Emekliye yüzde 48 maaş artışı ve 5 bin TL seyyanen zam! Emekli maaşı 10 bin TL'yi geçecek

Emekliye yüzde 48 maaş artışı ve 5 bin TL seyyanen zam! Emekli maaşı 10 bin TL'yi geçecek

Her yıl ocak ve temmuz aylarında maaşlarına zam yapılan SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklileri için çeşitli formüller gündeme geldi. Enflasyon rakamları belirleyici etken olurken zam oranlar yenilendikçe yeni tablo ortaya çıkıyor. Peki, emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Kim ne kadar maaş alacak? İşte, emekli maaşına zam haberleri...

Emekli ve memur maaşı 2023 Temmuz zammı için tahminler gelmeye devam ediyor. Tüm emeklileri, zamlarının yanı sıra ek iyileştirme de bekliyor. Kamu işçileri için yapılan yüzde 45 zam, emekliler için de referans oldu. Maaşa ya da göreve göre farklı artışlar yaşanacak.

Öte yandan, gündeme gelen bir formüle göre de tüm memurlara 5 bin lira seyyanen artış ve refah payıyla birlikte yüzde 45’e varan zam söz konusu olabilecek. Yeni milletvekilleriyle TBMM'nin ilk gündemlerinden biri de buna ilişkin yasal düzenleme olacak.

ÜÇLÜ ARTIŞ FORMÜLÜ

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine Temmuz'da ilk 6 aylık enflasyon oranında artış yansıtılırken, bir de refah payı eklenecek. 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere kademeli bir iyileştirme de söz konusu olacak. 7 bin 500-10 bin TL, 10 bin-15 bin TL, 15 bin-20 bin TL ve 20 bin TL üzeri aylıklar için farklı zam belirlenecek. Kademeli ek zammın seyyanen olması beklenirken, oransal bir artış da söz konusu olabilecek. Refah payı ve kademeli ek zam ayrı ayrı yansıtılabileceği gibi, birlikte de uygulanabilecek. Zamlar belirlenirken, kamu işçilerine yapılan yüzde 45'lik artış referans alınacak.

NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

İlk 4 aylık enflasyon yüzde 15.21 olarak gerçekleşti. Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki aylık TÜFE tahminlerine göre ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.12 olarak gerçekleşecek. Kesin oran ise 3 Temmuz 2023'te belli olacak. Bu orana göre de refah payı ve ek zam netleşecek. Detayların da Haziran ayında ya da en geç 3 Temmuz 2023'te duyurulması bekleniyor.

MEMUR EMEKLİLERİNE FARKLI ARTIŞ

Memur emeklilerini ise Temmuz'da daha farklı bir artış bekliyor. Temmuz'da maaşlara toplu sözleşme kapsamında memurlar gibi yüzde 6 zam, ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 8'i aşan kısmı üzerinden fark yansıtılacak. Ancak ek iyileştirme de söz konusu olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük memur aylığının 22 bin liraya yükseltileceğini açıklamıştı. En düşük maaş 22 bin TL yapılırken, bekar memur dikkate alındığında yüzde 107.5'lik, evli ve çocuklu göz önüne alındığındaysa yüzde 85'lik artış söz konusu olacak. Ancak artış tüm memurlar için aynı olmayacak. Refah payı ile birlikte en düşükten yukarıya doğru bir düzenleme yapılacak.

SEYYANEN ZAM VE REFAH PAYI

Gündeme gelen bir formüle göre, tüm memurlara 5 bin TL seyyanen artış ve refah payıyla birlikte yüzde 45'e varan zam söz konusu olabilecek. Bu formüle göre oransal zam memurlar arasında farklı uygulanabilecek. En düşük maaşı alan memurun geliri 5 bin TL seyyanen artış ve yüzde 45 zam ile 22 bin TL seviyesine yükselecek. Ancak farklı formüller de masaya yatırılacak. Yapılacak bu düzenleme memur emeklilerine de yansıtılacak. Maaşlara nasıl yansıyacağı düzenlemenin açıklanmasıyla belli olacak. Düzenlemenin detayları da en geç 3 Temmuz'da belli olacak.

BİR ARTIŞ DA EK GÖSTERGEDEN

Bazı memur emeklileri bir artışı da ek gösterge düzenlemesiyle alacak. 1. dereceye gelen tüm kamu görevlilerinin 3600 göstergeden yararlanması için de düzenleme yapılacak. 3600 ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmişti. Bu düzenlemenin dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanacak. Bu düzenlemeyle mevcut maaş katsayısına göre 30 yıl hizmeti olan bir memurun emekli aylığı 2 bin 435 TL seviyesinde artacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN