Hukuk arkadan gelmez

Hukuk arkadan gelmez

Metruk binalara ilişkin muhtarlara seslenen İçişleri Bakanı “Sen gece yık, mahkeme kararı arkadan gelsin” demişti. Tartışma yaratan ‘tavsiye’ye cevap 10 gün sonra Adalet Bakanı’ndan geldi. Gül yargının üstünlüğüne vurgu yaptı: Bizim kılavuzumuz, rotamız hukuk. ‘Biz yapalım hukuk arkadan gelsin’ değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışı içerisindeyiz.

Bakanlar arasında dikkat çeken yargı açıklamaları... Uyuşturucu kullananların barındığı metruk binalar için muhtarlara seslenen İçişleri Bakanı “Muhtarlarımız mahkeme kararı var yıkamayız diyor. Arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı arkadan gelsin. Kim yıktı biz nereden bilelim” dedi. Tartışma yaratan ifadelere ‘Hukuk yok sayılıyor, suç teşvik ediliyor’ itirazları geldi. Adalet Bakanı Gül de hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı.

‘TÜRKİYE BU ALANDA KAZANIMLARINI KOLAY ELDE ETMEDİ’

Masumiyet Karinesi Sempozyumu’nda konuşan Adalet Bakanı, Türkiye’nin hukuk ve demokrasi tarihindeki kazanımlarının kolay elde edilmediğini hatırlattı. Hukuk devleti ilkesinin demokrasi açısından hayati bir öneme sahip olduğunu dile getiren Gül “Bizim rehberimiz de rotamız da hukuk. Hukuk herkesin hukuku yargı milletin yarısı” vurgusu yaptı. Soylu’nun çıkışının ardından gelen sözler yanıt olarak yorumlandı.

birincisayfa.jpg

HUKUK ÖNDEN YÜRÜSÜN KENDİMİZİ AYARLAYALIM

Adalet Bakanı Gül, metruk binaların yıkımına ilişkin muhtarlara “Sen gece yık, mahkeme kararı
bizim arkamızdan gelsin” diyen İçişleri Bakanı Soylu’ya yanıt verdi. Gül “Biz yapalım hukuk arkadan
gelsin değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti” dedi.

Metruk binaların yıkılması için mahkeme kararını beklemeye gerek olmadığını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya isim vermeden yanıt veren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül “Bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti” dedi.

Gül, Ankara’da ‘Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı’ başlıklı sempozyumda konuştu.

Sempozyuma; Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı. Bakan Gül, burada şunları söyledi:

“Geçmişte yaşanan her şey esas itibariyle bugüne bir mesaj ve aynı zamanda sorumluluk ifade etmektedir. Kanaatimce geçmişte yaşananlardan alınması gereken en önemli mesaj hukuk devleti ilkesinin demokrasimiz açısından ne kadar hayati bir öneme sahip olduğudur. Bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti. İşte bu inanç ve kararlılıkla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hukuk devletinden ve hukuka bağlılıktan bir milim sapmadan ödün vermeden hedeflerimize yürüme kararlılığındayız.”

BİNAYI YIK GEÇ MAHKEME KARARI ARKAMIZDAN GELSİN

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 26 Ekim’de metruk binaları mahkeme kararları nedeniyle yıkamadıklarını belirtmiş ve muhtarlara tartışma yaratan bir tavsiyede bulunmuştu:

“Geçen gün vilayetlere gidiyorum; Diyarbakır, Adana ve İstanbul da dahil olmak üzere, muhtarlarımız diyor ki ‘Efendim şurada metruk bina var burada metruk bina var. Ama mahkeme kararı var yıkamıyoruz.’ Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. Çünkü o bina orada durdukça orada uyuşturucu kullanılıyor. Vatandaş geliyor diyor ki muhtara ‘Bu binayı ne yapacaksın’. Muhtar ‘mahkeme kararı var yıkamayız’ diyor. Ben de diyorum ki gece yarısı dozer gelsin yıksın kim yıktı biz nereden bilelim ya.

SIFATI NE OLURSA OLSUN KİMSE MAHKEMEYE EMİR VEREMEZ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, yargıya müdahale yasağı ile ilgili olarak “Bu yasağın muhatabı ülke içinde veya dışında bulunan tüm organ, makam, merci veya kişilerdir. Konumu, sıfatı veya görevi ne olursa olsun hiç kimse hiçbir gerekçeyle mahkemelere ve hâkimlere bırakın emir ve talimat vermeyi, tavsiye ve telkinde dahi bulunamaz” dedi. Hakim ve savcıları da uyaran Arslan, yargıyı siyasi polemik içine çekecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Arslan “Hâkim ve savcılarımızın anayasal ve yasal yetkilerini aşabilecek ve yargıyı siyasi polemik içine çekebilecek söz, tutum ve davranışlardan kaçınması gerekir. Hepimize düşen, hüküm verirken giydiğimiz cübbelerin mehabetine uygun davranmaktır. Aynı şekilde yasama ve yürütme mensuplarının da yargıyı etkilemeye veya itibarsızlaştırmaya dönük söz, tutum ve davranışlardan uzak durması gerekir. Cübbeyle siyaset olmaz, ancak cübbesiz yargılama da olmaz. Yargı bağımsızlığının ve masumiyet karinesinin korunması, devam eden yargılamalar konusunda hassasiyet gösterilmesini gerektirmektedir” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN