İkizköylüler mecliste zeytinliklerini savundu: Hayatımıza dokunmayın

İkizköy ve Destinli köylüleri, zeytinliklerin madenlere açılmak istenmesini, meclis önünde protesto etti. Yoğun güvenlik önlemleri alan polis, köylülerin meclisee girişini engellemek istedi. Kömür madeninin yapılması durumunda yurtlarından koparılacaklarını ifade eden köylüler, "Zeytin hayattır, hayatımıza dokunmayın" dedi.

AK Parti milletvekillerinin hazırladığı ve zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin yapılmasının önünü açan kanun teklifine karşı tepkiler sürüyor.

Zeytinliklerin madenlere açılmak istenmesine karşı İkizköylüler, enerji komisyonunda görüşülecek komisyon toplantısı öncesi meclis önünde eylem yapmak istedi. Yoğun güvenlik önlemleri alan polis, İkizköy ve Destinli köylülerinin Ankara’ya girişini engellemek istedi. CHP’li ve HDP’li milletvekilleri, köylüleri arabalarıyla alıp meclise taşıdı.

whatsapp-image-2022-12-14-at-12-21-32.jpeg

'ZEYTİNLER NEDEN FEDA EDİLİYOR?'

Basın açıklaması öncesi söz alan bir köylü, "Köylünün önü kesilmeye çalışılıyor. Bir avuç köylüyüz burada. Bizim topumuz tüfeğimiz zeytin. Şifadır dedik, çocuklarımıza bırakacağımız en büyük mirastır dedik, geçim kaynağımız dedik. Zeytinlerin neden kömür madenlerine feda edilmek istendiğini sormak için buradayız" diyerek konuştu.

'MADENCİLİK YAPILAMAZ'

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Yürürlükteki yasa ile zeytin, kültürel ve ekonomik bir değer olarak güvence altına alınmış, serpilip gelişmesi ve yüksek verimlilikle ürün vermesi için tüm tehditlerden korunmaya çalışılmıştır. Zeytincilik yapılan alanların 3 km çevresinde toz üreten, zeytinlerin gelişimini engelleyecek hiçbir faaliyete izin verilmez. Yani 1939 yılından beri geçerli olan yasa ile bırakın zeytinliklerin sökülüp madene açılmasını zeytinlik bulunan bir alanın etrafında bile madencilik yapılamaz. Yeni yasa önerisi ile zeytini koruyan bu zırh kaldırılmak isteniyor. Yasa değişikliğinin kabulü halinde zeytin ağacını taşıyarak habitatı taşıyacağını zanneden cehaletin bedeli, yerinden yurdundan koparılıp göçmen hale gelen yurttaşlar olacaktır."

'HAYATIMIZA DOKUNMAYIN!'

"Açgözlü, yeni fırsatçıların aynı yıkıma yol açmaktan çekinmeyeceklerini biliyoruz. Bu nedenle önerilen yasa teklifi derhal geri çekilmelidir çünkü bırakın ağacı, ağacımızın tek bir dalını bile kaybetmeye tahammülümüz yok! Davaysa dava, dilekçeyse dilekçe, nöbetse nöbet! Ölmez ağaç zeytin için, ormanlarımız için inatla mücadele edeceğiz. Siz geri adım atmadıkça bizleri sokakta, mitingde, mecliste, genel müdürlüklerinizin önünde, hayatın her alanında, gerekirse rüyalarınızda görmeye hazırlıklı olun. Zeytin hayattır, hayatımıza dokunmayın!"

İlgili Haberler