Oluşan bitki hastalıkları üretimde sorunlara neden oluyor: Dünyanın sağlığını bozduk

Oluşan bitki hastalıkları üretimde sorunlara neden oluyor: Dünyanın sağlığını bozduk

'Küresel iklim değişikliği tarımda doğrudan etkisini gösteriyor' diyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KARAR okurları için tarımdaki hastalıklara da dikkat çekti. Hava şartlarının değişimiyle birlikte yoğun yağış alan bölgelere değinen Gürer, "Yoğun yağış alan bölgelerde mantar ve kök çürüğü hastalıkları, kardeşleme sorunu bitkinin sapa kalkma ve başaklara zamanında oluşan sorunlarla bitki boy kısalığı gibi oluşan sıkıntılar var. Dünyanın sağlığını bozduk." ifadelerine yer verdi.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım alanındaki çalışmalarıyla biliniyor. İklim krizi, kuraklık, yoğun yağış alanları gibi bölgeleri ekiplerle analiz eden CHP'li Gürer, ani hava değişimlerinin üreticilere sorun yaşattığını dile getirdi.

Gürer, "Oluşan bitki hastalıkları üretimde sorunlara neden oluyor. Yoğun yağış alan bölgelerde mantar ve kök çürüğü hastalıkları, kardeşleme sorunu bitkinin sapa kalkma ve başaklara zamanında oluşan sorunlarla bitki boy kısalığı gibi oluşan sıkıntılar var. Tohum, gübre, ilaç, tarla kirası, mazot, sulama suyu ve elektrik parası çiftçiyi düşündürüyor" diyerek ekonomik koşullara da parmak bastı.

fethsi.jpg

'TOHUM, GÜBRE, İLAÇ, TARLA KİRASI...'

'Kuru tarımda dönümde 270 kg buğday alan çiftçi sulu tarımda 500 kg üzeri dönümde ürün alıyor.' diyen CHP'li Ömer Fethi Gürer, bölgelere dikkat çekere plansızlığa değindi. KARAR'a konuşan Gürer sözlerine şöyle devam etti: "Hububatta bölge bölge değişerek, kısmi kuraklık, gübresiz ekim, yoğun yağış alan bölgelerde mantar ve kök çürüğü hastalıkları kardeşleme sorunu bitkinin sapa kalkma ve başaklara zamanında oluşan sorunlarla bitki boy kısalığı gibi oluşan sıkıntılar var. Son günlerde dolu ile de ekili alanlar hasar gördü bütünüyle sorunlu olan tarım birde doğanın olumsuz hava koşulları ile zor bir süreç yaşıyor. Ani hava değişimleri, üreticilere sıkıntı yaşatıyor. Girdi maliyetleri artışta üretim maliyetlerini etkiliyor. Tohum, gübre, ilaç, tarla kirası, mazot, sulama suyu ve elektrik parası çiftçiyi düşündürüyor. Aynı ürün iki üç kat maliyetlerle üretimi de gelir gider dengesi bozuyor. Birde AK Parti dönemi plansız öngörüsüz ithalatçı, tarım anlayışı çiftçinin sorunlarını katlıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN