Herkes kapı, pencereleri kapatsın! Adıyaman, İzmir, Ankara, Muğla… Deliklere sakın yanaşmayın

Herkes kapı, pencereleri kapatsın! Adıyaman, İzmir, Ankara, Muğla… Deliklere sakın yanaşmayın

Son yılların en sıcak dönemi yaşanırken uzmanlardan uyarılar peş peşe geldi. Adıyaman, Kayseri, Ankara, Sivas’a uyarı yapıldı. Her geçen gün artış gösteriyor. İşte tüm detaylar…

HİLAL NAS | KARAR

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sefer Aslan, sıcak geçen havaları işaret ederek akrep ve yılan sokmalarına karşı uyarılarını peş peşe sıraladı. Son yılların en sıcak dönemini geçirirken sayılarında artış görülen yılan ve akreplerin tehlike oluşturduğu aktarıldı. Herkesin dikkatli olması gerektiği belirtilirken Aslan, uzak durulması gereken noktaları da tek tek işaret etti. İşte tüm detaylar…

ORALARDAN UZAK DURUN

Havalar sıcak giderken piknik ve kamp alanlarında yer alan insan sayısı Ekim ayında da bir hayli fazla olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra tarla, bağ ve bahçede çalışan vatandaşları uyaran Uzman Dr. Sefer Aslan, akrep ve yılan yuvalarından uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. Ağaç kovukları ya da oyuklara yanaşılmaması gerektiğini belirten uzman isim, akrep ve yılan sokmalarının özellikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için ciddi sonuçlar ortaya çıkarılabileceğine değindi.

akrep-yilan-sokmasi.jpg

Yılan ve akreplerin en çok yaz aylarında görüldüğünü dile getiren Aslan, sıcak giden havalar nedeniyle vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Tatil beldelerinde ya da köy evlerinde olan vatandaşların akrep ve yılan sokmalarına karşı kapı ve pencereleri kapalı tutması gerektiğini belirtti.

GİYİMİNİZE DİKKAT EDİN

Arazi yürüyüşü yapacak kişilerin kapalı ayakkabı ya da bot giymesi gerektiğini belirten Aslan, akrep ve yılan sokmalarının kişiden kişiye değişebileceğini belirterek canlı türlerine göre reaksiyonların da farklılık gösterebileceğini aktardı.65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile çocuklarda ciddi reaksiyonlar görülebileceğinin altını çizen uzman isim, “Akrep ve yılan sokmalarında vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Akrep ve yılan sokmalarında ısırılan bölgede ödem, ağrı, kızarma, morarma, adale krampları, iltihaplanma, titreme ve karıncalanma gözlenebilir. Böyle durumlarda akrep veya yılanın ısırmış olduğu vücut bölgesi yatar bir pozisyonda tutulmalı ve hareket ettirilmemelidir.” sözlerini dile getirdi.

akrep-sokmasi.jpg

SOKMALARA KARŞI NE YAPILIR?

Akrep ya da yılan sokması yaşayan bir kişinin bölgeye hemen soğuk kompres yapması gerektiğini belirten uzman isim, kan dolaşımını engellemek için yaralı bölgeye bandaj sarılması gerektiğini vurguladı. Bölgeye turnike uygulanması gerektiğinde işaret eden Aslan, yılan ısırmalarının %20'sinin hiçbir belirtiye neden olmadığını ve kuru ısırık olarak nitelendirildiğini belirtti.

Yılan sokmasına lokal ve genel belirtilerin ortaya çıktığını ifade eden Aslan, bölgede ağrı, morluk ve iltihaplanma yaşanabileceğinin altını çizdi. Tüm bu belirtilerin yanı sıra karın ağrısı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi bozuklukları; baş ağrısı, aşırı susuzluk, kanama, psikolojik bozukluklar, kalpte ritim bozukluğu, solunum düzensizliği ve şok gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR

Bölgenin su ile yıkanarak baskı uygulanması gerektiğini ifade eden uzman isim yüzük, bilezik gibi materyallerin de hemen çıkarılması gerektiğini vurguladı. Uzman Dr. Sefer Aslan, “Eğer yılan kişinin baş ya da boyun bölgesini sokmuş ise hemen yaranın çevresine baskı uygulanmalı kol ve bacaklarda ise yara üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulaması (turnike uygulanmaz) ve soğuk uygulama yapılır. Ekstremitelerde kompartman sendromu gelişebilir. Kompartman sendromları his kusuru, ağrı, solukluk, kas felci, nabızsızlık, basınç artışı görülebilir. Bu durum hastada ekstremite kayıplarına kadar gidebilir.” dedi.

akrep-isirik.jpg

Toplum içerisinde doğru bilinen bazı yanlışların olduğunu işaret eden Uzman Dr. Sefer Aslan, yarayı emmek, yarayı kesmek, yaraya turnike uygulamak, yarayı yakmak, yaraya bitkisel karışımlar sürmek gibi durumların kesinlikle yanlış olduğunu vurguladı. Tüm bunların yanı sıra yara yerinin sabunla yıkanması gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Sefer Aslan, hastanın tetanos profilaksisi, acil müdahale yapılabilecek bir kurumda en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN