Kılıçdaroğlu, The Economist'in manşetinde: 'Hayatının sınavına hazırlanıyor'

Kılıçdaroğlu, The Economist'in manşetinde: 'Hayatının sınavına hazırlanıyor'

İngiliz ekonomi dergisi The Economist, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu manşetine taşıdı. Kılıçdaroğlu için, ‘Hayatının sınavına hazırlanıyor’ diyen dergi, “Erdoğan’ın muhtemel rakibiyle tanışın” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son zamanlarda yaptığı çıkışlarla kendisini adaylar listesine sokmayı başardı. Son olarak Diyarbakır'a yaptığı 'helalleşme' ziyaretiyle de dikkatleri üzerine çeken CHP lideri, burada kendisine sorulan adayın kim olacağına ilişkin soruya, “Altı liderden birisi olacak” diyerek seçenekleri epeyce daraltmıştı.

İngiliz ekonomi dergisi The Economist de, Türkiye'deki Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e dikkat çekerek, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu manşetine taşıdı. Dergi, “İttifak henüz Cumhurbaşkanı adayını açıklamadı. Ancak tüm oklar Kılıçdaroğlu’nu işaret ediyor” diye yazdı.

İmzasız yayımlanan makalede, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtemel rakibiyle tanışın” dendi ve şöyle devam edildi: “Kemal Kılıçdaroğlu hayatının en büyük mücadelesine hazırlanıyor” denildi.

“CUMHURBAŞKANINDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLERE SAHİP”

CHP, Demokrat Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi, Türkiye’de 2018 yılındaki referandumla getirilen ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ öncesinde yürürlükte olan parlamenter sistemi geri getirmek için anlaştı.

Ancak eski sistemin de eksikleri olduğunu kabul eden partiler, gelecek yeni parlamenter sistem üzerinde değişiklikler yaparak, adına ‘Güçlendirilmiş’ ibaresi eklemeyi de gerekli gördü.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dikkat çeken dergi, “İttifak henüz Cumhurbaşkanı adayını açıklamadı. Ancak tüm oklar Kılıçdaroğlu’nu işaret ediyor” diye yazdı.

Makalede, “CHP lideri iyi bir Cumhurbaşkanında olması gereken özelliklere sahip olsa da, hala iyi bir aday olduğunu ispat etmesi gerekiyor” ifadesi kullanıldı.

İşte o yazının tamamı:

“Sosyal demokrat bir parti olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu hayatının en büyük mücadelesine hazırlanıyor. Partisinin Genel Merkezinde, “Erdoğan gitmemek için her şeyi yapacaktır” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu önümüzdeki sene yapılmasını beklenen seçimlerle alakalı düşüncesini paylaşıyor:

“Erdoğan yargıya baskıyı arttıracak, özgür medyayı susturmaya çalışacak ve Yüksek Seçim Kurulu’nu manipüle etmeye çalışacak. Ancak ona sandıkta bir ders vereceğiz.”

Erdoğan’ın rakipleri saflarını sıklaştırıyor. 28 Şubat’ta CHP’nin de içinde bulunduğu 6 muhalefet partisi ortak bir mutabakata imza attı. Planları arasında Erdoğan’a sınırsız yetki veren Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni kaldırmak, Parlamento’ya yeniden güç kazandırmak, mahkemeler ve Merkez Bankası başta olmak üzere devlet bürokrasisini yeniden ayağa kaldırmak var. İttifak henüz Cumhurbaşkanı adayını açıklamadı. Ancak tüm oklar Kılıçdaroğlu’nu işaret ediyor.

Erdoğan ve partisi AKP bugün olduğu kadar hiç zayıf gözükmemişti. Erdoğan’ın düşük faiz konusundaki yanlış ısrarından dolayı, ülkedeki enflasyon yüzde 54’ün üzerine çıktı. Sene başından beri uygulanan döviz mevduat garantileri ve yoğun Merkez Bankası müdahaleleri ile daha fazla destek bulan Türk Lirası şimdi de Ukrayna’daki savaştan ötürü darbe alıyor. Erdoğan’ın sakin bir yaz ve milyarlarca dolarlık turizm geliri üzerinden umut ettiği ekonomik iyileşme, Ukrayna’daki Rus füzeleri ile darmadağın olmuş durumda.

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığa doğru kullanmak istediği rüzgâr 2019’da başladı. CHP ve esas ortağı İYİ Parti yerel seçimlerde Türkiye’nin en büyük altı şehrinin beşinde (İstanbul da dahil) AKP’ye karşı üstünlük sağladı. Muhalefet ittifakını birleştiren Kılıçdaroğlu bu başarıda büyük bir rol oynadı"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN