İsmail Rüştü Ciritli kimdir? İsmail Rüştü Ciritli yeniden Yargıtay Başkanlığına seçildi

İsmail Rüştü Ciritli kimdir? İsmail Rüştü Ciritli yeniden Yargıtay Başkanlığına seçildi

İsmail Rüştü Ciritli kimdir? Yargıtay Başkanlığı'na yeniden İsmail Rüştü Cirit seçildi. Yaş haddinden emekli olması için yaklaşık bir yıllık süresi kalan Cirit, emekliye ayrılacağı 23 Mart 2020'ye kadar görevde kalacak. İsmail Rüştü Ciritli kimdir, nerelidir, hangi görevlerde bulundu? İşte detaylar...

İsmail Rüştü Ciritli yeniden Yargıtay Başkanlığı görevine seçildi. İsmail Rüştü Ciritli kimdir, nerelidir, hangi görevlerde bulundu? Yaş haddinden emekli olması beklenen  İsmail Rüştü Ciritli, 2020'de dolacak olan görev süresine kadar görevinin başında kalmaya devam edecek. Yargıtay Başkanı Cirit'in 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca seçim yapıldı. Seçime tek aday olarak giren Cirit, 363 oyla yeniden başkanlığa seçildi.  Yaş haddinden emekli olması için yaklaşık bir yıllık süresi kalan Cirit, emekliye ayrılacağı 23 Mart 2020'ye kadar görevde kalacak.

İSMAİL RÜŞTÜ CİRİTLİ KİMDİR? YARGITAY BAŞKANI CİRİTLİ OLDU

Yargıtay Başkanlığı'na,yaş haddinden emekli olmasına bir yıl kalan ve seçime tek aday olarak giren İsmail Rüştü Ciritli seçildi. Yaş haddinden emekli olması için yaklaşık bir yıllık süresi kalan Cirit, emekliye ayrılacağı 23 Mart 2020'ye kadar görevde kalacak.

Burhaniye'de 23 Mart 1955'te dünyaya gelen Cirit, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1978'de mezun oldu.

Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan Cirit, sırasıyla Hakkari, Araklı, Ahlat Hakimliği, Zile Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Kadıköy Hakimliği ve Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Yargıtay üyeliğine 2004'te seçilen Cirit, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 2011'de Yargıtay 13. Ceza Dairesi Başkanlığına, bu görevini sürdürürken 10 Şubat 2015'te Yargıtay Büyük Genel Kurulunca Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilmişti.

19-02/11/1548416989.jpg

CİRİTLİ: TÜRKİYE, DÜNYANIN VİCDANINI TEK BAŞINA TEMSİL EDİYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü tarafından 4. düzenlenen ve Konya’da ‘Hukuk Kampı’ ismiyle çeşitli etkinliklerle devam eden Tematik Kış Kampı'nın kapanış programı gerçekleştirildi.

21-25 Ocak tarihleri arasında Erzurum, Trabzon, Rize, Yalova, Kocaeli, Osmaniye, Kırıkkale ve Konya olmak üzere 7 ilden KYK yurtlarında kalan toplam 150 üniversite öğrencisiyle düzenlenen Tematik Kış Kampı'nın kapanış programında Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Hukuk Fakültelerinde okuyan gençlerle tecrübelerini paylaştı.

Hukuk, adalet ve vicdan konulu bir konferans veren Cirit, "İnsan ve diğer yaratılanlar arasında yaratılıştan gelen temel fark akıldan ziyade adalet duygusudur. Adaletin toplumla devlet arasındaki manevi bağdır. Büyük medeniyetler adaletle yükselmişler ve adalet güneşinin sönmesiyle yok olup gitmişlerdir. Tarih boyunca bizler 16 tane imparatorluk düzeyinde devlet, 300’e yakın da küçük devlet kurduk. Bu millet, devlet kurma yeteneği olan bir millet. Çok kolay bir şekilde teşkilatlanıp devlet kurabiliyor. Bunlar adalet ideali üzerine yükselmişlerdir. Çünkü adalet ideali üzerine yükselmeseler kısa ömürlü devletler olurdu. Tarih boyunca bu başarıyı gösterebilmişlerdir. Fatih Sultan Mehmet, 'Aklı öldürürsen ahlak ölür. Akıl ve ahlak öldüğünde millet bölünür. Kadıyı satın aldığın gün adalet ölür. Adaleti öldürdüğün gün de devlet ölür' demek suretiyle devletin bekasıyla adalet arasındaki doğrudan bağı vurgulamıştır. Adalet insanoğlunun en eski özlemlerinden birisidir. Bu nedenle aynı zamanda felsefenin de en eski konularından birisini oluşturmaktadır. Peki nedir adalet? Zulmün zıttı olan adalet, herkese hakkını vermektir. Çoğu zaman hak kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Bize göre adalet, kavramını doğrudan yüce yaratıcıdan alır. İnsanı insan yapan tüm erdemler adaletten doğar” şeklinde konuştu.

Akıl gibi adalet duygusunun da Allah'ın bir armağanı olduğunu söyleyen Cirit, ancak doğruyu yanlıştan ayırma becerisi ve adalet duygusunun sadece insana ait olduğunu kaydetti.

21. yüzyılda vicdan kavramının iyi uygulanamadığını dile getiren Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Genel olarak, vicdan olarak isimlendirdiğimiz bu duygu hak ve adalet bilinciyle birlikte merhamet, sevgi, şefkat gibi duygular da içermektedir. Tabii burada aklımıza gelen ‘vicdan nedir?’ sorusu. İnsanın görgü ve bilgileriyle kendilerinin yargılama gücü olarak tanımlayabileceğimiz vicdan kavramının günümüzde iyi bilindiğini ve uygulandığını söylemek güçtür. Yakın çevremizde ve dünyada yaşanan sonu gelmeyen çatışmalar, savaşlar, yüzlerce göçmenin batan tekneleri ve kıyıya vurmuş cesetleri, açlık, yoksulluk ve çocuk yaştaki askerlerin görüntüleri bu yüzyılda vicdandan ne kadar uzaklaşıldığını göstermektedir. Kırmızı tişörtü, kısa pantolonu, minik ayakkabısıyla Bodrum sahilinde yüz üstü yatan ve hepimizin hafızalarında yer alan Suriyeli Aylan bebeğin fotoğrafı aslında insanlığın 21. yüzyılda terk ettiği vicdanının resmidir. Bu konuda Türkiye’nin aldığı sorumluluk ve Türk halkının yapmış olduğu maddi ve manevi fedakarlıklar, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkelerine bir vicdan dersi niteliğindedir. Bugün ülkemiz dünyanın vicdanını tek başına temsil etmektedir. İyilik adına geleceğe güvenle bakmamıza yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

İsmail Rüştü Ciritli kimdir? Yargıtay Başkanlığı'na yeniden İsmail Rüştü Cirit seçildi. Yaş haddinden emekli olması için yaklaşık bir yıllık süresi kalan Cirit, emekliye ayrılacağı 23 Mart 2020'ye kadar görevde kalacak. İsmail Rüştü Ciritli kimdir, nerelidir, hangi görevlerde bulundu? İşte detaylar...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN