İGA CEO'su Samsunlu: Atatürk Havalimanı açılamaz, biz varken ihtiyaç yok

İGA CEO'su Samsunlu: Atatürk Havalimanı açılamaz, biz varken ihtiyaç yok

İstanbul Havalimanı'nı yöneten İGA'nın CEO'su Kadri Samsunlu "Atatürk Havalimanı'nın açılamayacağını belirterek "Biz varken ihtiyaç yok. Bizimle beraber de yok. Burada kapasitemiz var. O durumda iki havalimanı da kapasitesini kullanamaz" dedi.

İstanbul Havalimanı'nı yöneten İGA'nın CEO'su Kadri Samsunlu, kar fırtınası sırasında yaşanan kriz ve mağduriyetle ilgili açıklamalarda bulundu. Samsunlu, Atatürk Havalimanı'nın tekrar açılma olasılığına karşı ise "Biz varken açılamaz, ihtiyacı yok. Bizimle beraber de yok. Burada kapasitemiz var. O durumda iki havalimanı da kapasitesini kullanamaz" dedi.

'HAVALİMANI YANLIŞ YERE YAPILMADI'

Halk TV'den İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Samsunlu, Kar fırtınasının İstanbul Havalimanı’nı nasıl felç ettiği sorusunu şöyle yanıtladı:

"Görüş mesafesi olmadığı için temizleme yapamadık. Olmayınca operasyon durdu. Durunca karlar yükseldi, saha kendi kendini kapattı. Nerede olduğunuzu görmüyorsunuz. Beyaz duman içinde hareket ediyorsunuz. Bir gün sürdü. Pazartesi saat 13-13.30'da kapandı. İlk uçak ertesi gün 12.30'da açıldı.

Biz bu havalimanının projesini Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile yaptık. DHMİ kim? Türkiye'de havacılığı kuran, 56 havalimanının ilk çimentosunu döken kurum. Bu havalimanının da sahibi. Biz yolcuyuz. 25 sene sonra burası devletin. Yanlış yere yapılmadı. Diyelim ki hata var. Peki, biz 800 bin uçuşu, 115 milyon yakın yolcuyu, 100 milyona yakın bavulu nasıl yetiştirdik? Bu dördüncü kışımız. Üç kış kar yağmadı mı? Yağdı. Niye kimse duymadı."

'ATATÜRK HAVALİMANI'NI VURSA ORAYI DA YIKARDI'

Felaket senaryolarına ‘hazır oldukları’ söyleyen Samsunlu "Ama bu karla mücadele etmemiz mümkün değil. Dünyada örneği var. 2021'de Madrid. Kar fırtınası geldi, şehir felç. Havalimanı kapandı. Bu sene başında, Amerika'nın kuzeyi. Geçen salıdan itibaren takipteydik. Cuma alarma geçtik. (Karın) Üstümüzden geçeceğini biliyorduk. Neyi bilmiyorduk? Bu kadar üstümüzde kalacağını, bu kadar yüklü olacağını, bu kadar kısa sürede dökeceğini beklemiyorduk. İstanbul'un batısını vurdu kar. Nereyi vursa orayı yıkardı. Atatürk Havalimanı'nı (AHL) vursa orayı yıkardı" diye konuştu.

"Havalimanında 20 bin insan mahsur kaldı. İnsanlar kartonlarda yattı. Protesto oldu. Bu tabloyu nasıl açıklıyorsunuz" sorusuna Samsunlu'nun cevabı şu oldu:

'BU BİR FELAKET'

"Kar başladıktan sonra takımıma şunu söyledim: Ne kara ne de hava tarafında kimse kalmamalı. Herkesi içeri alacağız. Bir parçası, uçaktakilerin tahliyesiydi. İkincisi, bağlantı yolunda kalan bin araç. D-20'den havalimanı sapağını geçince kara saplanmışlar. Önlerini açtık, tek tek içeriye aldık. Büyük kısmı yolcu ve turist getiren taksi ve servislerdi. Saat 21'de kar bitti. Dışarıda kimse kalmadı. İçeriye geldik. Neye ihtiyaç var? Yemeğe. Hemen kumanya. Kızılay ile valilikle konuştuk. 60 bin kumanya ve 5 bin battaniye dağıtıldı. Büyük kısmı AFAD'dan geldi. Nerede yatıracağım? Havalimanında kapasiteler yolcu akışına göre hesaplanır. 25 bin kişinin kalması için ayarlanmış tesis değil burası. Öncelik ne? İnsanın emniyetini, ihtiyaçlarını, zarar almadan fırtınayı geçirmesini sağlamak. Onu yaptık."

450 yataklı otellerinin anında dolduğunun altını çizen Samsunlu "Bakın, bu bir felaket. İnsanların tümüne yatak ve koltuk vermemiz mümkün değil. Kişisel güvenlikleri sağlandı mı? Yüzde yüz. Yolcularımızın ağırlıklı kesimi yabancı. Metro olsa da şehre gidip otel arayacağını düşünmüyorum. Ben yapmam. Beklerim" dedi.

'METRONUN OLMAMASI EKSİKLİK'

"Metro olsa dönerlerdi. Bu bir eksiklik değil mi" sorusuna Samsunlu "Metronun olmaması eksiklik mi? Evet, eksiklik. Metro geliyor mu? Evet, geliyor. Şu an deneme sürüşü yapılıyor. Nisan gibi açılacak. Metronun olması durumunda insanlar evinde kalırdı ama indikleri anda ulaşım bulabilecekler mi... Doğru, ben de evime gitmeye çalışırdım. Ama o geceki profile bakın, ağırlıklı yabancıydı" dedi.

'BEN OTEL BULMAK ZORUNDA DEĞİLİM'

Havalimanında yapılan protesto hakkında Samsunlu "Kar yağışından sonra 8 bine yakın yolcu otele gönderildi. Cezayirlilerse hava tarafına geçmişti. Fırtınada pasaport geçişini durdurdu polis. Hava tarafında geçmiş bir yolcuyu kara tarafına almak zor bir iş. Bu insanlar iki gün bekleyince paniklediler. Ben otel bulmak zorunda değilim, terminalde konfordan sorumluyum. Bir yolcu kalıyorsa, ilgili havayolu ihtiyaçları gidermek zorunda. Yok, özel tim girmiş, tamamen yanlış" diyerek gelen polislerin terminal polisi olduğunu aktardı.

Metro olmadan havalimanının açılmasının hata olmadığını söyleyen Samsunlu "Biz havalimanına erişimi sağlıyor muyuz? Sağlıyoruz. Taksi var. Otobüs var. Hava-İst var. Özel araç var. Otoparklar ucuz. Bu kadar yoldan erişiliyorsa, yatırımı da bitirdiysek metro gelmedi diye iki sene kapalı tutabilir miyiz? Ekonomik değil. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda da metro yok. Ankara'da da" dedi.

'AHL AÇILAMAZ'

"AHL açılamaz" diyen Samsunlu "Biz varken ihtiyacı yok. Bizimle beraber de yok. Burada kapasitem var. O durumda iki havalimanı da kapasitesini kullanamaz" dedi.

AHL protokol için kullanıldığının hatırlatılması üzerine ise Samsunlu "Kaç protokol uçağı inebilir ki? Burası varken gerek yok. İki tarafın da kapasitesini öldürür. AHL'nin pistiyle bizim üç pistimiz aynı kuzey-güney hattında. İki havalimanında aynı hattan uçak inecek kalkacak. Birbirini bloke eder" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (29)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
29 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN