Fiyat sabitleme ve indirim çağrısı büyüyor! Bir zincir market daha katıldı, bu marketler zamlı ürün satmayacak

Fiyat sabitleme ve indirim çağrısı büyüyor! Bir zincir market daha katıldı, bu marketler zamlı ürün satmayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati marketlere "fiyat sabitleme ve indirim" çağrısını sürdürüyor. ŞOK ve Migros'tan sonra BİM'de Ocak ayı boyunca 500 üründe fiyat sabitleme kararı aldı.

BİM resmi internet sitesinde yayınladığı açıklama ile müşteri menfaatinin kısa vadeli yüksek kardan daha önemli olduğunu söyledi. Temel Prensip olarak yüksek kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla müşteriye ulaştırmayı amaçlayan BİM,"Üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle uyguladığımız indirimler, fiyatı değişmeyen ürünler ve birçok üründe sabitlediğimiz fiyatlarla halkımızın her zaman yanındayız." şeklinde konuştu. BİM "Birlikten Berekete #KazananTürkiye" etiketi ile yaptığı açıklamada marketlerde yer alan toplam 250 ürün de fiyat sabitleme kararı aldıklarını belirtti. Üç aydır fiyat değişikliği yapmadığını aktaran BİM marketler Ocak ayında boyunca da 500 üründe fiyatların sağ bitlendiğini açıkladı.


MARKETLERDE ZAM YAPILMAYACAK


Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, Türkiye'de 81 ilde hizmet veren 5.500 zincir markette temizlik ve dayanıklı gıda tüketim ürünleri ile birlikte ev mutfak gereçlerine de zam yapılmayacağını vurguladı. Damlara dayana bildiğimiz kadar dayanacağız ifadelerini kullanan Düzgün, aylık olarak düzenlenen TPF Yönetim Kurulu toplantısının ardından da önemli açıklamalarda bulundu. Ömer Düzgün, 14 perakende derneği, 5.500 şube ve 1000'den fazla çalışanla 81 ilde hizmet sağladıklarını altını çizdi. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullardan dolayı fiyat artırma gibi bir lükslerinin olmadığını dile getiren Düzgün, bir mağazada 20-25 kişiye istihdam sağladıklarını dile getirdi. Ömer Düzgün, gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadeleri dile getirdi:

market-urunleri.jpg
“Discount marketlerde mağaza başına minimum 600- 700 kalem ürün varken, bizim en küçük market mağazamızda minimum 5 bin kalem ürün yer alıyor. Her üründen bir değil, birçok markanın üretimini mağazalarımızda bulabilmek mümkün. Sebze meyvenin birkaç çeşidi, süt ve süt ürünlerinin, bakliyatın ve diğer 5 bini aşkın ürünü vatandaşlarımız fiyat ve marka karşılaştırmalı alabiliyor.”


Yerel zincir marketlerde fiyatları paralel olarak kalite uygulaması ve gramaja göre fiyat belirlemesi yapıldığının altını çizen Düzgün, ürünlerde kalite erozyonu olmadığını aktardı. Ömer Düzgün, zincir marketlerin yüzlerce üründe indirim yapmaya devam edeceğini vurguladı.


ÜRÜN ZAMLARINA SON VERİLDİ


Ürünlere yapılan mevcut indirimlerin dışında dayanıklı gıda tüketimi ve temizlik grubu ile birlikte mutfak araç gereçlerine de zam yapılmayacağını belirten Ömer Düzgün, marketlerin ürüne zam yapan kişiler olarak gösterildiği bir algının olduğunu söyledi. Kendilerini vatandaşlarla karşı karşıya geldiklerini aktaran Düzgün, kendilerinin tüketiciye ürünü sunan son zincir halkası olduğunu vurguladı. Son fiyatları marketlerde görüldüğü için vatandaşlarında marketlerin zam yaptığını düşündüğünü dile getiren Düzgün, “Burada üretici, tedarikçi, lojistik, genel giderler hepsini bir arada değerlendirmek gerekiyor. Amacımız enflasyonun düşüşüne katkı sağlamak ise bu zincirin her halkasının elini taşın altına koyması lazım. ÜFE- TÜFE arasındaki farka baktığımız zaman üreticilere bir çağrıda bulunmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.


Marketlerin zor durumda bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Düzgün, kendilerine zamlı ürün listelerinin gönderilmemesi gerektiğini söyledi. Bunun 81 ilde bulunan tüm marketlerin ricası olduğunu dile getiren Düzgün, bu şekilde enflasyonun düşüşüne katkı sağlayabileceklerini ve tüm güçleri ile dayanacaklarını aktardı.

marketlerde-sabit-fiyat.jpg


TEKELLEŞMEYE DOĞRU GİDİYOR


Tüm açıklamalarının yanı sıra farklı bir noktaya değinen Düzgün, Türkiye'deki mağaza enflasyonun tekelleşmeye doğru gittiğinin altını çizdi. En büyük şehirlerdeki hem de köylerdeki marketlerde açılmanın hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Ömer Düzgün, “Buna acilen herkesi kucaklayacak 'Perakende Yasamızla' önlem alınması gerektiğini tekrarlamak isterim. Tabii ki enflasyonun düşüşü sadece market raflarındaki fiyatlara bağlı değil. Gıda dışı tüm perakende sektörlerinin de buna katkı sunması gerekiyor.” dedi. Açıklamalarına devam eden Ömer Düzgün, 81 ildeki yerel zincir marketler olarak devletin ve vatandaşın her zaman yanında olduğunu vurguladı.


SABİT FİYAT UYGULAMASINA GEÇİLDİ


Kabine üyeleri tarafından yapılan indirim ve fiyat sabitleme çağrısına perakende sektöründen cevap geldi. Bakan Nebati, gıda perakendecileri ile görüştüğünü bildirerek fiyat artışlarının kesinlikle kabul edilmeyeceğinin altını çizdi. Marketlere seslenen Bakan Nebati, hem ulusal hem de yerel marketlerin fiyat artırımı yapmaması gerektiğini belirterek sabit fiyat uygulamasına geçiş yapması gerektiğini vurguladı. Her türlü katkı sağlamaya hazır olduklarını altını çizen Bakan Nebati, çağrılarına karşılık verenlerin de olduğunu dile getirdi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'ta zincir marketler için önemli bir açıklamada bulundu. Ince Market yöneticileri ile bir araya gelen Bakan Muş, asgari ücret zammından sonra etiket fiyatları hakkında yöneticileri uyardı. Bakan Muş, piyasa düzenini bozan haksız fiyat artışlarına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

market-zamlarina-son.jpg


A101’DE FİYAT SABİTLEME KARARI ALDI


Türkiye'nin dört bir yanında hizmet veren A101 Ocak ayı sonuna kadar ürün fiyatlarının sabit kalacağını vurguladı. Tüketicinin alım gücünü korumak amacıyla böyle bir kararı vardıklarında dile getiren A101, ülke ekonomisine destek sağlanacağını aktardı.


ŞOK MARKETLER 1000 ÜRÜNDE FİYAT SABİTLEDİ


Bakanlar tarafından yapılan çağrılara kayıtsız kalmayan marketlerden peş peşe açıklamalar geliyor. Fiyat sabitleme kararı alan ilk Market şok olurken Ocak ayı boyunca toplam 1000 üründe fiyatların sahiplendiğini aktardı. Şok marketlerde bulunan pirinçten makarnaya, bakliyattan una kadar birçok temel gıda ürününde fiyat sabitleme kararı alındı. Şok marketlerde yer alan toplam 1000 üründe Ocak ayı boyunca sabit fiyattan satış yapılacak.


Şok Marketler Üst Yöneticisi (CEO) Uğur Demirel, hem ülke ekonomisine hem de müşteri bütçesine Katkı sağlamak amacıyla fiyat sabitleme kararı aldıklarını vurguladı. 'Birlikten Berekete' yaklaşımına benimsediklerini dile getiren Demirel, her zaman ülke üreticilerinin ve müşterilerin yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi. Yaptıkları kampanyanın benimsedikleri yaklaşımın en güzel örneği olduğunu söyleyen Demirel, “Bundan sonra da bundan önce olduğu gibi piyasa fiyatlarının altında, her gün düşük fiyat politikamızla müşterilerimize hizmet vermeye devam edeceğiz." dedi.

sabit-fiyat-uygulamasi.jpg


BİR AÇIKLAMADA MİGROS'TAN GELDİ


Marketlerden gelen açıklamalar müşterilerim de yüzünü güldürürken fiyat sabitleme kararı alan bir diğer market ise Migros oldu. Migros markalı 419 üründe sabit fiyat uygulanacağını belirten market, 3 binden fazla markalı ürün de sürekli indirim yaptığını açıkladı. Migros tarafından yapılan açıklama kapsamında şirketin enflasyonla mücadelede kararlı bir duruş sergileyeceği ifade edildi. Bu kapsamda Ocak ayı boyunca un, yağ, çay, şeker, bakliyat deterjan gibi pek çok temel ihtiyaç ürününde fiyatları sabitlendi aktarıldı. Bunun yanı sıra 3 binden fazla markalı üründe de indirim yapıldığını belirten Migros, 23 farklı grupta yer alan ürünleri içeren 20 bine yakın üründe yüzde 25'ten yüzde 50’ye kadar indirim yapıldığını söyledi.


CARREFOURSA’DA %40’A VARAN İNDİRİM YAPILDI


Ocak ayı boyunca fiyat sabitleme kararı alan bir diğer market ise CarrefourSA oldu. Gıda ve gıda dışı ürün kategorilerinde yer alan 20 binden fazla üründe yüzde 20'den yüzde 40’a varan indirim yapıldığını belirten CarrefourSA, bakanlık tarafından yapılan çağrılara kayıtsız kalmadı. CarrefourSA tarafından yapılan açıklama kapsamında şu ifadelere yer verildi:


"CarrefourSA olarak 85 milyon için 'Doğrusu CarrefourSA'da' diyerek sadece 1 ay değil, yıl boyunca farklı kampanyalarla müşterilerimize doğru ürünü, doğru fiyatlarla sunmaya devam edeceğiz. Tüm mağazalarımızda istisnasız uyguladığımız 3 adımdan oluşan doğru fiyat politikamızda, 'reyon fiyatı=kasa' fiyatıyla müşterimiz reyon ve kasada farklı fiyatla karşılaşırsa müşteri için avantajlı olan fiyatı uyguluyoruz”


Avantajlı fiyat garantisi kapsamında maliyet fiyatları yükselmeden reyon fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağı belirtildi. Tedarikçilerden gelen indirimlerin müşterilerini lehine yansıtıldığını aktaran CarrefourSA, temel gıda, et, taze sebze-meyve gibi ihtiyaçların tüketici dostu indirimlerle marketlerde yer alacağını vurguladı.

marketlerden-aciklama.jpg


HAPPY CENTER'DA İNDİRİM YAPILACAK


Bakanlıklar tarafından yapılan sabit fiyatlama çağrısına bir diğer yanıt İstanbul Ticaret Odası (İTO) Perakende Komitesi Başkanı ve Happy Center CEO'su Yavuz Altun’dan geldi. Komite Başkanı olarak zincir marketlerle görüşmeler yapıldığını dile getiren Altun, hepsinin fiyat indirime gideceğini teyit ettiğini aktardı. Sektörde müşterilere verilecek tüm desteğin sunulacağını aktaran Altun, Happy Center marketlerde de gıda ve gıda dışı ürünlerde indirim yapılacağını ve indirimlerin her gün devam edileceğini söyledi. 2023 yılı ile birlikte Gıda ve gıda dışı ürünlerde etiket fiyatlarının yüzde 10 ve yüzde yirmi arasında düşürdüklerini belirten Altun, et ve süt ürünlerinde de arıza bağlı olarak ilerleyen süreçte indirim yapılacağının altını çizdi. Konu hakkında açıklamalarına devam eden Yavuz Altun şu sözleri dile getirdi:


“Enflasyonist etki azaldıkça başta gıda olmak üzere bütün ürünlere bu indirimleri yansıtmak istiyoruz ancak 'Şu kadar üründe, şu kadar indirim yapacağız' gibi popülist söylemlerden uzak durup, gerçek indirimi halkımıza yansıtma kararlılığındayız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN