İngiltere'de başbakanlık yarışı: İlk oylamada zafer Eski Maliye Bakanı Sunak'ın

İngiltere'de başbakanlık yarışı: İlk oylamada zafer Eski Maliye Bakanı Sunak'ın

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesinin ardından, partinin milletvekilleri arasında ilk oylama yapıldı. 8 adayın birbirleriyle yarıştığı oylamada Eski Maliye Bakanı Sunak 88 oyla en çok milletvekilinden oy alan aday oldu. Oylamada ikinci tur bugün yapılacak. İhtiyaç duyulması halinde adayların sayısını ikiye düşürmek için 18 Temmuz'da bir oylama daha yapılacak. Boris Johnson, oylamada hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesinin ardından, Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık yarışında ilk tur oylama sonuçları belli oldu.

Parti liderliği için en az 20 milletvekilinin desteğini alan sekiz aday birbirleriyle yarıştı. İlk oylamada 30 oy barajını geçemeyen Jeremy Hunt ve Nadhim Zahawi elenerek ikinci oylamaya dahil olamadı. Jeremy Hunt, yarışta Sunak'ı destekleyeceğini açıkladı.

İLK OYLAMANIN GALİBİ ESKİ MALİYE BAKANI SUNAK

Boris Johnson'ın istifasıyla boşalan Muhafazakar Parti liderliği yarışında ilk oylamada Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak 88 oyla en çok milletvekilinden oy alan aday oldu. Sunak'ı 67 oyla Penny Mordaunt takip ederken Liz Truss 50, Kemi Badenoch 40, Tom Tugendhat 37, Suella Braverman ise 32 oy aldı.

Oylamada ikinci tur bugün öğlen saatlerinde yapılacak. İhtiyaç duyulması halinde adayların sayısını ikiye düşürmek için 18 Temmuz'da bir oylama daha yapılacak. Liderlik yarışında son iki adayın en geç 21 Temmuz'a kadar belirlenmesi öngörülüyor.

Ardından ülke çapında yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, ülkenin yeni başbakanını ve partinin yeni liderini sona kalan iki aday arasından seçecek. Oylamanın ardından Johnson sonrası partinin yeni lideri ve Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni sakini 5 Eylül'de açıklanacak.

SUNAK VE TRUSS'A DESTEK

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps yarıştan çekilerek, Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'a destek verdiğini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Dominic Raab da Sunak'a destek verdiğini duyururken Sunak'ın İngiltere'yi zorlu ekonomik dönemde yönetecek kabiliyete sahip olduğunu söyledi.

Kültür Bakanı Nadine Dorries ve Brexit'ten sorumlu Devlet Bakanı William Rees-Mogg ise Truss'a destek verdiklerini açıkladı.

JOHNSON: HİÇBİR ADAYI DESTEKLEMEYECEĞİM

Pazartesi günü Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson, istifası sonrasında ilk kez gazetecilerin sorularını yanıtlarken liderlik yarışında hiçbir adaya destek vermeyeceğini açıkladı. Johnson, "Destek vererek hiçbir adaya zarar vermek istemem" diye konuştu.

7 Temmuz'da istifasını açıklayan ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini duyuran Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN