EYT'lilere ilk maaş uyarısı: Boşuna ATM'ye gitmeyin! Maaş krizi büyüyor, bir milyondan fazla kişi ödeme bekliyor

EYT'lilere ilk maaş uyarısı: Boşuna ATM'ye gitmeyin! Maaş krizi büyüyor, bir milyondan fazla kişi ödeme bekliyor

EYT'lilerin ilk maaşlarını nisan ayında alacağı açıklansa da bu gerçekleşmedi. Başvuranlar arasında maaşları yatanların oranı yüzde 15'te kaldı. İşlemleri tamamlandığı halde maaşın hesaba yatmama nedeni de belli oldu. Uzmanlar, EYT emeklilerinin ilk maaşlarını almak için ATM'ye gitmek yerine bankaya gitmeleri konusunda uyarıyor. İşte detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yapılan kanun düzenlemesi sayesinde emeklilik hakkı kazanan vatandaşların sayısı hızla artarken, aylık ödemelerini alamayanlar da bekleyişini sürdürüyor.

600 BİNDEN FAZLA EYT'LİYE EMEKLİ MAAŞI BAĞLANDI

Dr. Okan Güray Bülbül'e göre, ilk emeklilik ödemesi doğrudan bireysel banka hesaplarına değil, banka tarafından tutulan bir fon havuzuna yatırılıyor. Bu nedenle EYT emeklilerinin ilk ödemelerini alabilmeleri için müşterisi oldukları bankaya gitmeleri gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, bu yılın ilk 1,5 ayında 600 binden fazla kişiye emekli aylığı bağlandı. İşlemleri tamamlanmasına karşın henüz maaş alamayanlar içinse çalışmalar devam ediyor.

EMEKLİ MAAŞLARI YATIRILMADI

Bu süreçte başvurularını tamamlayan vatandaşların sabırlı olmaları ve süreci takip etmeleri gerekiyor. Son zamanlarda gerçekleştirilen ilk emekli maaşı bağlama işlemlerinin ardından, emekli olmanın hayalini kuran EYT'liler için Ramazan Bayramı öncesinde ödemelerin yapılması bekleniyordu.

Fakat bazı EYT'liler hesaplarında para olmadığını fark etti. İlk ödemelerin başvuru sırasında seçilen bankanın havuzuna düşmesi ve doğrudan hesaplara yatırılmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle, EYT'lilerin maaşlarını alabilmek için bankaya kimlikleri ile birlikte başvuruda bulunmaları gerekiyor.

HESAP NUMARASI BEYAN ETMEYENLER PTT'DEN ALACAK

EYT'lilerin emeklilik hakkından eşit şekilde yararlanabilmeleri için belirli yasal mevzuatlar uygulanıyor. Dr. Okan Güray Bülbül, ilk emekli maaşının bankadan çekilmesinin önemine dikkat çekerek, söz konusu bankada zaten bir hesabı olsa bile, emeklilik ödemelerine otomatik olarak bağlanmayacağını belirtti.

EYT başvurusunda tercih edilen bankanın belirtilmemesi durumunda, ilk ödemeler doğrudan PTT hesaplarına yatırılacak. EYT'lilerin emekli maaşlarını rahat ve kolay bir şekilde alabilmeleri için bu ayrıntıları unutmamaları gerekiyor.

'MAAŞ BAĞLANDI' İBARESİNİ BEKLEYİN

e-Devlet üzerinden ilk emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını kontrol edebilirsiniz. Sadece DYS (Doküman Yönetim Sistemi) yazarak SGK'daki başvuru durumunuzu takip edebilirsiniz. 'Maaş Bağlandı' ibaresini görürseniz, bankaya başvurabilirsiniz.

EYT'lilerin bu detayları dikkate alarak emeklilik sürecini daha kolay ve sorunsuz hale getirebilir. Ayrıca, EYT'lilerin emeklilik hakkının tanınması için yapılan mücadelelerin devam ettiğini de hatırlatmakta fayda var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN