Fındık İhracatının üçte biri Trabzon’dan: 6 ayda 391 milyon dolarlık gelir

Fındık İhracatının üçte biri Trabzon’dan: 6 ayda 391 milyon dolarlık gelir

Türkiye’nin 2025’in ilk yarısındaki fındık ihracatının yüzde 33’ü Trabzon merkezli firmalarca gerçekleştirildi. 44 bin tonun üzerinde ürün ihraç eden kent, 391 milyon doları aşan geliriyle sektörde liderliğini sürdürdü.

Türkiye'nin fındık ihracatında lokomotif kentlerinden Trabzon, 2025 yılının ilk yarısında da sektördeki öncülüğünü korudu. Ocak-haziran döneminde Türkiye genelinde yaklaşık 143 bin ton fındık ihraç edilirken, bu ihracattan 1 milyar 182 milyon doları aşkın döviz geliri elde edildi.

Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) adına yaptığı yazılı açıklamada, fındık ihracatında Trabzon’un yine ilk sırada yer aldığını belirtti.

TRABZON’DAN 44 BİN TONUN ÜZERİNDE FINDIK GİTTİ

Aynı dönemde Trabzon’dan ihraç edilen fındık miktarı 44 bin 492 tona ulaştı. Bu ihracat karşılığında kent, 391 milyon 515 bin dolar gelir elde ederek fındık ticaretinde önemli bir pay sahibi oldu.

Mehmet Cirav, rakamlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Trabzon'dan bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ihracat miktarında yüzde 2, değerde ise yüzde 5 artış yaşandı. Fındık ihracatında Trabzon birinci sırada yer aldı. 2025 yılı ocak-haziran aylarında ülkemizden gerçekleştirilen fındık ihracatının yüzde 33'lük kısmı Trabzon'dan gerçekleştirildi.” dedi.

HEM MİKTAR HEM DEĞER ARTTI

Verilere göre Trabzon, yalnızca ihracat miktarıyla değil, elde ettiği döviz geliriyle de dikkat çekti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2’lik hacim artışı ve yüzde 5’lik değer artışı, bölgedeki üretici ve ihracatçıların performansını ortaya koydu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN