Ege’nin incisi olarak biliniyor, tadı buruk şifası büyük! Tezgaha çıkmak için gün sayıyor! Kilosu 180 TL'den satılıyor

Ege’nin incisi olarak biliniyor, tadı buruk şifası büyük! Tezgaha çıkmak için gün sayıyor! Kilosu 180 TL'den satılıyor

Ege'nin fark edilmemiş incisi olarak biliniyor şifasıyla herkesi iyileştiriyor. Sonbahar meyveleri olarak tezgahtaki yerini alıyor yaz kış yemyeşil yaprakları ile de şifa sağlıyor. Kimisi lezzetine doyamıyor kimisi de adını ilk kez duyuyor. İşte Ege'nin gizli incisi…

Akdeniz ikliminde kendiliğinden yetişen ufak küçük yemişler Mersin ya da Murt meyvesi olarak biliniyor. Tadını ve kokusunu bilenler mevsimi gelse de yesek diye düşünürken hiç tadına bakmamış olanlar da bu neymiş diye merak ediyor. Çoğunlukla Murt ya da hambelez adıyla bilinen bu meyve küçük ağaççık ya da çalı olarak bahsedilen bir ağaç türü üzerinde yetişmektedir. Boyu en fazla 5 metreye kadar ulaşabilen bu bitkinin kendisi küçük ama şifası çok büyük. İşte Ege'nin gizli incisi…

EGE, AKDENİZ VE MARMARA'DA YETİŞİYOR

Çoğunlukla Akdeniz iklimi bitkisi olarak bilinen maki topluluğuna ait sayılan Murt, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde kendiliğinden yetişen bir bitki olarak görülüyor. Antiseptik özellikler göstererek mikropları vücuttan uzaklaştıran Murt, doğal bir balgam söktürücü görevi görmektedir.

murt.jpg

Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiren Murt, varis sorununa da çözüm olmaktadır. Bulantı ve kusma gibi sorun yaşayanların çözüm kaynağı olan bu meyve mideyi rahatlatarak Sindirim sisteminin çalışmasına destek oluyor. Sindirim sistemini çalışırken aynı zamanda iştah açıcı bir etkiye de sahiptir.

hambeles-1.jpg

Vücutta oluşan iltihaplanmaları iyileştirme özelliğine sahip olan Murt akciğer iltihaplanması, egzama gibi problemleri de önlüyor. Yapraklarının çay yapılarak demlendiğinde cilde sürülmesi sivilce ve akne izlerini de hızlı bir şekilde geçirmektedir. Bunun yanı sıra cildin ışıl ışıl ve pürüzsüz olmasını da sağlıyor.

Kötü kolesterol ve şeker sorununun çözümüne destek olan Murt meyvesi, şekerin dengelenmesinde görev alıyor. Hafif buruk, mayhoş bir lezzeti sahip olan bu meyvenin içerisinde bolca çekirdek bulunuyor. Avuç avuç tüketilebilecek bir meyve olmamakla birlikte çok sevilse dahi ölçülü tüketilmesi gerekiyor. Fazla tüketilmesi durumunda boğazda ve dilde kaşıntı gibi problemlerin yanı sıra farklı alerjik reaksiyonlarda ortaya çıkabilir.

hambeles.jpg

MURT NEREDE YETİŞİR?

Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde kendiliğinden yetişen bir bitki türü olarak karşımıza çıkan Murt, kış meyvesi olarak biliniyor. Ocak ayı ile birlikte tezgahlarda görebilirsiniz. Kilosu ise 180 TL'den satılıyor. Kendine özgü bir kokusu bulunan bu meyve kurutulup öğütüldükten sonra çay olarak da tüketiliyor. Salatalarda kullanabildiği gibi reçel, marmelat yapımında da bu kullanılmaktadır. Hafif buruk bir tadı olsa dahi oldukça faydalı bir ürün olarak görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN