İş bırakma eylemi nedeniyle ücret kesintisi için kritik karar

İş bırakma eylemi nedeniyle ücret kesintisi için kritik karar

Genel Sağlık İş Sendikası'nın, iş bırakma eylemine katıldığı gerekçesiyle bir aile hekimine gider ödeneğinin eksik ödenmesine karşı açtığı davada mahkeme, hekimin göreve gelmeme nedeninin sendikal eyleme destek niteliğinde olduğu için kabul edilebilir olduğuna hükmederek, söz konusu ödeneğin yasal faiziyle birlikte aile hekimine ödenmesine karar verdi.

Balıkesir’de Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı 30 Haziran 2021’de düzenlenen iş bırakma eylemine katılan bir aile hekimine, ‘Aile Sağlığı Merkezi Gider Ödeneği’ eksik ödendi. Genel Sağlık İş Sendikası, bunun üzerine Balıkesir 1’inci İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, kesinti tutarının faiziyle birlikte aile hekimine ödenmesine karar verdi.

'SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN ÜCRETLERİNDE HAKSIZ KESİNTİLER YAPILIYOR'

Kararı değerlendiren Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, şunları ifade etti:

“Sağlık emekçileri, emeklerinin karşılığını alamazken, bu nedenle, iş bırakma eylemleri yapılıp, emeklerinin karşılığını alabilmek adına mücadele verirken, hukuka aykırılıkları dile getirirken, diğer yandan da haksız idari işlemlere, disiplin cezalarına maruz bırakılmakta, sağlık emekçilerinin hak edişlerinden haksız kesintiler yapılmaktadır. İş bırakma eylemleri nedeniyle sağlık emekçilerine verilen disiplin cezaları birer birer iptal ettirilmekte, yapılan haksız kesintiler, Genel Sağlık-İş’in girişimleri ile sağlık emekçilerine iade edilmektedir.

'BUNU YAPAMAYACAKLARINI İDAREYE DERS OLARAK GÖSTERİYORUZ'

İdareler, her ne kadar anlamamakta ısrar etmekte ise de iş bırakma eylemleri nedeniyle, disiplin cezası verilemeyeceği, iş bırakma eylemleri nedeniyle, sağlık emekçilerinin hak edişlerinden ‘haksız kesintiler’ yapılamayacağı, Genel Sağlık-İş tarafından, idareye ders olarak gösterilmektedir. Haklı iş bırakma eylemlerimiz karşısında disiplin cezaları verilmeye ve haksız kesintiler yapılmaya devam ettiği sürece, hukuka aykırı hareket eden idareler, karşılarında daima Genel Sağlık-İş’i bulacaklardır. Genel Sağlık-İş, üyelerinin, idarenin hukuka aykırı idari işlemleri altında ezilmesine asla izin vermeyecektir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN