Erdoğan'ın 'bakanlıktan vekilliğe' hamlesi gündemde: 'Bakanlar istifa süresini geçirdi, vekil olamazlar'

Erdoğan'ın 'bakanlıktan vekilliğe' hamlesi gündemde: 'Bakanlar istifa süresini geçirdi, vekil olamazlar'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17 bakanın milletvekili adayı olacağını açıklaması sonrası başlayan tartışmalar sürüyor. Karar, 'dokunulmazlık zırhı' olarak yorumlanırken, bakanların milletvekili adayı olabilmeleri için istifa etmeleri gerektiği görüşü hakim fakat AK Partili Ali İhsan Yavuz, istifaya gerek olmadığını savundu. Eski Bakan Ertuğrul Günay ise "diğer kamu görevlileri gibi istifa etmeleri gereklidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı NTV ve Star TV ortak yayınında kabinedeki 17 bakanın milletvekili adayı olacağını açıklamıştı. Erdoğan'ın bu hamlesi, iktidarın değişmesi durumunda olası yargılamalarda kullanılacak 'dokunulmazlık zırhı' olarak yorumlandı. Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak duyurulmasının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın 'Cumhurbaşkanı yardımcısı' olarak atanacakları ifade edilmişti. İktidar, bunun 'hukuksuz' olduğu yorumunda bulunurken iki ismin istifa etmesi gerektiğini savunmuştu.

İSTİFA TARTIŞMALARINDA 'ÇİFTE STANDART'

Fakat iş iktidarın kendisine gelince 'çifte standart' devreye girdi. Erdoğan'ın 17 bakanın milletvekili adayı olacağını açıklaması sonrası başlayan 'istifa etmeliler' tartışmasına AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'dan yanıt geldi. Yavuz, bakanların istifa etmeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Bakanlarımız Genel Merkezimize hemen hemen gelir. Sadece adaylık için değil bu durum. Bakanlarımızın milletvekilliği olup olmamasında partimizin bir bakış açısı var. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi bakanlarımızın olduğu listeler oluşacak gibi duruyor. Bizim sistemimize, anayasal ve yasal sisteme göre bakanlarımızın istifa etmesi gerekmiyor. Hiçbir bakanın istifasına gerek olmadan arzu ederlerse aday olabilirler. Hangi ile aday olacak gibi konular Sayın Cumhurbaşkanımızın bileceği konulardır.”

'HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL'

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da tartışmalara ilişkin sosyal medya hesabından, "Anayasaya göre Bakanlar ve CB yardımcısı, seçilmiş değil, atanmış kamu görevlileridir. Mv adayı olmak için diğer kamu görevlileri gibi istifa etmeleri gereklidir. İstifa tarihini geçirenlerin aday olması hukuken mümkün değildir" paylaşımında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN