Her üniversitede farklı muamele: ÖYP'lilere bu kez de 'görev süresi' engeli

Her üniversitede farklı muamele: ÖYP'lilere bu kez de 'görev süresi' engeli

ÖYP'li araştırma görevlilerinin, bir süredir görev sürelerinin dolduğu gerekçesiyle kurumlarıyla ilişiklerinin kesilip haklarında göreve başlarken zorunlu hizmetin ihlali ve başarısızlık hallerinde uygulamaya konulması gereken kefalet senetleri çerçevesinde işlem yapıldığı öğrenildi. Ayrıca bazı üniversitelerin bu yolu izlerken bazılarının ise bu yolu tercih etmeyerek ilişik kesmedikleri ortaya çıktı.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nın (ÖYP) uygulamaya geçirildiği dönemden itibaren birçok mağduriyet yaşayan ÖYP’li araştırma görevlilerinin, son dönemlerde “görev süresi” bahanesiyle yeni bir mağduriyetle karşı karşıya bırakıldıkları ortaya çıktı.

ÜNİVERSİTEYE GÖRE FARKLI MUAMELE

Üniversitelerin farklı içtihatları, yargının farklı kararları ve YÖK’ün çelişkili tutumları neticesinde bugüne kadar yurt dışı dil eğitimi ödeneklerinin keyfi şekilde düzenlenip kaldırılması, konferans ve kırtasiye bütçelerinin giderek azaltılması, kurumlarında maruz kaldıkları dışlanma ve mobbing uygulamaları, kararnamelerle kadro statülerinin bir gecede değiştirilmesi gibi birçok farklı alanda mağduriyet yaşayan ÖYP’li araştırma görevlilerinin, bir süredir “görev süreleri”nin dolduğu gerekçesiyle kurumlarıyla ilişiklerinin kesilerek haklarında göreve başlarken zorunlu hizmetin ihlali ve başarısızlık hallerinde uygulamaya konulması gereken kefalet senetleri uyarınca işlem yapıldığı anlaşıldı. Üstelik bu uygulamanın üniversiteler arasında bir standarda tabi olmadığı, bazı üniversiteler ilişik kesme yoluna giderken bazı üniversitelerin ise bu yolu tercih etmeyerek ilişik kesmedikleri belirlendi.

'GÖREV SÜRESİNE ETKİ ETMEYECEK' KARARI VERİLMİŞTİ

Eğitimleri Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne tabi olan ve azami süreleri bu yönetmelik çerçevesinde belirlenen ÖYP’li araştırma görevlilerinin azami eğitim süreleri, 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan ve eğitim sürelerinin sıfırlanmasını içeren yeni yönetmelikten sonra sıfırlanmıştı. Buna karşın YÖK, 2015’te sürelerin sıfırlanmasının ÖYP ve 50/d’li araştırma görevlilerine uygulanmayacağı kararını Danıştay’ın 2017’de verdiği yürütmeyi durdurmanın iptali kararına istinaden, aynı yıl aldığı yeni bir kararla ÖYP’li araştırma görevlilerinin eğitim sürelerinin sıfırlanmasını kabul etmekle birlikte, bu sürenin “görev süresine” etki etmeyeceği yönündeki bir kararla revize etti.

ÖYP'LİLERE MADDİ TAZMİNAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ TEHDİDİ

Eğitim süreleri ve başarı koşulları Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine bağlanan ve bu sürelerin sıfırlanmasından faydalanacağı açıklanan ÖYP’li araştırma görevlileri ise bu durumda lisansüstü eğitimleri devam ederken kurumları tarafından ilişik kesilmesi ve maddi tazminat yükümlülüğü altına sokulma tehdidiyle karşı karşıya.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN