Erdoğan'dan başörtüsü açıklaması: Anayasa değişikliği için talimat verdik

Erdoğan'dan başörtüsü açıklaması: Anayasa değişikliği için talimat verdik

Bakanlar toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü teklifine ilişkin konuştu. Erdoğan, "Arkadaşlarımıza, bu düzenleme temelinde aile kurumunun güçlendirilmesini de içeren daha kapsamlı bir anayasa değişikliği talimatı verdik. Konu meclis gündemine geldiğinde bu konuda kimin nasıl bir tutum içerisine gireceğini hep birlikte göreceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ve 3 saat 45 dakika süren Bakanlar toplantısı sona erdi. Toplantının hemen ardından kameralar karşısına geçen Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü teklifine ilişkin konuşan Erdoğan, "Geçtiğimiz 20 yılda yaptığımız düzenlemelerde başörtüsü sorunlarını çözmüştük. CHP Genel Başkanı'nın tekrar gündeme getirmesiyle bize başörtüsü konusunda yasakçı zihniyetin hala pusuda beklediğini gösterdi. Arkadaşlarımıza, bu düzenleme temelinde aile kurumunu güçlendirmesi de içerek daha kapsamlı bir anayasa değişikliği talimatı verdik. Konu meclis gündemine geldiğinde bu konuda kimin nasıl bir tutum içerisine gireceğini hep birlikte göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Alevi-bektaşi vatandaşlarımızın tüm taleplerini tespit ettik" diyen Erdoğan, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurma kararı aldık. Aynı şekilde cemevi erkan hizmetlerini yürüten Alevi-Bektaş inanç önderlerine bu kurum bünyesinde kadro verilecek. Vakıf mülklerine kira ödemek durumunda kalan Alevi-Bektaşi kurumları buralardan ücretsiz istifade edebilecek." dedi.

Sosyal konut projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "İlk evim ilk iş yerim projesine şu ana kadar 7,2 milyon başvuru yapıldı. Projenin ilk etabındaki 250 bin olan konut sayısını 2028 yılına kadar 500 bine tamamlayacağımızı zaten söylemiştik. 2 yıl içinde hak sahiplerine teslim edeceğiz." diye konuştu.

Şehir dışı da eğitim gören öğrencilere ulaşım desteği verileceğini söyleyen Erdoğan, "Ailelerinin yaşadığı şehirlerden uzak şehirlerde eğitim-öğretim gören öğrencilerimize okullarına gidiş ve dönüşleri için ulaşım desteği sağlayacağız. Yılda 2 defa verilecek bu destek sayesinde yaklaşık 150 bin öğrencimizin ailelerinin yanına, onlara herhangi bir yük getirmeden gidip gelebilmesini temin etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

5562730.jpg

"TÜRKİYE EKONOMİ PROGRAMIYLA DÜNYANIN ÖNÜNDE GİTMEKTEDİR"

"Esnaflarımıza yönelik yeni müjdelerimizi konuşmamın son kısmında sizlerle paylaşacağım. İktisatçılar ile yaptığımız sohbette gördük ki Türkiye, üretim ve istihdam odaklı ekonomi programıyla, her konuda olduğu gibi bu alanda da dünyanın önünde gitmektedir.

"BAŞÖRTÜSÜ KONUSUNU ANAYASA GÜVENCESİ ALTINA ALMA TEKLİFİNDE BULUNDUK"

CHP Genel Başkanı tarafından gündeme getirilen başörtüsü konusunda tarihi bir çağrı yaptık. Geçtiğimiz 20 yılda yaptığımız düzenlemelerde kanayan yaralardan olan başörtüsü sorunlarını tümüyle çözmüştük. CHP Genel Başkanı'nın tekrar gündeme getirmesiyle bize başörtüsü konusunda yasakçı zihniyetin hala pusuda beklediğini gösterdi. Biz de madem konu yeniden gündeme geldi, meselenin çözümünü doğrudan anayasa güvencesi altına alma teklifinde bulunduk.

Meclis'te kabul edilen daha sonra CHP Genel Başkanı'nın AYM'de iptal edilen bir düzenleme vardı. Arkadaşlarımıza, bu düzenleme temelinde aile kurumunu güçlendirmesi de içerek daha kapsamlı bir anayasa değişikliği talimatı verdik. Konu meclis gündemine geldiğinde bu konuda kimin nasıl bir tutum içerisine gireceğini hep birlikte göreceğiz.

5562716.jpg

"ALEVİ - BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI KURMA KARARI ALDIK"

Açılışını yaptığımız 4 ve temelini attığımız 76 cemevi de verdiğimiz müjdelerin tamamlayıcısı hizmet olmuştur. Bizzat yerinde yürüttüğümüz çalışmalarla alevi-bektaşi vatandaşlarımızın tüm taleplerini, beklentilerini tespit ettik.

Bunlardan, idari tasarrufla, hemen çözülebilecek olanları valiliklerimiz ve belediyelerimiz vasıtasıyla çözdük. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurma kararı aldık. Aynı şekilde cemevi erkan hizmetlerini yürüten Alevi-Bektaş inanç önderlerine bu kurum bünyesinde kadro verilecek. Vakıf mülklerine kira ödemek durumunda kalan Alevi-Bektaşi kurumları buralardan ücretsiz istifade edebilecek. Ülkemizin demokratikleşme reformlarından birini daha hayata geçirmiş oluyoruz.

"İLK EVİM İLK İŞ YERİM PROJESİNE 7,2 MİLYON BAŞVURU YAPILDI"

Son dönemde konut, kira ve emlak fiyatlarındaki dengesiz yükselişler, bizi yeni ve daha büyük bir atılıma yöneltti. İlk evim ilk iş yerim projesine şu ana kadar 7,2 milyon başvuru yapıldı. Bunlardan 4.5 milyonu tüm şartları yerine getirerek süreci tamamladı.

Projenin ilk etabındaki 250 bin olan konut sayısını 2028 yılına kadar 500 bine tamamlayacağımızı zaten söylemiştik. 2 yıl içinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Arsa sayısını da 1 milyona çıkardığımızı duyurmuştuk. Bakanlığımız hazırlıkları tamamladı. Hangi şehir, hangi parselde bu arsalarımızı hazırladık. Yüzde 40'ı şehir merkezi yüzde 60'ı ilçelerde olmak üzere belirledik.

Konut amaçlı arsaların 50 bini İstanbul, 100 bini Ankara, 25 bin İzmir, 45 bin Gaziantep, 55 bin Konya, 25 bin Kayseri, 30 bin Diyarbakır'da olacak şekilde planlandı. Arsa fiyatlarını piyasa bedelinin çok altında bir şekilde sunmakla kalmayıp, bir an önce evlerini yapabilmelerine destek vereceğiz.

Müşterek parsellerdeki hak sahipleri çoğunluğu sağladıklarında TOKİ'ye başvurarak burada konut inşa edilmesi talebinde bulunabilecek. Bu parsellerde zemin artı dört veya beş katı geçmeyecek. Konutların finansmanı konusunda bankalarla iş birliğine gidilecek.

Konut amaçlı arsaların ve iş yerlerinin başvuruları bugün itibariyle alınmaya başlandı. Planları onaylanan illerde ve ilçelerdeki hak sahibi vatandaşlarımız arsa tapularını aralık ayından itibaren alabilecekler. Arsaların tapuların tamamının dağıtımı 2 yıl içinde bitecek.

Müstakil parseller 192 bin 500 liradan başlayan fiyatlar, bin 604 liradan başlayan taksitler ve 10 yıla varan vadelerle, TOKİ'nin faizsiz ödeme modeliyle vatandaşlarımıza satılacak. Hisseli parsellerin ödemesi 112 bin 500 liradan, taksitleri de 937 liradan başlayacak şekilde belirlendi.

Sosyal konutların inşasına 25 Ekim'de Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerimizdeki 5 bin konutun temelini atarak başlıyoruz.

5562732.jpg

ÖĞRENCİLERE ULAŞIM DESTEĞİ

Ailelerinin yaşadığı şehirlerden uzak şehirlerde eğitim-öğretim gören öğrencilerimize okullarına gidiş ve dönüşleri için ulaşım desteği sağlayacağız. Yılda 2 defa verilecek bu destek sayesinde yaklaşık 150 bin öğrencimizin ailelerinin yanına, onlara herhangi bir yük getirmeden gidip gelebilmesini temin etmeyi hedefliyoruz.

ESNAF VE GENÇ GİRİŞİMCİYE KREDİ İMKANI

Esnafımız için Halkbank vasıtasıyla 60 ay vadeyle ve yüzde 7,5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık kredi kampanyası başlatıyoruz. Kredi üst limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya yükseltiyoruz. Genç girişimcilerin sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükseltirken, yaş sınırını da 30'dan 35'e çıkarıyoruz. Halkbank'tan kredi kullanıp da takibe düşen esnaflarımıza 6 aya kadar geri ödemesiz, 36 aya kadar vadeli yüzde 4 faizli kredi ile borcunu tasfiye imkanı sağlıyoruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN