Gelecek Partisi, Ünsal Ban hakkındaki iddia, ifşa ve ispatların teyidini istedi!

Gelecek Partisi, Ünsal Ban hakkındaki iddia, ifşa ve ispatların teyidini istedi!

Gelecek Partisi, Ak Parti Erzurum Milletvekili olan Zehra Taşkesenlioğlu’nun eşi Ünsal Ban ve Bank Asya’da 16 yıl görev yaptıktan sonra SPK Başkanlığı görevine getirilen, rüşvet iddialarıyla gündem olan Zehra Taşkesenlioğlu’nun kardeşi Ali Fuat Taşkesenlioğlu’na ilişkin iddiaların, ifşaların veya ispatların doğruluğunun teyidi için harekete geçti.

Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Sedat Peker’in Türk Hava Kurumu Üniversitesi eski Rektörü Ünsan Ban’a ilişkin iddialarını, başta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay olmak üzere Adalet Bakanlığı, Sayıştay Başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve THK Üniversitesi Rektörlüğüne soran Gelecek Partisi Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Doç. Dr. Selçuk Özdağ, 10 soru yöneltti.

İşte Özdağ’ın ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara sorduğu sorular;

“Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; Erzurum milletvekili olan eşinden rüşvet paralarının paylaşılması konusunda niza yaşadıkları için birbirleri hakkında boşanma davası açtıkları, SPK eski Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile kardeşi Zehra Taşkesenlioğlu'nun, (Ünsal Ban’ın eşi) Marka Yatırım Holding'in sahibi Mine Tozlu Sineren'den sorunlarının çözümü için 12 milyon TL rüşvet istediği, Ünsal Ban’ın da konudan haberdar olduğu iddia edilmişti. Buradan yola çıkarak:

1-) Eylül 2010 tarihinde kurulan THK Havacılık Vakfı'nda 7 Şubat 2014 tarihine kadar Yönetim Kurulu Üyeliği, ardından 2011 yılında THK Üniversitesi'nin kurulmasından sonra da 2015 yılına kadar Rektör olarak görev yapan Ünsal Ban hangi kriterlere göre atanmıştır.

2-) Atanmasına yönelik olarak kim, hangi gerekçelerle referans olmuş ve atanmasına kim onay vermiştir.

HANGİ DAVALAR AÇILDI

3-) Ünsal Ban, Rektörlük görevinden ayrıldıktan sonra hakkında THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım ve üniversite çalışanlarıyla birlikte THK Üniversitesini zarara uğratmaktan dolayı ne tür davalar açılmıştır.

4-) Kamuoyuna yansıyan davalardan mesela, Ünsal Ban tarafından imzalanmış ve ders ücreti adı altında hak edilmeyen 55 bin ve 38 bin TL’lik ödemelerin haksız olarak G.C.Y'e yapıldığı iddiası ile Ankara Batı Adliyesi 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın akıbeti ne durumdadır?

DERS VERİLMİŞ GİBİ GÖSTERİLMESİ İDDİASI

5-) Yine Ankara Batı Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki bir başka davada; Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık ve Resmî Belgede Sahtecilik yapıldığı, yaz döneminde ders verilmediği halde ders verilmiş gibi ücretlerin yatırılmış olduğu belirtilen dava Ünsal Ban özelinde ne durumdadır?

619 BİN 500 TL ÖDEME YAPILDIĞI İDDİASI

6-) Ayrıca Ankara Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir başka dava ise birçok davayla birleştirilmiş, birleştirilen dava dosyasındaki suçlamalardan biri olmuştur. Üniversiteye ait Macunköy arazisinde gerçekleştiği iddia edilen usulsüzlük, gelir iradı için THK üniversitesine devredilen 11 bin 593 metrekare arsanın usulsüz bir şekilde bir şirkete, Üniversite'ye, yüzde 20'den az pay almak suretiyle kat karşılığı verildiği, sonucunda ise 70 daire alındığı, ancak alınan bu dairelerin üçte bir fiyatına bir emlakçıya toptan satıldığı, normal şartlarda yüzde 50 oranında kat karşılığı gelir sağlanması gerekirken inşaatın toplam değeri ile elde edilen dairelerin toplam değeri karşılaştırıldığında yüzde 18,50 gibi bir değere verildiği tespit edilmiş. Üniversite'nin payına düşen daireler 7,5 milyon TL'ye satılmış. O günün piyasa rayicine göre ise bu dairelerin 20 milyon TL yaptığı Üniversite yönetiminin tespit tutanağında yer aldığı belirtilmiş.

İddianamede yer alan diğer bir iddia ise Ünsal Ban’ın talimatlarıyla Mütevelli Heyet Karar Defterine Mütevelli Heyetin bilgisi dışında sonradan eklemeler yaptırarak Rektör maaşını 2012 yılında 100 bin TL'ye çıkarmak suretiyle haksız maaş aldığı, ayrıca 2013 ve 2014 yıllarında Üniversite'nin tanıtımı ve reklamı adıyla üniversite gelirlerini şirketlere aktardığı ve bunlardan birinde de aynı iş için mükerrer olarak 619 bin 500 TL ödeme yapıldığı ileri sürülmüştür. Yukarıdaki İddianameye konu olan bu davanın neticesi ne olmuştur?

7-) 2012-2014 yılları arasında üniversite personeli bile olmayan çalışanların yakını ve akrabası birçok kişiyi birçok kereler Seyahat Yönergesine aykırı olarak yurtdışı seyahatlerine göndererek giderlerini üniversite bütçesinden ödettiği,

8-) Osman Yıldırım ve Ünsal Ban'ın akraba ve yakınlarını üniversite öğrencisi olmamasına rağmen öğrenci gibi göstererek tüm masrafları Üniversite tarafından karşılanmak suretiyle ABD’ye gönderdiği, pahalı saat ve hediyeler alındığı,

6 SANIKLI DAVA NE AŞAMADA?

9-) Bu iddialarla da ilgili olarak Ankara Batı Adliyesi 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görevi kötüye kullanma iddiasıyla aralarında Ünsal Ban'ın da olduğu 6 sanıklı bir davanın devam ettiği ve bu davanın da hangi aşamada olduğu,

10-) Bu ve benzeri usulsüzlük, yolsuzluk, görevi kötüye kullanmak, kamu malını yağmalamak, zimmet, iltimas ve rüşvet olaylarına ilave olarak;

A-) THK Üniversitesi bünyesinde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında kimlere hangi sayıda diploma verildiği,

B-) Söz konusu programlara/derslere devam etmeden diploma verilip verilmediği,

C-) Üniversiteden diploma alan (özellikle yüksek lisans ve doktora bazında) kaç muvazzaf bürokrat ve kamu görevlisi yada yakını olduğu,

D-) Parayla diploma dağıtıldığı iddialarının araştırılıp araştırılmadığı,

RÜŞVET İDDİASI

Ayrıca THK’nın kullanımında olan başta yangın söndürme uçaklarının, Ünsal Ban tarafından özel işleri için kullanıldığı, görev adı altında şehirler arası yemek ve gezilere gidildiği, üniversiteyi denetlemek için görevlendirilen YÖK ve Sayıştay yetkililerin de rüşvet minvalinde bu tip programlara dahil edildiği ifade edilmektedir.

Bugüne kadar THK ve yöneticileri hakkında yapılan YÖK ve Sayıştay denetim raporları kamuoyuna açıklandı mı? Açıklanmadı ise açıklamayı düşünüp düşünmediğinizi kamuoyu adına öğrenmek ve yukarıdaki sorularımızın 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince cevaplandırılmasını talep ederim.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN