Türkiye'de artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle güncel restoran fiyatları vatandaşların bütçesini zorlamaya devam ediyor.
İstanbul Planlama Ajansı verileri incelendiğinde megakentte yaşayan insanların yüzde 63'ü artık sosyal aktivitelerinden kısıntıya gitmek zorunda kaldı.
Özellikle dışarıda yeme içme maliyeti karşısında çaresiz kalan bireyler artık evlerinde yemek yapmayı tercih ediyorlar.
Bakanlık yetkilileri denetimlerin sıklaştırılacağını ve şeffaf fiyatlandırma döneminin başlayacağını tüm kamuoyuna resmen duyurdular.
VATANDAŞIN SOSYAL HAYATI PAHALILIK KISKACINDA
Now TV'de yer alan habere göre, vatandaşlar bir kahvenin 200 TL bandına ulaştığını ve ailece dışarı çıkmanın imkansız hale geldiğini belirtiyor.
Restoran ve kafelerdeki mekanlarda kuver ücreti uygulaması da halkın tepkisini çeken en büyük unsurlar arasında yer alıyor.
Eskiye oranla hayat pahalılığı etkisiyle dışarıda vakit geçirmek artık orta gelir grubu için bile bir lüks tüketim maddesine dönüştü.
Mekan sahipleri ise maliyetlerin her geçen gün katlanarak arttığını ve ayakta kalmakta zorlandıklarını her fırsatta dile getiriyor.
Ekonomik istikrar, lahmacun fiyatına yenik düştü
DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN YEMEK MALİYETİ 2 BİN TL SINIRINI AŞTI
4 kişilik bir ailenin sadece döner ve ayran yediği bir sofrada ödeyeceği tutar 2 bin 480 TL seviyesine kadar yükseldi.
Öğrenciler ise artan fiyatlar nedeniyle kendi aralarında para toplayarak tek bir menüyü ortaklaşa paylaşma yoluna gidiyorlar.
Eskiden her hafta sonu dışarı çıkan aileler artık bu aktiviteyi ayda bir veya iki ayda bir gerçekleştirebildiklerini ifade ediyor.
Bir anne evde hamburger yapmaya başladıklarını, çünkü dışarıdaki fiyatların haftalık mutfak masrafına eş değer olduğunu anlattı.
TİCARET BAKANLIĞI EK ÜCRET DÜZENLEMESİ İÇİN KOLLARI SIVADI
Restoran ve kafelerin hesaplara eklediği servis ve kuver bedellerinin yüzde 30 seviyesine dayanması üzerine yeni adımlar atıldı.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme ile işletmelerin menü fiyatları haricinde herhangi bir ek ücret talep etmesi yasaklanıyor.
Sektör temsilcileri 10 kişiden az gruplar için servis ücreti alınmasının yanlış bir uygulama olduğunu savunuyorlar.
Vatandaşlar ise bu ücretler kalksa bile aradaki farkın çorba veya ana yemek fiyatlarına yansıtılacağından endişe duyuyor.
Fahiş fiyata bahane arayanlara 30 TL'lik döner tokatı
ALMANYA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ FİYAT UÇURUMU DERİNLEŞİYOR
Yurt dışından gelen gurbetçiler Almanya'daki alım gücü ile Türkiye'deki durumu kıyasladıklarında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Almanya'da 20 kişilik dev bir organizasyon için ödenen 300 euro tutarındaki hesap yaklaşık 15 bin 605 TL seviyesine karşılık geliyor.
Türkiye'de ise benzer bir akşam yemeğinde sadece 4 kişi için 35 bin TL tutarında bir ödeme yapılması ekonomik dengesizliği özetliyor.
Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın bu mekanların kapısından bile geçemeyeceğini söyleyen gurbetçiler durumun vehametine dikkat çekti.
MEKANLARDAKİ BOŞ MASALAR CİRO KAYBINI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR
İnsanlar artık dışarıda bir şeyler yiyip içmek yerine evdeki imkanlarını kullanarak tasarruf etmeye çalışıyor.
İşletmeciler ise müşteri sayısındaki ciddi azalma nedeniyle cirolarının yüzde 30 ile 40 oranında düştüğünü dile getiriyor.
Bir kahve içmek için bile 200 TL ödemek zorunda kalan İstanbul halkı için sosyal aktiviteler artık birer hatıradan ibaret hale geldi.
Avrupa Yakası genelinde yapılan gözlemler sonucunda, çoğu mekan akşam saatlerinde dahi boş masalarla hizmet veriyor.

