Hani hızlı karar alıyorduk

Hani hızlı karar alıyorduk

Rize'de 6 kişinin can verdiği sellerin üstünden 10 gün geçmeden sağanak Karadeniz'i ikinci kez vurdu. Çevre Bakanlığı'nın eylem planı ise hayata geçirilmedi. Yeni sistemin kazanımı olduğu savunulan 'hızlı karar' mekanizmasının çalışmadığını gösteren hantallık nedeniyle bin 950 riskli yapı tahliye edilemedi. "Tebligatlar bayramdan sonra" çıkışı da tepkiye yol açtı: Can kayıpları varken niye bayramı bekliyorsunuz?

'Tanıdık' felaket... Karadeniz’de her yıl görülen aşırı yağışlar karşısında uzmanların ‘İklime göre yapılaşma şart’ uyarıları kulak ardı edilirken Rize ve Artvin’in ilçelerinde yine sel kabusu yaşandı. Göz göre göre gelen afete karşı Çevre Bakanlığı’nın eylem planının da kağıt üstünde kaldığı ortaya çıktı. Planda, dere yatağında bulunan ve yaklaşık 2 bin ailenin yaşadığı bin 950 binanın acil olarak taşınması gerektiğine yer verildi.

10 GÜNDE İKİNCİ FELAKET YAŞANDI, TAHLİYELER HEMEN YAPILSINÇevre Bakanı Kurum, bayramdan sonra yapılacak tebligatların ardından yapıların yıkılarak ev sahiplerinin inşa edilecek yeni konutlara taşınacağını bildirdi. Ancak meteorolojinin ‘yağış sürecek’ uyarısı acil adımın gerekliliğini gösterdi. ‘Bayram sonrası beklenmeden harekete geçilsin’ uyarıları yükseldi. CHP’li Ali Öztunç da "Rize’de son 21 yılda 83 canı kurban verdik. Hükümet eyleme geçmiyor. Karadeniz kaderine terk edildi" dedi.

karar.jpg

DERE YATAĞINDAKİ RİSKLİ BİNALARA ACİL NEŞTER ŞART

Rize’de 6 kişinin öldüğü sel ve heyelandan 8 gün sonra sağanak ikinci defa Karadeniz’i vurdu. Cadde ve sokaklar göle döndü, onlarca ev ve iş yerinde hasar meydana geldi. Çevre Bakanlığı ise dere yatağı üzerinde bin 950 riskli yapının tespit edildiğini bildirdi. Ancak, tahliye için bayramdan sonranın beklenmesi tepkiyle karşılandı. ‘Can kayıpları varken neden bayramı bekliyorsunuz?’ yorumları yapıldı.

Geçtiğimiz hafta Rize’de etkili olan sağanak nedeniyle sel ve heyelanlar meydana geldi. Dereler taştı, cadde ve sokaklar göle döndü. Faciaya dönüşen sağanakta 6 kişi yaşamını yitirirken 2 kişi de kayboldu. 8 gün aradan sonra Rize ve Artvin yeniden sele teslim oldu. Sabah saatlerinde etkisini artıran sağanakla beraber dereler taştı, yollar kapandı.

Rize’nin Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçeleri ile Artvin’in Arhavi ilçesinde yamaçlar koptu ve onlarca köy sel ve heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı, otomobiller taşan derelerde sürüklendi, onlarca ev ve iş yerinde hasarlar oluştu. Rize Valisi Kemal Çeber, yağışın cuma gününe kadar süreceğini söyledi. Kentte 4 köy yolunun risk taşıdığı gerekçesiyle ulaşıma kapatarak tedbir aldıklarını aktaran Çeber "Metrekareye 120 kilogram civarında yağış düştü. Ancak en yoğun yağışı komşumuz Artvin aldı. 5 köyümüzün yolu kapandı ama bu 4 köyün yolunu riskten dolayı biz kendimiz kapattık, 1 tanesi ise heyelandan dolayı kapandı. 2 mahsur kalma olayımız vardı, onları da kurtardık. Aralı Mahallesi’nde de tedbir amaçlı 2 köyümüzü boşalttık, vatandaşlarımızı güvenli bölgelere aldık" dedi.

01-002.jpg

Diğer taraftan, yaşanan sel kâbusları karşı Çevre Bakanlığı’nın hazırladığı Karadeniz İklim Eylem Planı’nın uygulanmadığını ortaya çıktı. Gündeme getirdiği plan hakkında konuşan CHP’li Ali Öztunç "Son 21 yıl içerisinde Rize’de 83 canımızı sele kurban verdik. Hükumet ne yapıyor? Karadeniz İklim Eylem Planı’nı açıklıyor. Kağıt üzerinde eylem planı var ama fiiliyatta maalesef herhangi bir eylem yapılmıyor. Hükümet Karadeniz’i kaderine terk etmiş durumda" tepkisini gösterdi. Ayrıca, eylem planı kapsamında, dere yatağında bulunan ve iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan bin 950 binanın acil olarak taşınması gerektiği tespit edildi.

Rize’de ise 40 ayrı dere yatağında sel riski altında ‘acil ve öncelikli boşaltılması’ gereken 665 bina belirlendi. Ancak riskli binalarda yaşayan vatandaşlara bayram sonrası tebligat yapılacağı açıklanması tepkiyle karşılandı. ‘Can kayıpları varken neden bayramı bekliyorsunuz?’ yorumları yapıldı. Meteoroloji ise Doğu Karadeniz için sağanak uyarısını yineledi. Yağışların cuma gününe kadar devam edeceği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN