Ekmeğin fiyatı illere ve ilçelere göre neden değişiyor?

Ekmeğin fiyatı illere ve ilçelere göre neden değişiyor?

Güncel ekmek fiyatı, ilden ile hatta ilçeden ilçeye farlılık gösterebiliyor. İstanbul'da ekmeğin 2,5 lirayken, Hakkari'de 2,25 liradan satılıyor. Özellikle 'Megakent'te bulunan 39 ilçe içerisinde ekmeğin fiyatı 3 liraya kadar çıkabilirken, bazı bakkallarda 2 lira seviyelerinde de satılabiliyor. Aynı gramajdaki ekmeğin fiyatının farklılık göstermesinin nedeni, dükkan kiraları ve tüketimdeki farklılık. İşte detaylar...

Sofraların temel gıda ürünü ekmek fiyatına son bir yılda iki kez zam geldi. Döviz kurunun yükselmesi, elektrik, doğalgaza ve akaryakıta yapılan zamlar, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin hâlâ devam etmesi dolayısıyla üretim maliyeti artan fırıncıların ekmeğe zam talebi kabul edilerek 2,5 liraya yükseldi. Fakat yurt genelindeki farklı kent merkezlerinde ekmeğin fiyatının aynı olmadığı görülüyor.

EKMEK NE KADAR, KAÇ TL?

Özellikle İstanbul'un 39 ilçesinde ekmeğin farklı fiyatlardan satılması dikkat çekti. Gelir seviyesinin yüksek olduğu semtlerde ekmeğin fiyatı 3 liraya kadar yükselirken, dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallerde ekmeğin fiyatı 2,25 liradan alıcı buluyor.

İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası'nın 11 Kasım 2021 tarihli resmi zammına göre, kent genelinde 230 gram ekmek 2,5 liradan satılması gerekiyor. Fakat ekmek fiyatlarının ve gramajının ilçeden ilçeye farklılık göstermesi, tartışmalara neden oluyor.

EKMEĞİN FİYATI NEDEN FARKLI?

Temel ihtiyaç ürünü olan ekmeğin fiyatında yaşanan farklılıkla ilgili 2016 yılında açıklama yapan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin fiyatlarının illere, ilçelere göre değişiklik arz etmesinin normal olduğunu, çünkü her yerde kira ve ekmek tüketiminin aynı olmadığını söyledi.

Ekmek fiyatının farklılık göstermesinin nedeninin, bazı semtlerde fırınlar ve bakkallar arasındaki rekabetten kaynaklandığını dile getiren Balcı; ham madde, un, elektrik, nakliyat gibi ekmeğin üretimini doğrudan etkileyen gider kalemlerine gelen zamlara göre ekmek fiyatının yükseldiğini aktardı.

Fırtın ve bakkalların içinde bulunduğu dükkan kiraları ve nakliye ücretlerine göre ilden ile ve ilçeden ilçeye ekmek fiyatları değişkenlik gösteriyor. Öte yandan yeterli denetimin olmaması nedeniyle de ekmek fiyatlarının olması gerekenden daha yüksek satıldığı iddia ediliyor.

EKMEĞİN FİYATINI KİM, NASIL BELİRLİYOR?

Ekmek fiyatı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne göre belirleniyor. Bu kapsamda oluşturulan Ekmek Fiyatına İlişkin Azami Fiyat Tarifesi Belirleme Komisyonu'nda ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ticaret ve sanayi veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcileri yer alıyor. Belirlenen fiyat son olarak ilgili ticaret odası tarafından onaylanıyor.

İstanbul'da valilik ve fırıncılar odasından oluşan komisyon, yaygın olarak satılan ekmeğin fiyatını belirlerken İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı olan fırınlar da kendi fiyatlarını kendileri belirliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN