Emeklilere bayram yaptıracak haber: En düşük emekli maaşında rekor artış!

Emeklilere bayram yaptıracak haber: En düşük emekli maaşında rekor artış!

Yüksek enflasyon nedeniyle emekli maaşlarıyla geçinemeyen milyonlarca emekli vatandaş, 2023 yılında maaşlarının asgari ücretle aynı olmasını talep ediyor. 2022 yılında en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL, asgari ücret ise 5 bin 500 TL idi. 2023 yılında asgari ücret 8 bin 500 TL olurken, emekli maaşlarına yapılacak zam oranı henüz belirlenmedi. TBMM'ye sunulan kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda 2023 yılında en düşük emekli maaşı 8 bin TL olacak. İşte, 2023 emekli maaşı son durum...

2023 yılı asgari ücret 8 bin 506 TL olarak belirlendi. Asgari ücrete yapılan yüzde 54.66 zam sonrası gözler emekli maaşlarına yapılacak zamma çevrildi.

6 aylık enflasyon oranında zam alan emekli maaşına ilave artış yapılmadığı taktirde yüzde 17 oranında zam yapılacak. En düşük emekli aylığına da bu oran üzerinden artış yapılacak.

Halihazırda en düşüğü 3 bin 500 TL olan emekli maaşının 8 bin TL'ye çekilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verildi. Önerinin kabul edilmesi halinde 2023 yılında en düşük emekli maaşı 8 bin TL olacak.

emekli-maasi-ne-kadar.jpg

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 8 BİN TL OLSUN"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 3 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının 8 bin TL'ye çıkarılması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

Paylan, teklifin gerekçesini şöyle açıkladı:

"Milyonlarca emekli, açlık sınırının altında aylıkla yaşam mücadelesi vermektedir. Meclis, en düşük emekli aylığı konusunda bir düzenleme yapmadan tatile çıkacağı için yeni yılda en düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL olarak uygulanmaya devam edecektir.

En düşük emekli aylığı ile geçim sağlamaya çalışan emekliler; kira ödeyemez, yeterli beslenemez, kışın ısınamaz, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz haldedir.

Milyonlarca emekli yurttaşımızın, alım gücünü tamamen yitirmiş bir maaşla 'sefalete' mahkum edilmesi ve ileri yaşlardayken zorlu bir geçim mücadelesine mecbur bırakılması kabul edilemez.

Sunduğum kanun teklifiyle; milyonlarca emekliye bir nebze nefes aldırmak için, en düşük emekli maaşının 8 bin TL olmasını öneriyorum."

garo-paylan-emekli-maasi-zam-aciklamasi.jpg

"EMEKLİLER 3 BİN 500 TL İLE HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYOR"

Kanun teklifinin üzerine Paylan, şu açıklamayı yaptı:

"Milyonlarca emekli en düşük emekli maaşı olan 3 bin 500 TL ile hayatta kalmaya çalışıyor. AKP ve MHP'ye Meclis'i kapatmadan önce en düşük emekli maaşını yükseltmek üzere çağrıda bulunduk. Ancak onlar Meclis'i tatile sokma kararı aldılar.

En düşük emekli maaşının 3 bin 500 TL olması kabul edilemez. Ve yılbaşında emeklilere gelmesi beklenen yüzde 20'lik bir zam çerçevesinde de en düşük emekli maaşlarının pek çoğu 3 bin 500 TL’nin altında olduğu için yeniden milyonlarca emekli 3 bin 500 TL maaşa mahkum olmuş olacak. Bu kabul edilemez.

Bu sebeple Meclis'te en düşük emekli maaşının 8 bin TL olması için yasa teklifi verdim. AKP ve MHP, 'Bu çok yüksek. 8 bin TL maaşı ödeyemeyiz. Bunun için kaynak yok' diyecekler ama sevgili emekliler, bunun için kaynak var.

Bütçemizden yandaşlara akan yüz milyarlarca lirayı kesersek en düşük emekli maaşını 8 bin TL yapabiliriz. En düşük emekli maaşının 8 bin TL olması için Meclis'e verdiğim yasa önergesine tüm siyasi partilerin desteğini bekliyorum."

2023-emekli-maasi-zammi-ne-kadar-olacak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN