Ekmeklerin üzerinde çizginin gizemi çözüldü! Meğer o yüzden tek çizgi varmış…

Ekmeklerin üzerinde çizginin gizemi çözüldü! Meğer o yüzden tek çizgi varmış…

Türk geleneğinde sofraların olmazsa olmazı ekmekler de hala varlığını sürdürüyor. Birçok farklı çeşidi bulunan ekmeklerin üstündeki o çizginin tek bir anlamı bulunuyor. Peki, ekmeklerin üzerine neden çizgi atılır? İşte o çizginin gizemi…

Sofraları mı vazgeçilmez ürünü olan ekmekler tarih boyunca farklı kültürlerde de varlığınız sürdürmektedir. Temel besin kaynağı olarak görülen ekmeğin farklı bir sembolik anlamı da bulunuyor. Ekmek üzerine atılan tek çizginin anlamını hiç merak ettiniz mi? Peki, ekmeklerin üzerine neden çizgi atılır? İşte o çizginin gizemi…

EKMEKLERDE NEDEN ÇİZGİ VAR?

Osmanlı İmparatorluğu'nda Orhan Gazi'nin Bursa'yı fethetmesi ile birlikte şehirdeki fırınlarda da denetleme yapılmaya başladı. Bir fırınla giren Orhangazi ekmeklerin üzerinde gördüğü 3 çizginin anlamını merak eder. Fırıncı ise "Biz Hristiyan’ız ve bu çizgiler, Tanrı'yı, Oğul'u ve Kutsal Ruh'u temsil ediyor. Bu çizgiler, her yediğimiz ekmeği Tanrı'nın hatırlatması için kullanıyoruz" yanıtını verir.

ekmek-zamlandi.jpg

Duyduğu olaydan etkilenen Orhan Gazi, tüm Müslüman fırıncılara ekmeklerin üzerine yalnızca tek bir çizgi çekmelerini emreder. Müslümanlıkta tek tanrı inancı bulunurken Allah inancını simgelemek isteyen fırıncılar da ekmeklerin üzerine tek çizgi atmaya başlar.

TEK TANRI İNANCI

Ekmeklerin üzerinde bulunan tek çizginin dini ve sembolik bir anlamı bulunmaktadır. Ekmeği sadece gıda maddesi olarak görmeyen Orhan Gazi, kültür ve toplum inanışlarına göre farklı bir anlam katar. İslam inancı doğrultusunda ekmeğin Allah'ın rızkının bir sembolü olduğu bilinmektedir. Ekmek üzerinde bulunan tek çizgi ise Allah inancının bir simgesidir.

ekmek-zam.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN