Johnson koltuğuna veda etti: Gözler yeni başbakanda

Johnson koltuğuna veda etti: Gözler yeni başbakanda

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yoğun baskılar sonucu istifa etmesinin ardından halefinin kim olacağı merak konusu haline geldi. İngiliz basını, Johnson'ın koltuğuna oturması olası bazı adayları belirledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson; tartışmalı politik kararları ve bilhassa son iki yıldır sebebiyet verdiği skandallar sebebiyle uzun süredir istifa baskısıyla karşı karşıyaydı. Tepkilerin ardı arkası kesilmezken son olarak kabinesinin beşte birinin istifa etmesi üzerine Johnson, baskılara daha fazla dayanamayarak istifasını verdi.

Yerine gelecek kişi belli olana dek görevine devam edecek olan Johnson'ın istifasının ardından uluslararası kamuoyunun da odağı yeni başbakanın kim olacağı oldu. Bu makam için basına göre en olası görünen isimler şöyle:

BEN WALLACE

Boris Johnson hükümeti boyunca Savunma Bakanlığı görevinde bulunan Ben Wallace, özellikle Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana İngiltere siyasetinde etkinliği artan isimlerden. Ukrayna’nın silahlandırılmasında önemli rol oynayan Wallace, Johnson’a olan sadakati bilinmesine rağmen parti içinde de desteklenen bir isim. Wallace, anketlerde de diğer muhtemel adaylardan büyük farkla öne çıkıyor.

1-001.jpgBen Wallace

LIZ TRUSS

Geçen yıl eylül ayından beri İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Truss, hükümetin şahin kanadından ve tıpkı Ben Wallace gibi Ukrayna savaşı sonrası popülerliği artan isimler arasında. Daha önce bir tankın içinden verdiği pozlarla Demir Leydi lakaplı eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’a benzetilen Truss, küresel kriz ortamındaki etkinliğiyle öne çıkan adaylardan biri.

1-002.jpgLiz Truss

RISHI SUNAK

Önceki gün istifasını veren Maliye Bakanı Rishi Sunak, daha önceleri Johnson sonrası dönemin doğal lider adaylarından görülse de Koronavirüs döneminde verilen parti skandalları ve karısının adının vergi usulsüzlüklerine karışması nedeniyle kredisini bir ölçü de kaybetmiş gibi. Yine de ölçülü ve sakin yaklaşımının yanı sıra pandemi dönemindeki finansal yardım paketleri ile devlet meselelerine ciddi yaklaşımı Sunak’ın ismini öne çıkarıyor.

1-003.jpgRishi Sunak

DOMINIC RAAB

Geçen eylülden bu yana Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Dominic Raab, Johnson sonrası dönem için önde gelen isimlerden bir diğeri. Skandallar döneminde Johnson’a olan desteği bilinen Raab, hem tecrübesi hem de parti içinde gördüğü destekle kuvvetli adaylar arasında yer alıyor.

1-004.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN