Emeklilik bekleyenlere şok: EYT yasası gelecek yıla kaldı! Verilen sözler tutulmadan sene kapatılıyor!

Emeklilik bekleyenlere şok: EYT yasası gelecek yıla kaldı! Verilen sözler tutulmadan sene kapatılıyor!

İlk etapta yaklaşık 1,5 milyon çalışanın, orta vadede ise 5 milyon kişinin emekli olmasını öngören EYT yasası çalışmaları 2023 yılına kaldı. EYT yasası için yaklaşık bir yıldır hazırlıklarını sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, EYT yasasının 2022 Aralık ayında çıkacağını vaat etse de bunu gerçekleştiremedi. Verilen sözler tutulmadan yılı kapatacaklarını belirten EYT'liler, yasa çalışmalarının nihayete ereceğinden kaygılı olduklarını dile getirdi. İşte, EYT'de son durum...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 26 Aralık 2022 ile 3 Ocak 2023 tarihleri arasında yasama faaliyetlerine ara verecek.

AK Parti grubunun dün (20 Aralık 2022 Salı günü) kabul edilen grup önerisine göre 26 Aralık 2022 Pazartesi gününe kadar gündemin ön sıralarına alınan teklifler tamamlanacak.

Bu kararla milyonlarca vatandaşın beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi 2023 yılına kaldı.

emeklilikte-yasa-takilanlar-federasyonu-yonetim-kurulu-baskani-gonul-boran.jpg
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran

"VERİLEN SÖZLER TUTULMADAN SENE KAPATILIYOR"

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den gelecek açıklamayı beklediklerini ve önümüzdeki 3 günden umutlu olduklarını söyledi.

AK Parti grubunun önerisinin kabul edilmesinin ardından, gündemin ön sıralarına alınan tekliflerin 21, 22 ve 23 Aralık 2022 günlerinde tamamlanması bekleniyor.

Fakat EYT düzenlemesi henüz ön sıralarda değil. Öneriye itiraz eden CHP grubu adına konuşan Özgür Özel, "Verilen sözler tutulmadan sene kapatılıyor" dedi.

BAKAN BİLGİN "ARALIK AYINDA GELECEK" DEMİŞTİ

Konuyla ilgili Medyascope'tan Dilek Şen'e konuşan EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran, Bakan Bilgin'in, "Teknik çalışmalarımız tamamlanmak üzere" açıklamalarını hatırlattı ve "Çalışma Bakanımız 'Aralık ayı içinde Meclis'e gelecek' demişti. Daha önce dijital ortamlar olmadığı için evrak veri kaybının bahsini yapmıştı. Orada 'Acaba ocak ayına mı sarkacağız?' diye kafamızda soru işaretleri oluştu" dedi.

eyt-ne-zaman.jpg

"ANAYASAL HAKTAN MAHRUM BIRAKILDIK"

Bakan Bilgin, en son 19 Aralık 2022 Pazartesi günü Bayburt Üniversitesi'nde, "Önümüzde EYT diye emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili yaptığımız, bu ay içerisinde Meclis’e sunabileceğimiz uygulamamız var" demişti.

Boran da yarın ve sonraki gün için umutlarını kaybetmediklerini söyleyip, "Ocak ayına sarkarsa iktidarımızın söylemiyle icraatının çok farklı olduğunu göreceğiz. O da samimi yaklaşımın olmadığına, yine sözlerin tutulmadığına ilişkin hepimizde üzücü bir ortam yaratmış olacak. 23 yıldır anayasal haktan mahrum bırakıldık" dedi.

"ÇALIŞMANIN NEREYE VARACAĞINDAN KAYGILIYIZ"

Boran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Milletimin ve ülkemin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum" sözlerini de hatırlatıp, "Biz yılmadık, pes etmedik, haklı olduğumuzu biliyorduk. Gelinen süreçte de bize hak verip bir çalışma başlattılar ama yapılan çalışmanın nereye varacağı, hepimizde tekrar tekrar kaygı yaratıyor" diye konuştu.

erdogan-eyt-aciklamasi.jpg

"MİTİNGSE MİTİNG, ALANSA ALAN..."

Hükümet yetkililerinden, "8 Eylül 1999 öncesi işe girenlerin tamamının haklarını şartsız iade ediyoruz" açıklamasını duymadan mücadeleyi bırakmayacaklarını söyleyen Boran, şunları aktardı:

"Biz bu cümleyi duymadık. 'Geride arkadaşlarımız mı kalacak?' kaygısındayız. Bekliyoruz. Ocak ayı mı olacak, daha da bir süreç mi geçecek, onu bütün federasyonumuzla değerlendireceğiz.

Sonra mitingse miting, alansa alan her yerde olmaya da devam edeceğiz. Dönüp dolaşıp Çalışma Bakanımızın ya da Cumhurbaşkanımızın yapacağı açıklamaya kilitleniyoruz. Buna göre de yol haritamızı çizeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN