e devlet miras sorgulama nasıl yapılır? e-devlet giriş ile miras belgesi alma işlemleri

e devlet miras sorgulama nasıl yapılır? e-devlet giriş ile miras belgesi alma işlemleri

e-devlet miras sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Vatandaşlar 'soy ağacı' ve 'şehit bilgisi'den sonra miras sorgulama işlemlerinin nasıl yapılacağını merak ediyor. E-Devlet giriş ile artık 'Mirasçılık Belgesi' sorgulaması da yapılıyor. 6 Mart'tan itibaren başlayacak hizmete şimdiden vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Peki miras sorgulama ya da mirasçılık belgesi alma işlemleri nasıl yapılır? Haberimizde sizler için derledik...

6 Mart'tan itibaren e-Devlet'ten 'Miras sorgulama' hizmeti de başlıyor. e-Devlet, 'soyağacı' ve 'şehit' bilgisi sorgulama uygulamasından sonra vatandaşların merak etitği miras sorgulama hizmetini de başlattı. Miras sorgulama hizmeti bir yakınınızdan size miras kalıp kalmadığını öğrenmek için e-Devlet üzerinden 'Mirasçılık Belgesi' işlemleri yapılabilecek. e-Devlet giriş yaparak 'Mirasçılık Belgesi' alabilecek, size miras kalıp kalmadığını öğrenebileceksiniz. Peki e devlet giriş ile miras sorgulama nasıl yapılacak? Bunun için miras bırakması muhtemel kişinin T.C kimlik numarası ile kendi T.C kimlik numaranızı bilmeniz gerekiyor. 

MİRAS SORGULAMANIN KAPSAMI

1990 yılı ve sonrası ölen kişiler için 'Mirasçılık Belgesi Verilmesi' talebi UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda e devlet sistemi de mirasçılık belgesi hizmeti vermeye başladı. Bir yakınınızdan size miras kalıp kalmadığını öğrenmek artık daha kolay E-Devlet üzerinden artık “Mirasçılık Belgesi" işlemleri de yapılacak.  6 Mart tarihinden itibaren verilmeye başlanacak hizmet ile ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.

18-03/05/e-devlet-miras-sorgula.jpg

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Yargı birimlerinden alınan 'Mirasçılık Belgesi Verilmesi' talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için 'Mirasçılık Belgesi Verilmesi' talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan 'Mirasçılık Belgesi Verilmesi' ve 'Mirasçılık Belgesinin İptali' kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir" denildi. e-Devlet'ten 'Miras sorgulama' hizmeti yoğun ilgi göreceğe benziyor. 

E DEVLET MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

e-Devlet miras sorgulama sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri olurken, Google gibi arama motorlarında en çok aranan kavramlar arasına girdi. e-Devlet'e giren vatandaşlar, Adalet Bakanlığı sekmesine girerek; "Veraset İlamı Sorgulama" kısmından miras bırakan kişinin T.C kimlik numarasını yazarak miras sorgulama işlemlerini yapabilecekler. Bunun için e devlet girişi yapmanız yeterli. Daha sonar arama bölümünden miras kelimesini yazarsanız, sorgulama yapacağınız ekran açılacaktır. Miras bırakan ya da veraset kaydında adı bulunan yakınınız T.C kimlik numarasını yazarak sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. 

SOYAĞACI VE ŞEHİT SORGULAMA BÜYÜK İLGİ GÖRMÜŞTÜ

Uzun süren soyağacı sorgulama hareketliliği sırasında e-Devlet vatandaş portalında yoğunluklar yaşanmıştı; yoğunluklar aşıldıktan sonra milyonlarca vatandaş kolaylıkla alt üst soy bilgilerini öğrenebildiler Hali hazırda da soy ağacı sorgulama işlemi devam ediyor. E Devlet'in sitesini ziyaret eden vatandaşlar soyağacı bilgisini nereden görüntüleyeceklerini de merak ediyorlar. Bu işlemi yapmak için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapın. Daha sonra karşınıza gelen pencereden ''Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'' sekmesini seçin. Buradan alt soy ve üst soy bilgisi sorgulama butonuna tıklayarak işleminizi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Daha sonra soy ağacını öğrenenler 'ailemde şehit var mı?' sorusunun cevabı için Milli Savunam Bakanlığı'nın hizmete açtığı şehit bilgisi sorgulama sayfasına akın etmişti. Sistem bu nedenle tıkanmıştı. Aşağıdaki haberlerden tüm sorgulama işlemleriyle ilgili detaylı bilgileri okuyabilirsiniz. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN