Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Birliği'ne Maraş tepkisi

Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Birliği'ne Maraş tepkisi

Avrupa Birliği, 47 yıldır kapalı olan Maraş'ın yeniden açılması planlarının hayata geçirilmesi halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayabileceği uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa Birliği adına Maraş konusunda yapılan açıklamayı kınayarak "yapılan açıklamanın bir değeri ve hükmü olmadığı" söyledi.

AB, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Maraş'ın açılması planları ile ilgili açıklamalarını kınarken, Türkiye'nin geri adım atmaması halinde eldeki "araç ve seçeneklerin" kullanılacağı uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı ise Kıbrıs Türk halkını görmezden gelen, gerçeklerden kopuk ve sadece Rum tarafının görüşlerini yansıtan açıklamaların Türkiye açısından bir değeri ve hükmü olmadığını bildirerek Avrupa Birliği’nin (AB) Maraş konusunda yaptığı açıklamayı kınadı.

Avrupa Birliği (AB), 47 yıldır kapalı olan Maraş'ın yeniden açılması planlarının hayata geçirilmesi halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayabileceği uyarısında bulunmuştu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 üye adına bugün yaptığı açıklamada, "AB, Türkiye'nin attığı tek taraflı adımları ve kapalı Maraş'ın yeniden açılmasına ilişkin olarak Türkiye Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs Türk toplumu liderinin 20 Temmuz 2021'deki kabul edilemez açıklamalarını şiddetle kınıyor" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvelik Konseyi'nin Maraş'taki "tek taraflı eylemleri kınama" kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Borrell, "AB, bu eylemlerin ve Ekim 2020'den bu yana Maraş'ta atılan tüm adımların derhal geri alınmasını talep etmektedir" ifadesine yer verdi.

'ELİMİZDEKİ ARAÇ VE SEÇENEKLERİ KULLANMAKTA KARARLIYIZ'

DW'nin haberine göre Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (UNFICYP) Maraş bölgesinde hareket özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara derhal son verilmesi çağrısı yapan Borrell, "AB, Maraş'taki durumdan Türk hükümetini sorumlu tutmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

Açıklamada, uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı eylemlerden ve Kıbrıs sorununda ortak zemin arama çabalarını tehlikeye atabilecek yeni provokasyonlardan kaçınılması gerektiğinin altı çizilirken Türkiye'nin "BM Güvenlik Konseyi'nin 550/84 ve 789/92 sayılı kararlarına aykırı eylemlerini geri çekmemesi halinde" AB dışişleri bakanlarının bir sonraki toplantıda atılan adımları gözden geçireceği vurgulandı. Bakanların bir sonraki toplantısının 3-4 Eylül tarihlerinde Slovenya'da yapılması planlanıyor.

Borrell'in açıklamasında "Uluslararası hukuku ihlal eden provokasyonların ve tek taraflı eylemlerin" devam etmesi durumunda, "AB çıkarlarını savunmak ve bölgesel istikrarı korumak için elindeki araç ve seçenekleri kullanmakta kararlı" olunduğuna vurgu yapıldı.

DIŞİŞLERİ: AÇIKLAMALARIN BİZİM AÇIMIZDAN BİR DEĞERİ YOKTUR

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan AB’nin Maraş konusundaki açıklamalarına sert tepki geldi. “AB adına bugün Maraş konusunda yapılan açıklamayı kınıyoruz” diye başlayan açıklamada, “Kıbrıs Türk halkını görmezden gelen, gerçeklerden kopuk ve sadece Rum tarafının görüşlerini yansıtan bu ve benzeri açıklamaların bizim açımızdan bir değeri ve hükmü yoktur” denilidi.

AB tutumunun “yanlı” olduğunu savunan ve bu tutumun “hiçbir sorunun çözümüne katkıda bulunmayacağı” belirtilen açıklamada, “Kıbrıs meselesinin çözümü ve Maraş açılımı konusunda KKTC makamlarının önerilerine ve aldıkları tüm kararlara desteğimiz tamdır. Maraş açılımı KKTC Hükümetinin aldığı bir karardır. AB, 2004’te Annan Planı sonrasında Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutmalı ve KKTC’yi muhatap almayı öğrenmelidir” denildi.

Kuzey Kıbrıs Dışişleri de AB’nin açıklamasına tepki gösterdi. Türk Dışişleri’nin yaptığı açıklamaya benzer şekilde AB’nin açıklamasının “yanlı” olduğu savunulan açıklamada “Yıllardan bu yana statükonun sembolü haline gelen kapalı Maraş’ta Kıbrıs Türk tarafının uluslararası hukuk çerçevesinde ve özel mülkiyet hakkını gözeterek atmakta olduğu adımlar Rum halkı arasında da memnuniyet yaratmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından yapılan açılımların amacının başta Avrupa Birliği tarafından saptırılması, AB’nin taraflı tutumunun açık bir göstergesidir” ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN