Kılıçdaroğlu, adayın kim olacağını açıkladı

Kılıçdaroğlu, adayın kim olacağını açıkladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'a yaptığı 'helalleşme' gezisinde kendisine sorulan 'adaylık' sorusuna yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, altı liderden birisinin aday olacağını açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'a yaptığı ziyaretin ilk gününde yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdi.

İlk olarak 11 kadınla kahvaltıda bir araya gelen Kılıçdaroğlu, burada 2015’te öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi avukat Türkan Elçi, yerine kayyum atanan ve 22 Ekim 2019’dan bu yana cezaevinde tutulan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi emekli öğretmen Zeynep Mızraklı, 1993’te faili meçhul cinayet sonucu öldürülen öğretmen Zübeyir Akkoç’un eşi KAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, canlı yayında “çocuklar ölmesin” çıkışıyla gündeme gelen ve hapis yatan öğretmen Ayşe Çelik, Diyarbakır Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi kurucusu avukat Remziye Tanrıkulu başta olmak üzere kadın temsilcilerle görüştü.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Edirne Cezaevi’nde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı koğuşta kalan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı, Eşbaşkan Mızraklı'nın Kılıçdaroğlu’na hitaben yazdığı mektubu okudu. Görüşmede, "Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?" sorusuna, CHP lideri, "Altı liderden biri olacak ama kimin olacağı belli değil" yanıtını verdi.

“NEDEN MASADA KÜRTLER YOKTU?”

Medyascope'tan Ferit Aslan'ın haberine göre; Katılımcılar, altı muhalefet partisi liderinin buluştuğu masada neden HDP ve başka Kürt partilerin olmadığını sordu ve Kürtler olmadan başarılı olamayacaklarını söyledi.

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu HDP ile bir sorunları olmadığını, HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ile gerektiğinde görüştüklerini söyledi.

“YÜZLEŞME OLMADAN HELALLEŞME OLMAZ”

Katılımcılar tarafından Kılıçdaroğlu’na, Sur’daki “hendek-barikat” operasyonundan sonra insanların zorla göçe tabi tutulduğunu, bunun sosyal bir yaraya yol açtığını, Sur’dan göç etmek zorunda kalanların çocuklarını okullara gönderemediklerini aktardı. Sur’da çok kötü bir restorasyon yapıldığını anlatan katılımcılar, Sur’da inşaatı süren evlerin hak sahiplerine ücretsiz verilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısına yönelik ise “Yüzleşme olmadan helalleşmenin olamayacağı ve hiçbir şeyin değişmeyeceği” vurgulandı. Kılıçdaroğlu, Sur’da yaşanlarla ilgili bilgilerin Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel’e verilmesi halinde konunun takipçisi olacağını söyledi.

ANADİLDE EĞİTİM

Görüşmede, Kılıçdaroğlu’na altı muhalefet partisinin açıkladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili mutabakat metninde neden Kürtler ve azınlıklara yer verilmediği de soruldu. “Türk de geçmiyor, bunlara gerek yoktur” diyen Kılıçdaroğlu’nun ise herkesi eşit gördüklerini söylediği aktarıldı. Toplantıda, katılımcılar ana dilde eğitim ve Kürtçe’nin anayasal güvenceye alınmasını gündeme getirdi.

"CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK MISINIZ?"

Görüşmede Kılıçdaroğlu’na cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını da soruldu. Kılıçdaroğlu bu soruyu, “Altı liderden biri olacak ama kimin olacağı belli değil. Herkes ile uzlaşan ve görüşebilen biri olacaktır. Ama yetkiyi vereceğimiz kişinin önünü açabilmek için o verdiğimiz yetkinin düzenlemesini yapmamız gerekir. Altı liderin bu konuda uzlaşması gerekecek” diye yanıtladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN