Söz konusu define arama izniyle ilgili olarak Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ve Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce, kazı yapılması talep edilen alanın doğal ve tarihi sit alanları dışında olduğunun tespit edildiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

AKADEMİSYENLERDEN GÖRÜŞ ALINIP ÇALIŞMA BAŞLATILACAK

"Yukarıda arz edilen ilgili kurumların, belirtilen alanın tarihi, arkeolojik ve doğal sit dışında olduğu çerçevesindeki görüşleri akabinde, define aranacak yerin, 2863 sayılı kanunun 6. maddesinde belirtilen yerler ile tespit ve tescil edilen sit alanları ve mezarlıklar içinde olup olmadığı, define aranmasında sakınca bulunup bulunmadığı hususlarında arkeolog ve uzman tarafından yapılan tespit akabinde ilgili müdürlükçe Define Arama Ruhsatı düzenlenmiştir. Define Arama Yönetmeliğinin 9. maddesi çerçevesinde tespit yapan ve bu tespiti uygun bularak define arama ruhsatı düzenleyenler hakkında, mevzuat kriterlerine uygunluk tespiti ve kazının yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığına dair düzenlenen raporun hazırlanmasındaki özensizlik ve ruhsat düzenlenmesi nedenleriyle Valiliğimizce ve ilgili Bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır."

Açıklamada, gölün rehabilitasyonunun sağlanabilmesi için akademisyenler ve teknik elemanlarla görüş alışverişi içerisinde planlamalar yapıldığına işaret edilerek hemen çalışmalara başlanarak gerekli düzenlemelerin yapılacağı kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Dipsiz Göl'de yasal define izni verilmesinin ardından yapılan kazı çalışmaları tamamlanmış, tepkileri 'eski haline getirdik' diye savuşturan Gümüşhane Valiliği'nin açıklamasına rağmen gölün toprakla kapatıldığı ortaya çıkmıştı.

Kaynağı ve akarı olmayan, Buzul Çağı'ndan kalma ve 12 bin yıllık krater Dipsiz Göl'de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler alanda ayrılmıştı. Valiliğin, eski haline getirildiğini açıkladığı Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak kapatıldığı görülmüştü. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanına bir de su akarı için plastik boru koyulmuştu. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığını haline dönmüştü.

Gümüşhane Valiliği'nden de yazılı açıklama yapılmıştı. Kazı çalışması için 2 kişinin İstovrama mevkisi 137 ada 98 No'lu parselde define araması talebinde bulunduğunun belirtildiği açıklamada, ilgili kurumların olumlu görüşü üzerine kazı izni verildiği ifade edilmişti. Açıklamada "Hazırlanan ruhsata istinaden 06.11.2019 tarihinde belirtilen alanda İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekipleri gözetiminde define kazısı yaptırılmıştır. 4 gün süren arama çalışması sonrasında, 10.11.2019 tarihi itibarıyla da alanda kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır" denilmişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN